Ανοικτή επιστολή-απάντηση στον Μίκη Θεοδωράκη

Α

Επιστολή με αφορμή την συζήτηση για τον κομμουνισμό που άνοιξε μετά την απόφαση της Ελλάδας να μην παραστεί στο συνέδριο της Εσθονικής Προεδρίας της ΕΕ σχετικά με τα εγκλήματα από τα κομμουνιστικά καθεστώτα, έστειλε στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Μίκης Θεοδωράκης. Νιώθω μεγάλη ανάγκη να απαντήσω και ελπίζω να την δημοσιεύσουν και Τα Νέα…

Όλη την επιστολή μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ, θα σταθώ μονάχα στις δυο φράσεις, Με τρομάζει η αντικομμουνιστική υστερία που κατακλύζει την εφημερίδα σας και Αν έλειπε ο Κόκκινος Στρατός και ο Στάλιν, τι θα είχαμε σήμερα; Άραγε το σκεφτήκατε; Ποιος θα εμπόδιζε τον Χίτλερ να γεμίσει την υφήλιο με χιλιάδες Αουσβιτς; 

Αξιότιμε κε Μίκη, 

Κι εμένα με τρομάζει η υστερία αντιπαράθεσης και αναβιώσης διχασμών και ψυχροπολεμικών καταστάσεων, τύπου διαίρει και βασίλευε.

Υποθέτω ότι έχετε πολλές φορές επισκεφθεί την ΕΣΣΔ ως επίτιμος καλεσμένος. Δεν ξέρω τι είδατε εκεί, αλλά προσωπικά αυτά που είδα στις αρχές του ’80 δεν μπορώ να πω ότι με ενθουσίασαν. Ήμουν τότε στέλεχος του ΚΚΕ κι επισκεφθήκαμε τη “χώρα των ονείρων μας” στα πλαίσια μιας παγκόσμιας έκθεσης βιβλίου, συνοδευόμενοι και από συντρόφους του επίσημου εκδοτικού του ΚΚΕ, ‘Σύγχρονη Εποχή’.

Νόμος και Τάξη επικρατούσε στη χώρα και, καθώς ήμουν νέα και περίεργη να μάθω τα πάντα γι’ αυτήν, είχα πολλά ερωτήματα, τα οποία όμως οι ντόπιοι έλληνες και σοβιετικοί σύντροφοι πάντα μου υπενθύμιζαν να μην τα θέτω σε κλειστούς χώρους, όπως δωμάτια ξενοδοχείων, ασανσέρ, φουαγιέ κλπ γιατί όλα καταγράφονταν. Με νοήματα, μου έδιναν να καταλάβω ότι έπρεπε να σταματήσω.  

Στο μπαρ του νεόδμητου ξενοδοχείου Μασκβά, οι πουτάνες πολυτελείας είχαν την τιμητική τους, γιατί, όπως μου εξήγησαν, εκτελούσαν σπουδαίο έργο – πληρώνονταν σε δολάρια κι αυτό ήταν μεγάλο συν για την οικονομία. Παράλληλα, το λαθρεμπόριο για αγορά τσιγάρων, τζιν και ουίσκι καλά κρατούσε.

Στο ταξί ο οδηγός που άκουγε όπερα, μας εξήγησε ότι ήταν ο ίδιος κλασικός τραγουδιστής, πολύ καλός μάλιστα, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει καριέρα καθώς δεν ήταν μέλος του κομουνιστικού κόμματος. Το κράτος επέλεξε να τον βάλει πίσω από το τιμόνι, αντί σε κάποια λυρική σκηνή.

Εν ολίγοις, με αυτά κι άλλα πολλά, η “χώρα των ονείρων μας” -μια εξαιρετικής ομορφιάς χώρα- δεν διέφερε και πολύ από τις χώρες του καπιταλισμού, μόνο που, όπου κεφάλαιο, βάλε κόμμα και κυβέρνηση. Εξάλλου αυτό φάνηκε και με τη γέννηση πολλών κροίσων που ξεπετάχθηκαν μετά την Περεστρόικα, την κρυφή ελίτ που είχε δημιουργηθεί στα σοβιετικά χρόνια, από τις μυστικές και κρατικές υπηρεσίες και την ανενόχλητη δράση της ρώσικης μαφίας.

Την επόμενη χρονιά παραιτήθηκα από μέλος του ΚΚΕ.

Τι θα είχε συμβεί αν είχε επικρατήσει ο Χίτλερ; Πως θα ήταν ο κόσμος μας αν οι “σύμμαχοι” και όχι μόνο ο κόκκινος στρατός δεν τον είχαν σταματήσει;

Μερικά από τα πολλά οράματα του Χίτλερ περιελάμβαναν: Ευγονική -επιλογή δηλαδή του DNA , κατάκτηση του σύμπαντος και πόλεμο των άστρων, κάτοπτρα και λέιζερ στο διάστημα, έλεγχο/μείωση των ενεργειακών πηγών και δημιουργία ΑΠΕ (επιστημονική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της μείωσης των πόρων – “πράσινη επανάσταση”), ενιαία Ευρώπη, ευθανασία ανήμπορων, και ως μαέστρος της προπαγάνδας, έταζε ένα καλύτερο επίπεδο διαβίωσης, μία πλούσια κοινωνία, που μπορεί να ξεκινήσει έναν πόλεμο στο όνομα της επιβίωσης, εναντίον αυτών που είναι φτωχότεροι.

Ζει ο Χίτλερ, κε Θεοδωράκη; Ηττήθηκε από τον κόκκινο στρατό και τους συμμάχους τους; Γιατί ΌΛΑ αυτά κι άλλα πολλά από τα οράματα του Χίτλερ τα ζούμε τώρα και είναι οι σύμμαχοι που τα επιβάλουν, οι “νικητές” όπως τους περιγράφετε, μόνο που σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνεται ΚΑΙ η ΕΣΣΔ, και η σημερινή Ρωσία.

Τόσες δεκαετίες αγώνα κι ακόμα δεν καταλάβατε ποιος είναι εδώ και παντού ο εχθρός; Ποιοι είναι αυτοί οι λίγοι του παγκόσμιου ντουνιά που κινούν τα νήματα και χωρίζουν τον πλανήτη σε δεξιούς κι αριστερούς, δημιουργούν ψυχρούς πολέμους, φτιάχνουν μπαμπούλες στα αντίπαλα στρατόπεδα και βάζουν τους λαούς να τσακώνονται και να σφάζονται μεταξύ τους; Ακόμα; Πότε τότε; 

Ο διαλεκτικός υλισμός που με τόσο πάθος πρεσβεύει η αριστερά, δεν αφήνει περιθώρια να δει κανείς την αλήθεια: Όσο υπάρχουν αδύναμοι και χαμηλού πνευματικού επιπέδου άνθρωποι, καμιά θεωρία, καμιά ιδεολογία, κανένας -ισμός δεν θα εξασφαλίσει στην πράξη δίκαιες και ειρηνικές κοινωνίες. Ο διαλεκτικός υλισμός επικεντρώνεται στην ύλη και “στην πάλη των τάξεων”, καταργώντας κάθε πνευματική υπόσταση του ανθρώπου. 

Όμως η διαφθορά, η απληστία, η αδιαφορία, η έλλειψη σεβασμού και αγάπης προς τον πλησίον δεν είναι χαρακτηριστικό της ελίτ, μόνο. Ξαπλώνεται σαν επιδημία σε όλες τις τάξεις “που παλεύουν αναμεταξύ τους” στις κοινωνίες που αδιαφορούν για την πνευματική τους εξέλιξη και σκέφτονται μόνο το χρήμα και τα αποκτήματα τους.

Και είναι αυτές οι κοινωνίες που γεννούν τους Χίτλερ και τους Στάλιν, και μετά βάζουν τους πολίτες να τρώγονται μεταξύ τους ποιος ήταν ο χειρότερος.

Σέβομαι τον πολυετή αγώνα σας γιατί πιστέψατε σε αυτόν, αλλά δεν τον ασπάζομαι. Από σας, θα περίμενε κανείς κάτι ανώτερο από το να τον υπερασπίζεστε έναντι των άλλων. Οι Έλληνες πολίτες, όπως και οι πολίτες του κόσμου δεν έχουν ανάγκη περαιτέρω αντιπαραθέσεων μεταξύ τους. Αυτό που τώρα έχουν ανάγκη είναι μια μαζική αφύπνιση ψυχής και πνεύματος για να δουν ότι ο εχθρός είναι μια χούφτα φοβισμένης ολιγαρχίας που, πατώντας στην άγνοια των πολλών, καταφέρνει να τους ελέγχει και να τους διαφεντεύει. 

Ο Χίτλερ εξακολουθεί να ζει, κε Θεο-δωράκη. Έχει ξυρίσει το μουστάκι, έχει βγάλει τη στολή φορώντας κάτι πιο κάζουαλ και έχει πάρει πολλά κιλά από το βούτυρο στο ψωμί που του βάζουν όσοι συνεχίζουν να αποπροσανατολίζουν τους λαούς με διάφορες κόντρες, ενόσω υλοποιούν τα οράματα του…

Με εκτίμηση 

Γιάννα Μυράτ

Καθηγήτρια μουσικής και συγγραφέας

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη