“INCORPORATED”: Η τηλεοπτική σειρά που μας ‘προπαγανδίζει’ το μέλλον

&

Ίσως και η πιο πονηρή τηλεοπτική σειρά που γυρίστηκε ποτέ…

Εκ πρώτης όψεως, η πλοκή που εκτυλίσσεται στο εγγύς μέλλον μοιάζει να είναι “επαναστατικού χαρακτήρα” με σκοπό να αφυπνίσει τον τηλεθεατή για τις επερχόμενες υπερεξουσίες των επιχειρήσεων. Ωστόσο, αυτό που σκοπεύει η ταινία είναι να τρομοκρατήσει -ειδικά το αμερικάνικο κοινό- για τις επιπτώσεις της “κλιματικής αλλαγής”.

Η ιστορία μας πάει στο 2074, όπου η κλιματική αλλαγή έχει καταστρέψει όλους τους φυσικούς πόρους (περιέργως μόνο) των ΗΠΑ, δημιουργώντας μια οικονομική και κοινωνική κρίση χωρίς προηγούμενο. Οι πολιτείες είναι χωρισμένες σε δυο ζώνες: Στην πράσινη που ζουν οι κοστουμάτοι, αυτοί που δουλεύουν για τις επιχειρήσεις, και στην κόκκινη, όπου ζουν όλοι οι υπόλοιποι σε συνθήκες στέρησης βασικών αγαθών, όπως οργανική τροφή και καθαρό πόσιμο νερό.

Τις δυο ζώνες χωρίζουν τείχη και ενώ οι κοστουμάτοι μπορούν να επισκεφθούν τις φτωχικές γειτονιές αν θέλουν να ξεδώσουν με διάφορους τρόπους -ναρκωτικά, μποξ, πορνεία κ.λ.π.- το αντίθετο, η επίσκεψη των πληβείων στην πράσινη ζώνη απαγορεύεται εκτός κι αν ανήκουν σε υπηρετικό προσωπικό.

Η σκληρότητα των στελεχών των επιχειρήσεων θυμίζει ολιγαρχικά καθεστώτα, ενώ η έξυπνη τεχνολογία δείχνει πως ακόμα και οι ίδιοι είναι παγιδευμένοι και απόλυτα ελεγχόμενοι ιεραρχικά. Τάμπλετ εικονικής πραγματικότητας και κινητά, έξυπνα βραχιολάκια, αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα, γενετικός προγραμματισμός για απόκτηση παιδιού κατόπιν αδείας της εταιρείας και πολλά άλλα δείχνουν ένα ζοφερό μέλλον, όχι και τόσο φανταστικό, αφού όλα αυτά είναι ήδη σε σχεδιασμό και εφαρμογή.

Ο όροφος της εταιρείας παίζει κι αυτός τον ρόλο του. Όσο πιο ψηλά έχει ο υπάλληλος το γραφείο του, τόσο πιο ψηλά σημαίνει ότι βρίσκεται στην ιεραρχία. Και ο ήρωας της σειράς, μπαίνει με δόλο σε αυτήν για να βρει το χαμένο έρωτά του, που έχει γίνει σκλάβα του σεξ και ανήκει στην εταιρεία.

Η Κίνα που υποτίθεται στις μέρες μας αντιμετωπίζει υψηλή περιβαλλοντική μόλυνση, μοιάζει να έχει λύσει το πρόβλημα της, να έχει αναπτυχθεί οικονομικά πιο πολύ από τις ΗΠΑ, σε σημείο να παίζει σποτάκια του στυλ actionaid βοηθήστε την Αφρική, για τον αμερικάνικο λαό που υποφέρει. Αυτά να τα βλέπουν οι… “σκεπτικιστές” αμερικάνοι που δεν πιστεύουν στην κλιματική αλλαγή, ενώ οι κινέζοι έχουν δεχτεί να συμβαδίσουν με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και της συνάντησης στο Παρίσι για το κλίμα!

Μπορείτε να βοηθήσετε με μόνο 100 γιαν το μήνα!

Οι συμπαραγωγοί της σειράς, Matt Damon και Ben Affleck, που και στο παρελθόν έχουν ήδη δώσει δείγματα καλών και υποταγμένων στο σύστημα ηθοποιών, έφτιαξαν μια σειρά δήθεν scifi με αρκετή δράση, μπόλικη αντίδραση στις κοινωνικές ανισότητες, που όμως οξύνονται γιατί… φταις εσύ! Δεν θες να δεχτείς την κλιματική αλλαγή και να ποια είναι τα αποτελέσματα.

Δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος κι εμείς που την παρακολουθήσαμε μείναμε στο επεισόδιο που η εταιρεία ψάχνει να βρει τρόπο να κατασκευάσει δυο πράγματα: Πρώτον ανθεκτικούς σπόρους στο θαλασσινό νερό, αφού το άλλο έχει στερέψει (ζήτω οι γενετικά τροποποιημένοι σπόροι!) και δεύτερον μια εφαρμογή που θα διαβάζει κανείς τις σκέψεις των ανθρώπων – ζήτω και ο Όργουελ!

Κι όλα αυτά, γιατί δεν προσκυνάς την εκκλησία της κλιματικής αλλαγής! Ε κάνε κι εσύ μια μετάνοια βρε αδελφέ!

Προπαγάνδα μετά θεάματος!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη