Τι αρρώστησε τους Αμερικανούς και Καναδούς διπλωμάτες στην Κούβα;

Τ

Οι διπλωμάτες που διαμένουν στην Αβάνα της Κούβας έχουν υποστεί αρκετές παράξενες ασθένειες που έχουν αναγκάσει πολλούς να εγκαταλείψουν τη χώρα με μόνιμη σωματική βλάβη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι διερευνούν εάν τα συμπτώματα προκλήθηκαν από ηχητικές επιθέσεις

Αμερικανοί και Καναδοί διπλωμάτες που εργάζονται στην Κούβα διαγνώστηκαν με σοβαρές καταστάσεις όπως ελαφρά τραυματική εγκεφαλική βλάβη και βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα από γιατρό που τους εξέτασε, σύμφωνα με το αμερικανικό κανάλι CBS News.

Οι διπλωμάτες περιέγραφαν συμπτώματα όπως απώλεια της ακοής, ναυτία, πονοκεφάλους και διαταραχές ισορροπίας μετά από “επεισόδια”, όπως χαρακτηρίστηκαν, που άρχισαν να τους επηρεάζουν στην Αβάνα από τα τέλη του 2016, μετέδωσε το CBS News.

Σύμφωνα με το κανάλι, οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπέστησαν οι διπλωμάτες κάποιου είδους ηχητικής επίθεσης στις διπλωματικές κατοικίες τους. Η πηγή που επικαλέστηκε το κανάλι είπε ότι τα επεισόδια εξακολούθησαν στο νησί, από όπου αποφάσισαν μερικοί Αμερικανοί διπλωμάτες να αποχωρήσουν.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν ερωτήθηκε για την αναφορά του καναλιού, είπε ότι το υπουργείο δεν έχει “οριστικές απαντήσεις” για την πηγή ή την αιτία των επεισοδίων, συνεχίζεται ωστόσο μια έρευνα γι’ αυτά.

Στις αρχές αυτού του μήνα, το υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι μερικοί Αμερικανοί που υπηρετούν στην Κούβα είχαν επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες “για ιατρικούς λόγους” για τους οποίους δεν κινδύνευε η ζωή τους.

Η εκπρόσωπος Χέδερ Νάουερτ είπε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έμαθε για διάφορα επεισόδια που συνέβησαν στην πρεσβεία της στην Αβάνα στα τέλη του 2016 μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Τα επεισόδια, είπε, είχαν “δημιουργήσει μια ποικιλία σωματικών συμπτωμάτων” σε υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης.

Αρκετοί αμερικανοί υπήκοοι στην πρεσβεία έχουν επιστρέψει στις ΗΠΑ τους τελευταίους έξι μήνες για θεραπείες διαφόρων καταστάσεων, ενώ μερικοί από αυτούς έλαβαν ακουστικά βαρυκοΐας.

Παρότι η Ουάσιγκτον απέλασε δύο Κουβανούς διπλωμάτες για τα επεισόδια, η Κούβα είπε ότι ερευνά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και ότι ποτέ δεν θα επέτρεπε να χρησιμοποιηθεί το έδαφός της για οποιαδήποτε πράξη που στοχεύει διπλωματικό προσωπικό ή τις οικογένειές του. “Η κουβανική κυβέρνηση μας έχει διαβεβαιώσει ότι επίσης διεξάγει έρευνες και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα”, είπε η Νάουερτ χθες.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Καναδά είπε ότι η χώρα επίσης ερευνούσε την αιτία των προβλημάτων. “Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι θα επηρεαστούν καναδοί τουρίστες και άλλοι επισκέπτες”, είπε η εκπρόσωπος Μπριάν Μάξουελ στο πρακτορείο Reuters.

Ο, τι έχει προκαλέσει προβλήματα υγείας στο προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Κούβα, θυμίζει και τι συμβαίνει επίσης από τα κύματα ραδιοσυχνοτήτων της τεχνολογίας μικροκυμάτων, τα οποία είναι δύο είδη: θερμικά και μη θερμικά κύματα ακτινοβολίας.

Η αρνητική επίδραση στην υγεία από το θερμικό κύμα είναι η θέρμανση του ιστού ή του δέρματος, ενώ το μη θερμικό κύμα παράγει πολυάριθμα μυστηριώδη σωματικά συμπτώματα, παρόμοια με αυτά που συνέβησαν με τους υπαλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας στην Κούβα. Αυτά τα μυστηριώδη σωματικά συμπτώματα που δεν σχετίζονται με τον θερμικό κύμα μπορεί να περιλαμβάνουν εμβοές και εξασθένιση της ακοής, καθώς και πλήθος άλλων προβλημάτων υγείας που έχουν αναφερθεί ως ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία (EHS) ή ιδιοπαθή περιβαλλοντική δυσανεξία (IEI).

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι επαγγελματικές ενώσεις των μικροκυματικών βιομηχανιών δεν δέχονται ότι υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από τις μη θερμικές επιδράσεις, σύμφωνα με την ICNIRP.  Ωστόσο, αυτό που είναι μάλλον επιστημονικά ενδιαφέρον είναι ότι οι μη θερμικές επιδράσεις του υπερήχου αναγνωρίζονται και χρησιμοποιούνται στην ιατρική . Οι συσκευές υπερήχων μπορούν να λειτουργούν εντός των ορίων συχνοτήτων 20 kHz έως και μερικών gigahertz (gHz).

Συχνότητες άνω των 20.000 hertz ονομάζονται υπέρηχοι.

Από τα συμπτώματα η επίθεση σαν αυτή που δεχόμαστε όλοι μας σε πιο ήπια μορφή.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη