Έφτασε στα πρώτα πιάτα καταναλωτών ο “Frankenfish”!

Έ

Τα επιχειρήματα της εταιρείας όπως, “πρέπει να ταΐσουμε λαούς” και “θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας” είναι αξεπέραστα! Πόσους λάκκους θα ανοίξουμε, μόνο δεν μας λένε…

Ο πρώτος γενετικά τροποποιημένος σολομός βγήκε στην αγορά και μπήκε στο τραπέζι. Είναι το πρώτο μεταλλαγμένο ζώο που πουλιέται προς κατανάλωση.
“Frankenfish”: Ο σολομός AquaBounty είναι περίπου διπλάσιος σε μέγεθος από τον άγριο σολομό του Ατλαντικού, καθώς έχει τροποποιηθεί για να αναπτύσσεται πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να φθάνει σε μέγεθος κατάλληλο για πώληση στο μισό χρόνο (περίπου σε 18 μήνες) από ό,τι χρειάζεται ο ελεύθερος.
​Η αμερικανική εταιρεία AquaBounty Technologies που ανέπτυξε το σολομό και τον παράγει πλέον μαζικά, ανακοίνωσε ότι πούλησε τους πρώτους 4,5 τόνους στην αγορά του Καναδά. Ο αγοραστής του προϊόντος δεν έγινε γνωστός (μάλλον δεν ήθελε), ενώ η τιμή κινήθηκε στα επίπεδα της αγοράς, γύρω στα πεντέμισι δολάρια το μισό κιλό.

Η εταιρεία της Μασαχουσέτης χρειάσθηκε πάνω από 25 χρόνια για να αναπτύξει, να εξασφαλίσει την αναγκαία άδεια και τελικά -μετά πολλές αντιδράσεις- κατάφερε να πουλήσει τον μεταλλαγμένο σολομό σε πελάτες.Ο μεταλλαγμένος σολομός εκτρέφεται στον Παναμά, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει η δημιουργία μιας μεγαλύτερης εγκατάστασης παραγωγής του σε καναδικό νησί, μετά από το «πράσινο φως» των καναδικών Αρχών. Η εταιρεία έχει ζητήσει την άδεια για να κάνει το ίδιο στην Ινδιάνα των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν για πρώτη φορά το μεταλλαγμένο ψάρι το 1989, έχοντας εισάγει σε αυτό ένα γονίδιο που ενισχύει την ορμόνη της ανάπτυξης. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 δημιούργησαν την εταιρεία AquaBounty για να εμπορευθούν το προϊόν τους και μετά πέρασαν περίπου 25 χρόνια μέσα σε ένα κυκεώνα γραφειοκρατικών διαδικασιών και αντιδράσεων από οικολόγους, πολιτικούς – και όχι μόνο.Η αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ (FDA) έδωσε την άδεια κυκλοφορίας στην αγορά το Νοέμβριο 2015 και οι καναδικές Αρχές έξι μήνες αργότερα. Καμία από τις δύο χώρες, σύμφωνα με το «Nature», δεν απαιτεί ο μεταλλαγμένος σολομός να φέρει σήμανση ότι είναι γενετικά τροποποιημένος, συνεπώς ο καταναλωτής δεν μπορεί να το ξέρει – κάτι που έχει εξοργίσει ακτιβιστές και πολιτικούς ιδίως στις ΗΠΑ, οι οποίοι απαιτούν να γνωρίζει ο καταναλωτής τι τρώει.

Το Κέντρο για την Ασφάλεια των Τροφίμων, μια περιβαλλοντική οργάνωση με έδρα την Ουάσιγκτον, μήνυσε τη FDA, υποστηρίζοντας ότι η τελευταία δεν έχει αρμοδιότητα για τα γενετικά τροποποιημένα ζώα, καθώς αδυνατεί να αξιολογήσει σωστά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που μπορεί να αυτά προκαλούν. Έτσι, παραμένει αμφίβολο αν ο τροποποιημένος σολομός θα φθάσει άμεσα και στην αμερικανική αγορά – για την ευρωπαϊκή, ας ελπίσουμε πως όχι!

Από την άλλη, η AquaBounty και επιστήμονες που υποστηρίζουν τη γενετική τροποποίηση των ζώων, αντιτείνουν ότι τα μεταλλαγμένα ψάρια όπως ο εν λόγω σολομός θα είναι επωφελή για την οικονομία, καθώς παράγονται τοπικά και δεν εισάγονται από άλλες χώρες, άρα θα δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας στον Καναδά και στις ΗΠΑ. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι ο σολομός μεγαλώνει όχι σε ανοιχτούν κλωβούς στη θάλασσα, αλλά σε κλειστές δεξαμενές, συνεπώς δεν κινδυνεύει από θαλάσσιους παθογόνους μικροοργανισμούς, που συχνά συναντώνται στους σολομούς της ιχθυοκαλλιέργειας.

Η ρυθμιστική αρχή του Παναμά, όπου η εταιρεία έχει τις ιχθυοκαλλιέργειας της, μετά από έρευνα του 2012 για τις εγκαταστάσεις του AquaBounty αποφάσισε να μηνύσει την εταιρεία για πολλές παραβάσεις. Διαπίστωσε ότι η εταιρεία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρήση νερού και τη ρύπανση του τοπικού περιβάλλοντος – δυνητικά σημαντικό, δεδομένης της πιθανότητας μόλυνσης των φυσικών συστημάτων.

Η επιτυχής κατάληξη της «οδύσσειας» του μεταλλαγμένου σολομού έκανε να αναθαρρήσουν γενικότερα οι υπέρμαχοι των μεταλλαγμένων ζώων, οι οποίοι ευελπιστούν ότι είναι θέμα χρόνου τα γενετικά τροποποιημένα ζώα να κερδίσουν – έστω κουτσά-στραβά – την αποδοχή των καταναλωτών, όπως έχει γίνει ήδη με τα τροποποιημένα φυτά.

Στον αντίποδα, οι ακτιβιστές ανησυχούν όχι μόνο για την έλλειψη σήμανσης του γενετικά τροποποιημένου ψαριού, αλλά αν μπορούν αυτά τα ψάρια να ξεφύγουν στις θάλασσες. Τέσσερα χιλιάδες σκωτσέζικοι σολομοί ξέφυγαν από την φάρμα Loch Duart Farm στη Σκωτία, γράφει κάποιος. Εάν ο συνηθισμένος σολομός μπορεί να ξεφύγει από ένα φάρμα, γιατί δεν μπορεί να κάνει το ίδιο κι ένας γενετικά τροποποιημένος σολομός; Χαζή ερώτηση. Φυσικά και μπορεί. Ζημιά ΜΗ αναστρέψιμη!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη