Γενετικά τροποποιημένα μυρμήγκια δημιούργησαν χαοτική αποικία

Γ

Κανονικά ο τίτλος θα έπρεπε να ήταν: Ανεγκέφαλοι επιστήμονες δημιούργησαν χαοτική αποικία στα μυρμήγκια επεμβαίνοντας στο DNA τους.

Οι επιστήμονες που χρησιμοποιούν τη νέα ριζοσπαστική τεχνολογία για να δημιουργήσουν τα πρώτα μεταλλαγμένα μυρμήγκια (γιατί άραγε;) έχουν απογοητευτεί από την επίδραση που είχαν τα πειράματα τους στην κοινωνική ζωή των εντόμων.

​Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων CRISPR-Cas9 σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν τους σύνθετους κοινωνικούς ρόλους δύο διαφορετικών ειδών μυρμηγκιών. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει περισσότερα «μητρικά μυρμήγκια» ικανά να γεννήσουν μια μελλοντική γενιά μεταλλαγμένων.

Και στα δύο είδη -τα μυρμήγκια ινδικών πηδαλιών γνωστά ως Harpegnathos saltator και τα κλωνικά μυρμήγκια Rider Ooceraea biroi – η αφαίρεση των γονιδίων που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των οστικών υποδοχέων των μυρμηγκιών, είχε ως αποτέλεσμα μια σχεδόν πλήρη διάσπαση της κοινωνίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν τα μυρμήγκια να απομακρύνονται από την αποικία και να αρνούνται να λειτουργήσουν ομαδικά.«Ξαφνικά αυτά τα μυρμήγκια δεν είναι πλέον κοινωνικά», δήλωσε ο βιολόγος του Πανεπιστημίου Rockefeller, Daniel Kronauer, συγγραφέας μιας από τις μελέτες. «Απλώς περιφέρονται».

Οι δύο μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell μαζί με μια τρίτη σχετικά με τις ορμόνες του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη συμπεριφορά, θα μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα σε νέα μοντέλα οργανισμών, λένε τα σαΐνια οι επιστήμονες.

Καθώς αναζητούσαν μοντέλα κοινότητας, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν στα μυρμήγκια για τον πολύπλοκο τρόπο ζωής τους, την κοινωνική ιεραρχία και τη διαδικασία αναπαραγωγής.

“Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα βιολογικά ερωτήματα που μπορείτε να μελετήσετε με τα μυρμήγκια που δεν μπορείτε να μελετήσετε με τις μύγες ή ακόμη και με τα ποντίκια”, δήλωσε ο Kronauer.

Σε περίπτωση που μια αποικία των πηδηχτών μυρμηγκιών χάσει τη βασίλισσα, τα μυρμήγκια στρατιώτες συνήθως εμπλέκονται σε μονομαχίες κεραιών για να γίνουν η επόμενη «ψευδο-βασίλισσα» της αποικίας.

Ωστόσο, μετά από τη μετάλλαξη, μεμονωμένα μυρμήγκια εξακολουθούν να γίνονται ψευδο- βασίλισσες, αλλά συχνά με πολύ λίγα αυγά. Είπαν επίσης ότι ήταν πολύ κακές μητέρες.  ​

​Εν τω μεταξύ, κάποια από τα μεταλλαγμένα μυρμήγκια που παρέμειναν μέρος μιας αποικίας δεν συμμετείχαν στη μονομαχία μετά από την απώλεια μιας βασίλισσας – αντ’ αυτού χτυπούσαν μόνο τις κεραίες τους.

Τα μυρμήγκια στρατιώτες ζουν συνολικά επτά μήνες, ενώ οι ψευδο-βασίλισσες μπορούν να ζήσουν για τέσσερα χρόνια. Ο Claude Desplan, βιολόγος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και συγγραφέας μιας από τις μελέτες, δήλωσε ότι το ανθρώπινο ισοδύναμο θα είναι σαν να κάνει δίδυμα, το ένα 85 ετών και το άλλο 550 ετών.

Ωραιότατα! Αφού βρήκαν τώρα πως να διαλύσουν τις κοινωνίες των μυρμηγκιών και τα ισοδύναμα με τους ανθρώπους, ας δούνε πως θα το εφαρμόσουν και στον άνθρωπο, να γίνει ακόμα πιο αντικοινωνικός και στείρος. Γιατί, άλλο λόγο για να κάνουν αυτή τη μελέτη δεν βλέπουμε. Τι τους έφταιξαν τα καημένα τα μυρμηγκάκια;

πηγή: MAD SCIENTIST

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη