Η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα και τα αίτια που αποσιωπούνται!

Η

Η σημερινή μέρα, η 15η Ιουνίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας, με πρωτοβουλία της Ομάδας Εργασίας Υποβοηθούμενης Σύλληψης (ACT)

Αποτελεί ημέρα γιορτής και χαράς για τα ζευγάρια που έκαναν το όνειρο τους πραγματικότητα, δημιουργώντας οικογένεια. Όμως είναι και μια μέρα ενημέρωσης και καθοδήγησης για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα υπογόνιμα ζευγάρια. Πόσα δεν σας λένε οι ειδικοί;

8AFF197C9F5CDBCDB36817DAFA0824BD

Πάνω από 90 εκατομμύρια ζευγάρια, παγκοσμίως αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα σύλληψης. Το 85% από τα ζευγάρια αυτά, δεν αναζητούν ποτέ βοήθεια για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Από τα 13 εκατομμύρια ζευγάρια που αναζητούν ιατρική βοήθεια, ποσοστό μικρότερο του 42%, θα αρχίσει τελικά θεραπεία. Από όλα τα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, μόνο το 6% έχουν την ιατρική βοήθεια που απαιτείται, είτε για λόγους οικονομικούς, είτε γιατί δέχονται την κατάσταση ως έχει.

Εδώ και χρόνια η χώρα μας μαστίζεται από την υπογεννητικότητα

o-UNHAPPY-COUPLE-facebook-e1428112573311

Η ολοένα αυξανόμενη υπογεννητικότητα και συρρίκνωση του ελληνικού πληθυσμού τείνει να εξελιχθεί στο μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας. Τα στοιχεία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας καταγράφουν μεγάλη πτώση των γεννήσεων τις τελευταίες 3 δεκαετίες και ιδιαίτερα από το 2009 και μετά. Αντίθετα, ο αριθμός των θανάτων παρουσιάζεται συνεχώς αυξανόμενος, με συνέπεια να είναι πλέον κατά πολύ υψηλότερος των γεννήσεων. Πιο συγκεκριμένα, το 2014 κατεγράφησαν μόλις 92 χιλ. γεννήσεις (από 117 χιλ. το 2009), έναντι 113 χιλ. θανάτων. Μείωση δηλαδή του πληθυσμού κατά 21 χιλ.

Αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς αυτό το φαινόμενο, σε 40 χρόνια ο πληθυσμός της Ελλάδας θα είναι μειωμένος κατά 1 εκ και πολύ πιο γερασμένος, αφού 4 στους 10 θα έχουν ηλικία άνω των 60 ετών.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τη ραγδαία πτώση γεννήσεων από το 1990 και έπειτα. Ενώ από το 1950 έως το 1980 οι γεννήσεις κυμαίνονταν σταθερά γύρω στις 150.000 το χρόνο, υπερβαίνοντας σημαντικά τους θανάτους, το 1990 υποχώρησαν σε λίγο πάνω από 100.000 και στα χρόνια της κρίσης έκαναν βουτιά 22% φθάνοντας σε επίπεδα κοντά στις 90.000.

2016-03-16-1458145049-7610128-image001-thumb

Σήμερα η Ελλάδα κατέχει το 2ο μικρότερο ποσοστό γεννήσεων στην Ευρώπη, με μόλις 1,3 γεννήσεις ανά γυναίκα, τη στιγμή που για να επιτευχθεί το «επίπεδο αντικατάστασης» και να μην επέλθει μείωση πληθυσμού το ποσοστό αυτό πρέπει να ανέβει στο 2,1. Από την άλλη μεριά η χώρα μας είναι πανευρωπαϊκά πρώτη σε αμβλώσεις, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε 250-300 χιλ κάθε χρόνο. Αυτό συνεπάγεται πως 14 στις 100 Ελληνίδες έχουν προβεί σε διακοπή της κύησής τους, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους.

Τα αίτια για αυτή την αρνητική εξέλιξη συνοψίζονται στα εξής:

  • Η οικονομική κρίση και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στους νέους, που δυσχεραίνει την οικονομική τους κατάσταση, παρατείνει την αβεβαιότητα και τους δημιουργεί συναισθήματα απαισιοδοξίας και φόβου
  • Η απουσία επαρκούς υποστήριξης της πολιτείας προς τα νέα ζευγάρια και τις οικογένειες, καθώς και η έλλειψη πολιτικής κινήτρων για αύξηση της γεννητικότητας
  • Το κύμα μετανάστευσης που παρατηρείται τα τελευταία 5 χρόνια προς άλλες ανεπτυγμένες χώρες. Περίπου 500 χιλ. Έλληνες έχουν αναζητήσει την τύχη τους στο εξωτερικό, με τους μισούς να είναι νέοι έως 34 ετών.
  • Η χαλάρωση του θεσμού της οικογένειας, αφού παρατηρείται μείωση των γάμων, ραγδαία άνοδος των διαζυγίων και αύξηση των μονογονεϊκών οικογενειών.

Αυξάνεται η υπογονιμότητα στην Ελλάδα

Πολλά ζευγάρια που επιθυμούν να γίνουν γονείς αντιμετωπίζουν το δικό τους Γολγοθά, την ολοένα αυξανόμενη υπογονιμότητα
Couple crisis
Couple crisis

Σε σοβαρό πρόβλημα έχει αναδειχθεί το θέμα της υπογονιμότητας στην χώρα μας ενώ και σε παγκόσμιο επίπεδο πάνω από 80 εκατ. ζευγάρια αντιμετωπίζουν πρόβλημα σύλληψης ή δεν έχουν αποκτήσει έστω και ένα παιδί.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, στη δύση ένα ποσοστό 15% των υπογόνιμων ζευγαριών δεν έχουν καμία παθολογία του γεννητικού συστήματος, ενώ το 85% δεν έχει καν  αποδεδειγμένη αιτία υπογονιμότητας. Ωστόσο, στο 35% παρατηρούνται διαταραχές του ενδοκρινικού συστήματος, σε ένα ποσοστό 27% επίκτητοι σαλπιγγικοί παράγοντες και στο 10% μη-σαλπιγγικοί παράγοντες.

Επίσης μόνο στο 1% παρατηρείται σεξουαλική δυσλειτουργία και σε ένα από 1% συγγενείς ανωμαλίες.

Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης έρευνας για τα τελευταία πέντε χρόνια στην Ελλάδα αναφέρουν ότι :

  • στις 35% των περιπτώσεων φταίνε οι γυναίκες
  • στις 35% – οι άνδρες
  • σε 20% των περιπτώσεων ευθύνονται και οι δύο μαζί
  • και σε ένα 10% τα αίτια δεν ανευρίσκονται – “ανεξήγητη” υπογονιμότητα

Ελλιπής η ενημέρωση πρόληψης από την επιστημονική κοινότητα

zeugari-giatros

Ενώ στις αιτιάσεις της υπογονιμότητας οι γιατροί εστιάζουν στο αλκοόλ, στο κάπνισμα, στις μεθόδους αντισύλληψης, στις μολύνσεις κ.λ.π υπάρχει και ένας παράγων που αποκαλείται γενικώς και αορίστως ως “περιβάλλον”.

Σε αυτό το “περιβάλλον” μπορεί κανείς κύρια να σκεφτεί την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ωστόσο σε αυτό το περιβάλλον, σπουδαίο ρόλο παίζει η διατροφή (φυτοφάρμακα, μεταλλαγμένα, χημικά στη συντήρηση και συσκευασίας τους), ωστόσο το μεγαλύτερο ρόλο παίζει η ρύπανση της ακτινοβολίας, εντός και εκτός οικίας και η κακή χρήση, αλλά και κατάχρηση της σημερινής τεχνολογίας: ασύρματα τηλέφωνα, κινητά, wifi, μικροκυμάτων, τάμπλετ κ.λ.π

Εδώ η επιστημονική κοινότητα δεν έχει βάλει τα δυνατά της να προειδοποίησει, να ενημερώσει, να προλάβει. Το ίδιο και η πολιτεία, αφήνοντας ανημέρωτα εφήβους και παιδιά.

Εκτός από τον φόβο του καρκίνου, ποιος άλλος ελοχεύει στην συνεχή έκθεση όλων αυτών;

Κάποτε χρησιμοποιούσαμε τα μικροκύματα για αντισύλληψη. Σήμερα τηλεφωνούμε με αυτά. Βγάλτε συμπέρασμα”

Δρ. Huai Chiang, σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε θέματα ακτινοβολιών, Ιατρική Σχολή Zhejiang Κίνας

 

Δεν έχω καμία αμφιβολία, ότι την παρούσα στιγμή, ο μεγαλύτερος παράγοντας ρύπανσης του περιβάλλοντος είναι η εξάπλωση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων

Δρ. Robert Becker, 2 φορές υποψήφιος βραβείου Νόμπελ

 

Μας πήρε 100 χρόνια για να διαπιστώσουμε ότι το κάπνισμα είναι επικίνδυνο. Μας πήρε 80 χρόνια για να διαπιστώσουμε ότι ο αμίαντος είναι επικίνδυνος. Μας πήρε όμως μόνο 5 χρόνια (από τη ώρα που αρχίσαμε να ψάχνουμε…), για να διαπιστώσουμε ότι τα κινητά τηλέφωνα είναι επικίνδυνα και έχουν επίδραση μεγαλύτερη από το κάπνισμα και τον αμίαντο

Δρ. George Carlo, Ιδρυτής Safe Wireless Initiative

Το… τέκνον μετά του ωφελίμου!

gonimothta1Για πρώτη φορά στην Ελλάδα φέτος στις 15 Ιουνίου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρα Γονιμότητας, θα πραγματοποιηθεί ένα μοναδικό event – εορτασμός αφιερωμένο σε όσα ζευγάρια έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα. Το “προσφέρει”… η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής!

Το “κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε” δεν ισχύει στην περίπτωση της προληπτικής ιατρικής στις μέρες που όλα μεταφράζονται σε κέρδος.

Έτσι πολλά ζευγάρια θα τρέξουν για βοήθεια στους γιατρούς, αλλά λιγότερο από το 50% θα τα καταφέρουν. Αν φυσικά το αντέχει η τσέπη τους.

Η απουσία πολιτικής κινήτρων από πλευράς των μνημονιακών πολιτικών σοκάρει και δημιουργεί ακόμα και ‘σενάρια συνωμοσίας’ για την σκόπιμη μείωση του ελληνικού πληθυσμού.

Η απουσία ενημέρωσης των αιτίων που δημιουργούν ακούσια την υπογονιμότητα εκ μέρους της επιστημονικής κοινότητας και της πολιτείας σοκάρει διπλά.

Πόσοι χρήστες κινητών κυκλοφορούν με αυτό στην τσέπη, πλάι στα γεννητικά τους όργανα; Πόσο έχουν ενημερωθεί οι πολίτες για τους κινδύνους του ελεύθερου wifi που τους προσφέρεται ως ‘δώρο’; Τράπεζες, μουσεία, πόλεις ολόκληρες όπως Τρίκαλα και Βόλος, ΜΜΜ, καφέ κι εστιατόρια – όπου σταθείς πλέον η ακτινοβολία σε κυνηγάει.

Όλοι διαβεβαιώνουν για “επιτρεπτά όρια”. Είναι όμως έτσι;

Οι αρνητικές επιδράσεις της ηλεκτρομαγνητικής ρύπανσης μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να εκτιμηθούν, αν και κάποιες όπως η πρόκληση καρκίνου ήδη έχουν βγει στην επιφάνεια. Αυτό το γιγαντιαίο πείραμα στα παιδιά και τα εγγόνια μας μπορεί να οδηγήσει σε τεράστιες βλάβες στο μυαλό και το σώμα και έχει την προοπτική να προκαλέσει τραγωδία πρωτόγνωρων διαστάσεων, εκτός και αν ληφθούν άμεσα μέτρα

Paul Rosch, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Νέας Υόρκης

 

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον όγκο των δεδομένων που δείχνουν ότι η έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τα ισχύοντα, επηρεάζει την βασική ανθρώπινη βιολογία και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο του καρκίνου και άλλων χρόνιων ασθενειών

Ψήφισμα του Porto Alegre (2009), Διεθνής Επιτροπή για την Ηλεκτρομαγνητική Ασφάλεια (IECEM)

Τα συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει κανείς είναι τα εξής:

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη