Επιδημία πανώλης στη Μαδαγασκάρη – 119 κρούσματα, 40 νεκροί

Ε

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε την εμφάνιση πανώλης στη Μαδαγασκάρη και προειδοποίησε για τον κίνδυνο η επιδημία να εξαπλωθεί γρήγορα στην πρωτεύουσα Ανταναναρίβο.

Σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου  ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι ενημερώθηκε στις 4 Νοεμβρίου από τις υγειονομικές αρχές της Μαδαγασκάρης για την εξάπλωση της ασθένειας αυτής, το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της οποίας καταγράφηκε σε ένα χωριό την 31η Αυγούστου. 

Την 16η Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί συνολικά 119 κρούσματα και 40 θάνατοι, διευκρίνισε ο ΠΟΥ, εκ των οποίων δύο κρούσματα με έναν θάνατο στην Ανταναναρίβο. 

Στην πρωτεύουσα «υπάρχει τώρα κίνδυνος γρήγορης εξάπλωσης της ασθένειας εξαιτίας της μεγάλης πυκνότητας του πληθυσμού στην πόλη και των ελλείψεων του συστήματος υγείας», προειδοποίησε ο οργανισμός. 

Υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι «περίπλοκη» εξαιτίας της… αντίστασης των παρασίτων στο εντομοκτόνο που χρησιμοποιείται για την εξόντωσή τους. 

Η πανώλη μεταδίδεται μέσω των ψύλλων που βρίσκονται στο τρίχωμα των ποντικιών και άλλων τρωκτικών. Στους ανθρώπους εμφανίζεται αρχικά στη βουβωνική χώρα με διόγκωση των λεμφαδένων. Αν το βακτήριο φτάσει στους πνεύμονες, προκαλεί πνευμονία και τότε μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωποι μέσω του βήχα. 

Η βουβωνική μορφή της πανώλης θεραπεύεται με αντιβιοτικά, όμως η πνευμονική της εξέλιξη είναι μια από τις πιο θανατηφόρες μεταδιδόμενες ασθένειες που μπορεί να αποβεί μοιραία για τον άνθρωπο σε μόλις 24 ώρες. 

 Τελικά πως γίνεται και ξεθάβονται τώρα τελευταία παλιές επιδημίες ενώ βγαίνουν και νέες -όλες μαζί- ίσως θα πρέπει να προβληματίσει τον κόσμο. Ακόμα κι αν το κοινό είναι «ανθεκτικό» στις θεωρίες συνωμοσίας, όπως είναι της μόδας να ονομάζουν τις αποκαλύψεις συνωμοσίας, θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η αλόγιαστη επέμβαση στο περιβάλλον, δεν έρχεται χωρίς αντίτιμο. 

Σχετικά με την AllNewz

Γιάννα Μυράτ

Add comment

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη