Η υπογονιμότητα στον άνδρα μπορεί να κρύβει κινδύνους και για την υγεία του

Η

Οι αιτίες για την ανδρική υπογονιμότητα -την αδυναμία των ανδρών να παράγουν ικανοποιητικό αριθμό υγιούς σπέρματος- μπορεί να ποικίλουν. Οι ειδικοί ωστόσο λένε ότι μπορεί να υποδηλώνει και άλλα προβλήματα υγείας

Οι συνήθεις αιτίες είναι ορμονικές, τραυματικές κακώσεις, συστηματικές παθήσεις κλπ. Ωστόσο όταν ένας άνδρας αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, σύμφωνα με το onmed, είναι πιθανό να εκδηλώσει και άλλα προβλήματα υγείας.

Επιστημονική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με επικεφαλής τον Δρ Μάικλ Έισενμπεργκ, μελέτησε στοιχεία για περισσότερους από 100.000 άνδρες, την περίοδο 2001-2009. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 33 ετών.

Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τους άνδρες ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους: διάγνωση υπογονιμότητας, χωρίς διάγνωση υπογονιμότητας και στείρωση.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, οι άνδρες με διάγνωση υπογονιμότητας είχαν 48% υψηλότερο ποσοστό καρδιακής νόσου και 30% περισσότερες πιθανότητες διαβήτη, μετά από συνυπολογισμό της παχυσαρκίας και του καπνίσματος. Επίσης, είχαν υψηλότερα ποσοστά κατάχρησης αλκοόλ και ναρκωτικών. Επιπλέον, όσοι είχαν σοβαρής μορφής γονιμότητα είχαν υψηλότερο κίνδυνο νεφρικής νόσου και κατάχρησης αλκοόλ.

«Παρατηρήσαμε ότι οι υπογόνιμοι άνδρες εκδήλωσαν αρκετά χρόνια νοσήματα μετά τη διάγνωση του αναπαραγωγικού προβλήματος. Αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι επρόκειτο για νεαρούς υγιείς άνδρες. Και η μελέτη μπορεί να αποτελέσει βάση για ένα προγνωστικό εργαλείο της μετέπειτα υγείας του άνδρα ανάλογα με το επίπεδο γονιμότητας του καθενός» εξηγεί ο Δρ Έισενμπεργκ.

Επιχειρώντας μια ανάλυση του συσχετισμού, ο ερευνητής θεωρεί υπεύθυνους τόσο ορμονικούς, όσο και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης στους υπογόνιμους άνδρες ενδεχομένως να σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά θανάτου και καρδιακής νόσου.

Επίσης, η έκθεση σε επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά το στάδιο της εμβρυϊκής ανάπτυξης είναι γνωστό ότι συντελούν, τόσο σε αναπαραγωγικά, όσο και σε γενικότερα προβλήματα υγείας στην ζωή του ανθρώπου. Και ίσως κάποιοι εξ αυτών των παραγόντων να σχετίζονται επίσης με την καρδιακή νόσο και τη μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων.

«Συνεπώς, όταν αξιολογούμε ένα ζευγάρι με προβλήματα γονιμότητας ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να αξιολογήσουμε τη συνολική υγεία του άνδρα και να εντοπίσουμε εγκαίρως πιθανά προβλήματα υγείας», σημειώνει ο Δρ Έισενμπεργκ.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Fertility and Sterility.

Μην βάζετε το κινητό στην τσέπη!

mobile phone in pocket

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ μέσω της νέας τους μελέτης συσχέτισαν την ηλεκτρονική ακτινοβολία των κινητών στην τσέπη του παντελονιού, με πιθανούς κινδύνους για την υγεία και την υπογονιμότητα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνών τους, που προέκυψαν από την συνδυαστική ανάλυση δέκα προγενέστερων μελετών, το κινητό στην τσέπη επηρεάζει αρνητικά τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

«Η κινητικότητα των σπερματοζωαρίων φθίνει κατά την έκθεσή στα κινητά τηλέφωνα, ενώ ο αριθμός των ζωντανών σπερματοζωαρίων μειώνεται κατά 8%», επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας και διευθύντρια του Προγράμματος Βιοεπιστημών του πανεπιστημίου, Fiona Matthews.

H καλή κινητικότητα είναι προαπαιτούμενο της γονιμότητας, καθώς τα σπερματοζωάρια πρέπει να διανύσουν μεγάλη απόσταση κολυμπώντας για να φτάσουν από τον κόλπο έως τη σάλπιγγα όπου θα γίνει η γονιμοποίηση του ωαρίου.

Τα ευρύματα των επιστημόνων δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Environment International».

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη