Τι είναι ο ΟΟΣΑ που θέλουν Ν.Δ. & ΣΥΡΙΖΑ;

Τ

Οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά ο ΟΟΣΑ μας μένει. Τι είναι τελικά ο ΟΟΣΑ που μαζί δεν κάνουμε αλλά χώρια δεν μπορούμε;

gouria_tsipras_533_355Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου συνεργαζόταν με τον ΟΟΣΑ. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχε αντιρρήσεις για τη συνεργασία και τις προτάσεις του. Δεν πρόλαβε να γίνει κυβέρνηση και οι υπογραφές με τον ΟΟΣΑ έπεσαν με πλατιά τα χαμόγελα του Τσίπρα την ώρα που υπέγραφε.

Μάλιστα τα έβαλε και με τον Χατζηδάκη λέγοντας ότι αυτά που είχε εκείνος παρουσιάσει ως εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ ήταν δικές του αποφάσεις και ότι η “εργαλειοθήκη” του ΟΟΣΑ που διάλεξε ο Τσίπρας είναι “διαφορετική”, προσπαθώντας έτσι να ξεγελάσει την κοινή γνώμη.

Όμως, ένας είναι ο ΟΟΣΑ και μια η εργαλειοθήκη του και δεν αλλάζει με… καμία κυβέρνηση!

Τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αξιωματική αντιπολίτευση και πριν γίνει -όταν γίνει- η νέα κυβέρνηση, τρέχει στον ΟΟΣΑ για… εργαλειοθήκη.

mitsotakis1455693507Περισσότερο από μια ώρα διήρκησε η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ΓΓ του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, σήμερα το απόγευμα στο Παρίσι, παρουσία του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, που έχει ήδη πείρα από εργαλειοθήκες και ΟΟΣΑ.

Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το πλαίσιο συνεργασίας που ο ΟΟΣΑ έχει αναπτύξει με την Ελλάδα:

«Οφείλω να επισημάνω ότι με σχετική καθυστέρηση η ελληνική κυβέρνηση απεδέχθη ότι ο ΟΟΣΑ είναι ένα οργανισμός που έχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρία να βοηθήσει σε σειρά τομέων όπως η απελευθέρωση προϊόντων, οι μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση, η καταπολέμηση της διαφοράς. Δυστυχώς τώρα φοβάμαι ότι ειδικά στους τομείς της προώθησης του ανταγωνισμού και της προώθησης των επενδύσεων η ελληνική κυβέρνηση απλά δεν διαθέτει τη βούληση για να κάνει πράξη τις συστάσεις ενός οργανισμού, με την εμπειρία του ΟΟΣΑ. Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής που θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση των φόρων, στη μείωση των κρατικών δαπανών αλλά κυρίως στις δομικές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα μας να προσελκύσει σημαντικό αριθμό επενδύσεων. Χωρίς επενδύσεις δεν πρόκειται να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αυτή δεν έχει τη δυνατότητα να φέρει επενδύσεις στη χώρα η οποία δεν πρόκειται να έχει ένα αισιόδοξο μέλλον όσο συνεχίσει αυτή η κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τι είναι τελικά αυτός ο ΟΟΣΑ; Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Τι είναι ο ΟΟΣΑ;

Η επίσημη απάντηση: 

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (Ο.Ο.Σ.Α.) είναι διεθνής οργανισμός εκείνων των αναπτυγμένων χωρών που υποστηρίζουν τις αρχές της “αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας και της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς”. 

Η “ανεπίσημη” πραγματικότητα:

Είναι όργανο των πολυεθνικών, κύρια των αμερικάνικων για τον έλεγχο της παγκόσμιας αγοράς και την επιβολή όρων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων ξένων και ντόπιων επιχειρήσεων.

Ποιοι είναι οι στόχοι του;

Η επίσημη απάντηση:

Ο οργανισμός παρέχει ένα περιβάλλον όπου οι κυβερνήσεις μπορούν να συγκρίνουν εφαρμογές πολιτικής, να βρουν απαντήσεις στα κοινά προβλήματα, να προσδιορίσουν τις καλές πρακτικές και να συντονίσουν τις εσωτερικές και διεθνείς πολιτικές. Είναι φόρουμ όπου η όμοια πίεση μπορεί να ενεργήσει ως ισχυρό κίνητρο για να βελτιώσει την πολιτική και να εφαρμόσει το «μαλακό νόμο» – μη δεσμευτικά όργανα που μπορούν περιστασιακά να οδηγήσουν στις δεσμευτικές συνθήκες.

Ο Ο.Ο.Σ.Α. έχει αντιμετωπίσει μια σειρά οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων εμβαθύνοντας περαιτέρω τη σχέση και δέσμευσή του με τις επιχειρήσεις, τα συνδικάτα και άλλους αντιπροσώπους της κοινωνίας. Οι διαπραγματεύσεις του Ο.Ο.Σ.Α. αφορούν την φορολογία μεταφοράς καθώς και την τιμολόγηση προϊόντων. Με άλλα λόγια ο Ο.Ο.Σ.Α., έχει προετοιμάσει το έδαφος για τις διμερείς φορολογικές συνθήκες σε όλο τον κόσμο.

Η “ανεπίσημη” πραγματικότητα:

Με λίγα λόγια είναι ένα όργανο οικονομικής διακυβέρνησης και επιβολής κανόνων και όρων της παγκόσμιας αγοράς με… το “μαλακό”.

Που έχει έδρα;

Η επίσημη απάντηση:

Οι ανταλλαγές μεταξύ των κυβερνήσεων του Ο.Ο.Σ.Α. ρέουν από τις πληροφορίες και την ανάλυση που παρέχονται από την γραμματεία στο Παρίσι. Η γραμματεία συλλέγει στοιχεία, παρακολουθεί τις τάσεις και αναλύσεις, καθώς και τις προβλέψεις οικονομικής ανάπτυξης. Επίσης ερευνώνται οι κοινωνικές αλλαγές ή πιθανά εξελισσόμενα σενάρια στο εμπόριο, το περιβάλλον, η γεωργία, η τεχνολογία, τη φορολογία και διάφορα άλλα πεδία.

Η “ανεπίσημη” πραγματικότητα:

Η έδρα του είναι το Παρίσι – εκεί ακριβώς που αυτή τη στιγμή γίνονται οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια για τις “μεταρρυθμίσεις” που θέλει να επιβάλει ο Ολάντ, αλλά στην ουσία είναι αυτές που προωθεί ο ίδιος ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ και άλλα όργανα παγκόσμιας διακυβέρνησης: περικοπή δαπανών δημοσίου (στην παιδεία, στην υγεία, στη δομή του δημοσίου κ.λ.π.), περικοπή μισθών & συντάξεων, αύξηση ωραρίου εργαζομένων (μέχρι και 60 ώρες ζητούν στη Γαλλία) μαζικές απολύσεις, περικοπή στους αγρότες με χαμηλότερη τιμολόγηση των προϊόντων τους για να γίνουν “πιο ανταγωνιστικοί” – με λίγα λόγια, η απόλυτη Κινεζικοποίηση για να μπορέσουμε να την ανταγωνιστούμε.

Πότε ιδρύθηκε ο ΟΟΣΑ;

Η επίσημη απάντηση:

Δημιουργήθηκε το 1948 με πρώτο γενικό γραμματέα τον Γάλλο Robert Marjolin, με σκοπό να διαχειριστεί το σχέδιο Μάρσαλ (Marshall) για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αργότερα η ιδιότητα μέλους της επεκτάθηκε και σε μη ευρωπαϊκά κράτη, και το 1960 μετασχηματίστηκε στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Η “ανεπίσημη” πραγματικότητα:

Δημιουργήθηκε το 1948, μόλις 4 χρόνια μετά την δημιουργία του ΔΝΤ! Γιατί στην ουσία, ο ΟΟΣΑ είναι το ΔΝΤ, αλλά χωρίς να παρέχει δάνεια. Είναι όλη η φιλοσοφία του και η “εργαλειοθήκη” του – μια και μοναδική, εμπεριέχει όλες τις “συνταγές” που δίνει και το ΔΝΤ. Ο “κόφτης”, για παράδειγμα, στον οποίο επιμένει το ΔΝΤ, δεν είναι τίποτα περισσότερο ή λιγότερο από αυτά που πρεσβεύει ο ΟΟΣΑ.

Ποιο είναι το “γερό” χαρτί του ΟΟΣΑ;

Η επίσημη απάντηση:

Μεταξύ άλλων πεδίων, ο Ο.Ο.Σ.Α. έχει πάρει έναν ρόλο στο συντονισμό της διεθνούς δράσης κατά της δωροδοκίας και της διαφθοράς, που δημιουργούν τη Συνθήκη αντι-διαφθοράς του Ο.Ο.Σ.Α., η οποία είναι ενεργή από τον Φεβρουάριο του 1999.

Η “ανεπίσημη” πραγματικότητα:

Αν ο ΟΟΣΑ έχει πάρει τόσο σοβαρά το ρόλο του στο συντονισμό της διεθνούς δράσης κατά της δωροδοκίας και της διαφθοράς, πως και τόσα χρόνια δεν έχει πετύχει απολύτως τίποτα; Όλες αυτές τις δεκαετίες, η διαφθορά αυξάνεται ολοένα και ο πλανήτης που ήταν γεμάτος από τουριστικούς παραδείσους τους αντικατέστησε με τους φορολογικούς παραδείσους τις λεγόμενες offshore που κατακλέβουν το αίμα και τον ιδρώτα όλων των εργαζομένων παγκοσμίως. Ο ΟΟΣΑ σε ποιον δικό του παράδεισο ζει;

Και τώρα αν θέλετε να καταλάβετε τι έχει πετύχει μέχρι τώρα ο ΟΟΣΑ στη χώρα μας, δεν έχετε παρά να πάτε σε ένα σούπερ μάρκετ για να αγοράσετε ένα γάλα. Η τιμή παρέμεινε στα ύψη, η διάρκεια ζωής επεκτάθηκε αυξάνοντας την παστερίωση και πολλά εισαγόμενα βαπτίστηκαν ελληνικά.

Φόροι στο πετρέλαιο, περικοπές στην παιδεία και αλλαγές ώστε οι πλούσιοι να πηγαίνουν στα ΑΕΙ και οι πιο φτωχοί να μαθαίνουν “δεξιότητες”, εμφιάλωση του χύμα τσίπουρου και κρασιού, απαγόρευση παραγωγής ξυδιού και αλκοολούχων ποτών από τα οινοποιεία και πολλά πολλά άλλα, είναι στη μια και μοναδική εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, που δεν αλλάζει με καμία κυβέρνηση, όπως καμία κυβέρνηση δεν αλλάζει την αγάπη της για τον ΟΟΣΑ.

«Εγώ θα ήθελα να επισημάνω ότι οι μεταρρυθμίσεις που συζητάμε με τον ΟΟΣΑ δεν είναι μεταρρυθμίσεις που κάποιοι μας υποχρεώνουν να κάνουμε. Είναι αυτές που εμείς θέλουμε να κάνουμε, που θεωρούμε απαραίτητες να προχωρήσουμε για να αλλάξει η Ελλάδα. Απλά ζητάμε την τεχνογνωσία και τη συνεργασία ενός Διεθνούς Οργανισμού εγνωσμένου κύρους, παγκοσμίου κύρους» – Αλέξης Τσίπρας

Θα μπορούσε να ήταν και Κυριάκος Μητσοτάκης…

© i-gata.gr

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη