Για την πτώχευση Μαρινόπουλου φταίει κύρια… ο Μαρινόπουλος!

Γ
Βόμβα μεγατόνων για την οικονομία η πτώχευση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος, ένας οικονομικός “τζιχαντιστής” που απειλεί να ανατινάξει τράπεζες, προμηθευτές, θυγατρικές και εργαζόμενους. Φταίει η κρίση; Φταίνε τα capital controls; Ή φταίει και ο ίδιος;

Με τις νέες προσφυγές, εκτός από τα σούπερ μάρκετ ζητείται υπαγωγή στο καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές και για τρεις συνδεδεμένες εταιρείες. Έτσι την Παρασκευή 1η Ιουλίου θα συζητηθούν τα προληπτικά μέτρα και για τις τέσσερις συνολικά αιτήσεις.

Αναλυτικά, με τρεις σημερινές προσφυγές ζητείται το ίδιο καθεστώς και για τις εξής εταιρείες του Ομίλου:

1. Αφοί Μαρινόπουλοι Συμμετοχική ΑΕ. Η εταιρεία θεωρείται «μητρική», καθώς ασκεί διοίκηση επί του Ομίλου και διαχειρίζεται τα οικονομικά και είναι αυτή που δανείζεται και δανείζει για τις ανάγκες του Ομίλου. – Οι συνολικές υποχρεώσεις για τις οποίες ζητεί δικαστική προστασία είναι 196.000.000 ευρώ (έως τις 31/12/2015) τα οποία αφορούν χρέη: Στο Δημόσιο 320.000 ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 23.000 ευρώ, σε τράπεζες 180.000.000 ευρώ και σε προμηθευτές 16.000.000 ευρώ.

2. Express m ΑΕ. Πρόκειται για την εταιρεία, στην οποία ανήκουν 160 καταστήματα (20 σούπερ μάρκετ και 139 express stores) σε όλη την Ελλάδα, με συνολικές υποχρεώσεις 275.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα: Στο Δημόσιο 840.000 ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 3,12 εκατομμύρια ευρώ, στους εργαζόμενους 800.000 ευρώ, στις τράπεζες 4.000.000 ευρώ και σε προμηθευτές 266.000.000 ευρώ.

3. ΞΥΝΟΣ ΑΕ. Εταιρεία, στην οποία ανήκουν 19 μικρά σούπερ μάρκετ, σε Αθήνα και Ήπειρο, που είχε εξαγοράσει πριν από χρόνια η «Μαρινόπουλος». Οι συνολικές υποχρεώσεις φτάσουν τα 19,6 εκατομμύρια ευρώ: Στο Δημόσιο 280.000 ευρώ, στα ασφαλιστικά ταμεία 290.000 ευρώ, στους εργαζόμενους 260.000 ευρώ, σε γραμμάτια και επιταγές 4.000 ευρώ και σε προμηθευτές 14,5 εκατομμύρια ευρώ.

Οι συνολικές υποχρεώσεις των τριών εταιριών ανέρχονται στα 490,6 εκατ. ευρώ!

Μαρινόπουλος, η «Lehman Brothers της Ελλάδας»

damianakis-180-2_bΔριμύ κατηγορώ κατά Μαρινόπουλου από τον πρόεδρο της κρητικής εταιρείας Μανόλη Δαμιανάκη, που ζητά να διερευνηθεί «πώς φτάσαμε εδώ». Γιατί κατέθεσε μήνυση για εξαπάτηση. Ποια λύση πιστεύει πως πρέπει να δοθεί από τις τράπεζες.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κρητών Άρτος κ. Μανόλης Δαμιανάκης ήταν ο πρώτος παράγοντας που μέσα από συνέντευξή του στο Euro2day.gr έσπευσε να προειδοποιήσει δημόσια τους υπευθύνους για την «υπόθεση Μαρινόπουλος», την οποία μάλιστα πρώτος είχε χαρακτηρίσει ως Lehman Brothers της Ελλάδας.

Σήμερα, προτείνει ένα σχέδιο τεσσάρων βημάτων, προκειμένου να σωθεί η αλυσίδα και να αποφευχθούν τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία.

Ζητά επίσης να διερευνηθεί από τους αρμοδίους και να εξεταστούν διάφορα πράγματα που ακούγονται στην αγορά για το πώς έφτασε μια εταιρεία να οφείλει τόσο πολλά χρήματα σε τόσο πολλούς κάτω από περίεργες συνθήκες.

«Έβλεπα τις εξελίξεις που έρχονταν και έσπευσα να προειδοποιήσω για το τι θα επακολουθούσε. Μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο, γραπτά και προφορικά, στις αρχές 2015 είχα εκφράσει τις έντονες ανησυχίες μου στον τότε γενικό διευθυντή (και απολύτου εμπιστοσύνης πρόσωπο της οικογενείας Μαρινόπουλου), κ. Βογιατζάκη Γεώργιο, για το αδιέξοδο που οδηγούνταν η εταιρεία και είχα λάβει σαφείς διαβεβαιώσεις ότι οι μέτοχοι θα έβαζαν χρήματα, ότι θα έκαναν ό,τι ήταν απαραίτητο και να μην ανησυχώ».

«Από ένα τόσο μεγάλο «λουκέτο» δεν θα την πληρώσουν μόνο οι εργαζόμενοι της γνωστής αλυσίδας, αλλά επίσης οι τόσοι και τόσοι προμηθευτές της αλυσίδας, που με τη σειρά τους απασχολούν πολύ περισσότερους εργαζόμενους. Θα κινδυνεύσουν και εταιρείες που καμιά σχέση συνεργασίας δεν είχαν με τον Μαρινόπουλο. Και φυσικά, θα την πληρώσουν οι τράπεζες με ποσά που υπερβαίνουν κατά πολύ το άνοιγμα που έχουν στη συγκεκριμένη αλυσίδα.

Θα σας πω μόνο ένα απλό παράδειγμα: Επιχείρηση που δεν έχει καμία συναλλαγή με τον Μαρινόπουλο και θα υποστεί ζημίες από προμηθευτές της εν λόγω αλυσίδας, θα κινδυνεύει να πτωχεύσει ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα πουλάει τοις μετρητοίς, με αποτέλεσμα άλλες επιχειρήσεις πελάτες της -που επίσης δεν είχαν συναλλαγή με τη Μαρινόπουλος- να αποκτήσουν πρόβλημα.

Πέραν όμως αυτού, ένα πιθανό «λουκέτο Μαρινόπουλου», που ήταν ο μεγαλύτερος λιανέμπορος στη χώρα, θα επιφέρει και άλλες μεγάλες παρενέργειες στην οικονομία συνολικότερα. Ποιος θα εμπιστεύεται ποιον στη συνέχεια; Πόσοι θα συνεχίσουν να πουλάνε με πίστωση και δεν θα συναλλάσσονται μόνο με μετρητά; Όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν στις όποιες αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν και να εφαρμοστούν… «χθες»! Ήδη χάθηκε πολύτιμος χρόνος…», λέει σε συνέντευξή του στο euro2day.gr.

Και συνεχίζει λέγοντας:

«Ένα πολύ σημαντικό ερώτημα, στο οποίο θα πρέπει να δοθούν σαφείς απαντήσεις. Πώς ένας όμιλος αφήνεται να χρωστάει τόσο πολλά λεφτά στις τράπεζες, στο δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς να παρεμβαίνει έγκαιρα κανείς; Τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας;

Ακούγονται επίσης διάφορα «περίεργα» στην αγορά, τα οποία όμως θα πρέπει να διασταυρωθούν. Νομίζω ότι οι αρμόδιοι θα πρέπει να ψάξουν προσεκτικά το θέμα, παίρνοντας τις μαρτυρίες όλων: τραπεζιτών, προμηθευτών, εργαζομένων, αλλά -θα προσέθετα εγώ- και στελεχών της επιχείρησης που έχουν αποχωρήσει από αυτή. Αυτοί πιθανόν να γνωρίζουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.

Είναι σημαντικό να μάθουμε πού οφείλεται αυτή η αρνητική εξέλιξη. Οφείλεται άραγε μόνο στην οικονομική κρίση, ή σε λανθασμένες επιχειρηματικές επιλογές της διοίκησης»;

Ο Κρητών Άρτος, επίσης είχε περάσει σε μήνυση για εξαπάτηση εναντίον στελεχών της Μαρινόπουλος και όπως εξηγεί ο ίδιος:

«Πρόκειται για μήνυση κακουργηματικού χαρακτήρα. Γιατί, όπως πιστεύω, εν γνώσει τους ότι δεν θα με πληρώσουν (το υπόλοιπο προς την Κρητών Άρτος) με διαβεβαίωναν επανειλημμένα σε τρεις διαφορετικές συναντήσεις από τις αρχές έως και το καλοκαίρι του 2015 πως δεν θα πρέπει να ανησυχώ, ότι θα βάλουν λεφτά οι μέτοχοι, ότι όλα θα πάνε καλά. Τους εφιστούσα την προσοχή ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και πως έχω ευθύνη απέναντι σε εργαζομένους, προμηθευτές και μετόχους, και αυτοί μου επαναλάμβαναν τα ίδια πράγματα. Πιστεύω πως ψεύδονταν εν γνώσει τους…»

Ή υπογράφεις ή φεύγεις!

marinopoulos3

Μέχρι και την έλευση της κρίσης στην ελληνική οικονομία η Μαρινόπουλος ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην αγορά των σούπερ μάρκετ. Όχι μόνο επειδή διέθετε το μεγαλύτερο δίκτυο όλων των τύπων καταστημάτων (από κατάστημα γειτονιάς μέχρι υπερμάρκετ) αλλά και γιατί είχε την συνεργασία με την Carrefour, που της προσέφερε μεταξύ άλλων και τεχνογνωσία, και ένα ισχυρό ισολογισμό, που της άνοιγε τις πόρτες των τραπεζών. Άλλωστε η οικογένεια Μαρινόπουλου ήταν μία εκ των μετόχων της πάλαι ποτέ Τράπεζας Πίστεως (και νυν Alpha Bank).

Ωστόσο εμπορικοί διευθυντές επιχειρήσεων έβγαιναν από τα γραφεία της Μαρινόπουλος σαν να είχαν βγει από… ρινγκ!

Ή υπογράφεις ή φεύγεις. Ένα τηλέφωνο είναι και αύριο βγαίνουν τα προϊόντα σου και στην θέση τους θα μπει αυτός ο ανταγωνιστής που με παρακαλάει.

Η παραπάνω τοποθέτηση ήταν συνήθως η κατάληξη της διαπραγμάτευσης με τον εκπρόσωπο της Μαρινόπουλος να προσφέρει τον στυλό και τον εκπρόσωπο του προμηθευτή να βάζει την υπογραφή του, φοβούμενος ότι η έξοδος από την μεγαλύτερη αλυσίδα της χώρας θα σήμαινε στην καλύτερη περίπτωση την μη επίτευξη των στόχων και στην χειρότερη στην περιθωριοποιήση δίνοντας βήμα σε ανταγωνιστές. Ακόμη και εκπρόσωποι πολυεθνικών παραδέχονται σήμερα ότι έφευγαν «σκουπίδια» από την υπεροψία, που έδειχνε η Μαρινόπουλος στις διαπραγματεύσεις της με τους προμηθευτές. 

Οι συνθήκες αυτές είχαν δώσει ένα πλεονέκτημα στoν όμιλο σε σχέση με τον ανταγωνισμό, καθώς επιτύγχανε να έχει τις καλύτερες τιμές και τις πιο δελεαστικές προσφορές για τους καταναλωτές. Τα πρώτα σύννεφα στην πετυχημένη αυτή συνταγή άρχισαν να φαίνονται έναν χρόνο μετά την έλευση της κρίσης στην ελληνική αγορά. Η ψυχολογία είχε αλλάξει και το καλάθι είχε μικρύνει με τους καταναλωτές να κλείνουν τα αυτιά σε «άχρηστες» προσφορές.

Το 2010 θα βγει από την αγορά ο πέμπτος μεγαλύτερος παίκτης, η αλυσίδα Ατλάντικ, ενώ σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι παίκτες βλέπουν αυτή την εξέλιξη ως θείο δώρο, καθώς αυξάνουν τζίρο και κέρδη, η Μαρινόπουλος δεν καταφέρνει να επωφεληθεί από αυτή την εξέλιξη. Το 2011 ο τζίρος μειώνεται σημαντικά, αλλά η διοίκηση της Μαρινόπουλος απαντά με ακόμη μεγαλύτερες προσφορές τις οποίες καλούνται να χρηματοδοτήσουν οι προμηθευτές, οι οποίοι είδαν έντρομοι της ημέρες αποπληρωμής το 2011 να σπάνε το ψυχολογικό φράγμα των 200 ημερών.

Κάποιοι από τους προμηθευτές, είτε γιατί δεν είχαν τέτοιο βαθμό εξάρτησης από την Μαρινόπουλος αντέδρασαν στην εξέλιξη αυτή αποσύροντας τα προϊόντα τους και ζητώντας παράλληλα πιο σύντομη ημερομηνία αποπληρωμής.

Τα πρώτα κενά στα ράφια ήταν γεγονός και δεν μπορούσαν να κρυφτούν ούτε από τους καταναλωτές ούτε από τους υπόλοιπους προμηθευτές, οι οποίοι άρχισαν να γίνονται πιο προσεκτικοί. Προσπαθώντας να βρει τη χρυσή συνταγή το 2011, η διοίκηση θα αλλάξει μέσα σε λίγους μήνες τρεις φορές, όμως μαγική συνταγή δεν βρίσκεται. Ο δανεισμός από τις τράπεζες έχει γίνει πιο δύσκολος, αλλά η εταιρεία αποφασίζει να παίξει το παιχνίδι ακόμη πιο επιθετικά. Προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ με τα χρήματα να πέφτουν σε προσφορές, ώστε να τονωθεί η κίνηση στα καταστήματα, κάτι που τελικά δεν ήρθε. Στα τόσα προβλήματα που είχε η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανεμπορίου της χώρας άρχισαν να προστίθενται και οι απανωτές ανακοινώσεις και τα πρόστιμα του ΕΦΕΤ για σωρεία υγειονομικών παραβάσεων. 

Ένα από τα «τεχνάσματα» που χρησιμοποιούσε η διοίκηση της Μαρινόπουλος για να κρατάει «ζεστούς» τους καταναλωτές απέναντι στα όλο και λιγότερα προϊόντα που συναντούσαν στα καταστήματα ήταν η έντονη διαφημιστική παρουσία σε όλα τα μέσα. Το 2014 η αλυσίδα ήταν ο μεγαλύτερος διαφημιζόμενος στην Ελλάδα δαπανώντας 23,3 εκατ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο ή υπερδιπλάσιο από ότι οι υπόλοιπες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Για τις διαφημίσεις επιστρατεύονται δημοφιλείς πρωταγωνιστές από σήριαλ, τηλεοπτικοί σεφ ενώ η Μαρινόπουλος είναι χορηγός σε αρκετές εκπομπές.

Παράλληλα έντονη είναι η παρουσία της και στην διαφήμιση στο διαδίκτυο ακόμη και σε site, που ούτε ιδιαίτερη επισκεψιμότητα έχουν ούτε ταιριάζουν με το προφίλ της. Την ίδια ώρα που η αγορά γνώριζε τα προβλήματα που αντιμετώπιζε ο όμιλος, άρθρα σχεδόν διαφημιστικά δημοσιεύονταν στα, κατά τα άλλα, έγκυρα και αμερόληπτα οικονομικά site, που σήμερα που σταμάτησε η ροή χρημάτων θυμήθηκαν ξανά να κάνουν ρεπορτάζ. 

Υπεροψία και στα νούμερα

Γίνεται η μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα λιανεμπορίου να μην δημοσιεύει ισολογισμούς για δύο και πλέον χρόνια; Γίνεται όταν υπάρχει το «παραθυράκι του νόμου» που το επιτρέπει έναντι ενός μικρού προστίμου και των αρχών που κάνουν τα στραβά μάτια. Αυτό έκανε και η Μαρινόπουλος τόσο το 2014 όσο και το 2015 καθώς δεν επιθυμούσε να θορυβηθούν οι προμηθευτές από τα μεγέθη που θα έβλεπαν. Η μη δημοσίευση ισολογισμών όμως, όπως είναι λογικό, προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερο θόρυβο στους κύκλους των προμηθευτών οι οποίοι πλέον αποχωρούσαν μαζικά από τα ράφια της Μαρινόπουλος.

Οι ισολογισμοί, όπως πολύ πρόσφατα ενημερωθήκαμε, μπορεί να μην δημοσιεύονταν έφταναν όμως με usb στα αρμόδια γραφεία των τραπεζών. Έτσι το 2014 οι πωλήσεις της Μαρινόπουλος διαμορφώθηκαν στα 1,5 δισ. ευρώ πέφτοντας για πρώτη φορά πίσω από την ΑΒ Βασιλόπουλος που είχε πραγματοποιήσει τζίρο 1,8 δισ. ευρώ. Για το 2015 στοιχεία ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί αλλά εκτιμάται ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη και ότι η πάλαι ποτέ πρώτη αλυσίδα μπορεί να βρίσκεται πλέον και στην πέμπτη θέση. 

Και τώρα τι;

newego_LARGE_t_420_54697432_type13145

Το deal με τον «Σκλαβενίτη» φαίνεται κατά κάποιους ότι «πάγωσε» και κατά άλλους ότι «ναυάγησε». Οι πληροφορίες θέλουν τον «Σκλαβενίτη» να αποκτά τον «Μαρινόπουλο», όλα τα καταστήματα, αφού η εταιρεία εκκαθαριστεί έχοντας τουλάχιστον υποχρεώσεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Αλλες πηγές μιλούν για συζητήσεις της «Μαρινόπουλος» με δύο funds, τα οποία θα μπουν να χρηματοδοτήσουν. Ο όμιλος, πάντως, με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει «μοναδική λύση την υπαγωγή της σε διαδικασία εξυγίανσης», ώστε έχοντας ανοικτά τα καταστήματα, «να μεταβεί σταδιακά στην υλοποίηση ενός σχεδίου που θα επιτρέψει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα». Η εταιρεία παραμένει σε συζητήσεις με τις τράπεζες.

Συναγερμός έχει σημάνει και στην κυβέρνηση

«Το υπουργείο Εργασίας από καιρό και από κοινού με άλλα υπουργεία παρακολουθεί στενά τις διεργασίες στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και ιδιαίτερα στην εταιρεία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης που θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά της. Το βασικότερο κριτήριο για τη συστηματική εμπλοκή του υπουργείου Εργασίας στο ζήτημα αυτό είναι η διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην εταιρεία και παράλληλα η διασφάλιση της οικονομικής και εργασιακής ισορροπίας στην εφοδιαστική αλυσίδα που εξαρτάται από αυτήν».

Οι τράπεζες και το κράτος (όπως επί εποχής ΠΑΣΟΚ Αντρέα Παπανδρέου) θα «σώσουν» τον Μαρινόπουλο και την οικονομική του βόμβα; Και ποιος θα «σώσει» μετά τις τράπεζες; Τα γνωστά κορόιδα, μισθωτοί και συνταξιούχοι…

(με πληροφορίες από Έθνος, news247.gr, euro2day.gr)

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη