Μαζί ΔΕΝ τα φάγαμε αλλά μαζί πτωχεύουμε; Τώρα και η Jetoil!

Μ

Αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, κατέθεσε στις 9 Ιουνίου η εταιρεία εμπορίας πετρελαιοειδών Mamidoil Jetoil

Στην αίτησή της επικαλείται πρόβλημα ρευστότητας, ενώ οι υποχρεώσεις προς τους πιστωτές και το Δημόσιο έφθαναν στο τέλος του 2015 τα 314 εκατ. ευρώ (από αυτά 173 εκατ. σε τράπεζες και 78 σε προμηθευτές) και τα ταμειακά διαθέσιμα περί τα 600.000 ευρώ – ενώ οι απαιτήσεις της εταιρείας από πελάτες κ.λπ. ήταν 174 εκατ. Η εταιρεία ζητά προστασία από του πιστωτές προκειμένου να εφαρμόσει επιχειρηματικό σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο, σύμφωνα με την πρόταση που περιλαμβάνεται στην αίτηση, προβλέπει την αποπληρωμή των οφειλών σε βάθος 17ετίας.

Το δίκτυο της εταιρείας και οι αποθηκευτικοί της χώροι, αρκετές φορές την τελευταία δεκαετία αποτέλεσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με επενδυτές, χωρίς όμως να καταλήξουν. Κατά το πρόσφατο παρελθόν, και πριν η εταιρεία χάσει το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου της, ενδιαφέρον για τη Mamidoil είχε δείξει μεγάλη ρωσική εταιρεία που ήθελε να επεκταθεί στην ελληνική αγορά.

Το προφίλ και το ποιόν της εταιρίας

jetoil

Η MAMIDOIL JETOIL είναι μία αμιγώς ελληνική, οικογενειακή επιχείρηση. Ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 από τους αδερφούς Κυριάκο, Γιώργο και Νίκο Μαμιδάκη, με σκοπό την αποθήκευση, διακίνηση και εμπορία πετρελαιοειδών στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.

Η εταιρεία κατέχει μερίδιο 9% στην εσωτερική αγορά, με δίκτυο 600 πρατηρίων και διαθέτει μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών στην ελληνική αγορά, σε όγκο πωλήσεων, αλλά και σε κύκλο εργασιών.

Έχει στην ιδιοκτησία της το μεγαλύτερο ενιαίο αποθηκευτικό χώρο στα Βαλκάνια, πλην διυλιστηρίων, μέσω του οποίου εφοδιάζει το δίκτυό της στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και προωθεί τις εξαγωγές της προς τα Βαλκάνια, διαθέτει στόλο 33 Ι.Χ. βυτιοφόρων οχημάτων για την κάλυψη των αναγκών του δικτύου της, ενώ παράλληλα διαθέτει και στόλο 7 ιδιόκτητων εφοδιαστικών πλοιαρίων για τον ανεφοδιασμό των νησιών και των διαφόρων πελατών της (ακτοπλοϊια, ναυσιπλοϊια, αλιευτικά, κλπ) με καύσιμα ναυτιλίας.

Παράλληλα, μέσω του δικτύου των πρατηρίων της εμπορεύεται λιπαντικά και γράσα με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές. Μέσω θυγατρικών εταιρειών έχει προχωρήσει σε επενδύσεις και ανάπτυξη σε χώρες των Βαλκανίων, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Σερβία και το Κόσοβο, η πΓΔΜ.

Στον 6 δεκαετιών «στίβο» των επιχειρήσεων, με δραστηριότητα από τα καύσιμα και τη ναυτιλία, μέχρι τα ξενοδοχεία και την παραγωγή και τυποποίηση κρασιού και ελαιόλαδου, ο Κυριάκος Μαμιδάκης γνωρίζει καλά πως το κλίμα ιδίως στην αγορά της εμπορίας καυσίμων και πετρελαίου μυρίζει «μπαρούτι». Αντικρουόμενα συμφέροντα, έντονος ανταγωνισμός, οικονομική κρίση, κρατικές παρεμβάσεις, αλλά και… χτυπήματα κάτω από τη μέση είναι ορισμένα μόνο από τα στοιχεία που συνθέτουν το «σκηνικό» πολέμου μεταξύ των εταιρειών.

Σύμφωνα με άρθρο που είχε δημοσιευτεί το 2011 στο dealnews.gr, η κόντρα με τους άλλους επιχειρηματίες δεν είναι μόνο σήμερα, που η κατάσταση στην εγχώρια αγορά έχει επιδεινωθεί λόγω της οικονομικής δυσμένειας και αβεβαιότητας, αλλά από τη δεκαετία του ’60 ακόμη, όταν ο «πατριάρχης» του ομίλου Mamidoil- Jetoil, Γιώργος Μαμιδάκης ίδρυσε την οικογενειακή επιχείρηση και εκμεταλλευόμενος την κρίση του Σουέζ στράφηκε στην Ανατολή, κλείνοντας συνεργασία με τους Ρώσους για αποκλειστική αντιπροσώπευση των πετρελαίων τους μέχρι το 1981. 

Ο πρόεδρος του ομίλου, Κυριάκος Μαμιδάκης και τα αδέλφια του, Νίκος και Γιώργος κατάφεραν να καταστήσουν την JetOil, την τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στην αγορά των πετρελαιοειδών, με μεγάλο δίκτητυο πρατηρίων, με πέντε θυγατρικές στα Βαλκάνια, όπου εξάγεται το 40% των καυσίμων τους και δραστηριότητα στην εμπορία και προμήθεια ναυτιλιακών και αεροπορικών καυσίμων μέσα από διεθνείς συνεργασίες, όπως εκείνη με την Total.

Στήριξη της οικογένειας Μητσοτάκη

c01f26a5615d05fc2fea50594e995411_MΩστόσο η επιτυχία δεν ήρθε μόνη της, αφού λέγεται ότι χρησιμοποίησε τις πολιτικές του διασυνδέσεις και ιδίως την στενή φιλία και μακρινή του συγγένεια με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη– τους συνδέει και η κοινή καταγωγή τους από τα Χανιά.

Ο ίδιος, ουδέποτε έκρυψε τους δεσμούς του με την οικογένεια Μητσοτάκη, αφού από την πρώτη στιγμή στήριξε και την πολιτική κίνηση της Ντόρας Μπακογιάννη να ιδρύσει την «Δημοκρατική Συμμαχία», ενώ συμμετείχε και στην οικονομική επιτροπή της. 

Ανταποδίδει μάλιστα τα «πυρά» στους ανταγωνιστές του λέγοντας ότι κατά καιρούς «εκείνοι» ευνοήθηκαν από μέλη της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Οι απώλειες

Σε μια περίοδο που πολλές μικρότερες εταιρίες εμπορίας καυσίμων απειλούνται με λουκέτο, η JetOil μετράει απώλειες σε κέρδη και σκέφτεται πως να τις καλύψει.

Τα κέρδη του 2008 «εξανεμίστηκαν» μέσα σε ένα χρόνο και έγιναν «ζημίες» ύψους 538.000 ευρώ το 2009, ενώ το ίδιο κακή χρονιά ήταν και το 2010 με την πτώση της κατανάλωσης να υπολογίζεται για την εταιρεία στο 3,5%. Μάλιστα, «εγκατέλειψε» κάποια σημεία πώλησης, απώλεια που ωστόσο την οποία αντιμετώπισε με νέες συνεργασίες. 

Οι εξελίξεις αυτές οδήγησαν την οικογένεια Μαμιδάκη να ακολουθήσει μια πιο συντηρητική επενδυτική πολιτική λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν σταματάμε την επέκταση, ιδίως στο εξωτερικό, αφού η Ελλάδα έχει την τάση με την γραφειοκρατία και την υπερφορολόγηση να διώχνει τους επενδυτές, αλλά είμαστε πιο προσεκτικοί και δύστροποι στις παραμέτρους που ελέγχουμε για την πραγματοποίηση μιας επένδυσης». Με λίγα λόγια, δεν επενδύουμε στην Ελλάδα τα λεφτά που βγήκαν από Έλληνες φορολογούμενους, αλλά στο εξωτερικό γιατί έτσι μας συμφέρει. 

Ο Κυριάκος Μαμιδάκης συνήθιζε να λέει: «Η JetOil θέλει να είναι… γαμπρός και όχι νύφη», δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει.

Προτιμά να διαπραγματεύεται τις συνεργασίες του από θέση ισχύος (θυμίζει περίπτωση Μαρινόπουλου), όπως συνέβη με την εξαγορά των δραστηριοτήτων της El Petrol τον Φεβρουάριο του 2010, προσθέτοντας 10 επιπλέον πρατήρια στο ενεργητικό του, αλλά και με την αγορά 60 πρατηρίων της BP στην Κρήτη, μετά τον όρο που έθεσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στα ΕΛ.ΠΕ, για να εγκρίνει το deal με την BP και προκειμένου να αποφευχθούν μονοπωλιακές στρεβλώσεις στην περιοχή εις βάρος των μικρότερων παικτών.

Οι άγνωστες δραστηριότητες

1Η επένδυση των 15 εκ. στην «Αθηναΐς» στο Γκάζι, η οινοποιία της Μαριλένας Μαμιδάκη ανήκουν στον όμιλο Μαμιδάκη και η ίδια τελεί καθήκοντα προέδρου.

Το «Αθηναΐς Catering» είναι ένα από τα μεγαλύτερα της Αθήνας και το οποίο είχε αναλάβει την προμήθεια φαγητών των αποστολών της Ολυμπιάδας του 2004, αλλά και πολλές εκδηλώσεις του Δημόσιου τομέα. 

Μία ακόμη «άγνωστη» δραστηριότητα της οικογένειας Μαμιδάκη είναι και η παραγωγή, τυποποίηση και εμπορία κρασιού και ελαιόλαδου από τη γενέτειρά τους, μέσω της εταιρείας «Ανώσκελη ΑΕ». Τα συγκεκριμένα προϊόντα φέρνουν το όνομά του χωριού τους και ήδη γνωρίζουν τεράστια επιτυχία. Ο διεθνής συνεργάτης τους, η Iberostar τα χρησιμοποιεί σε όλα τα ξενοδοχεία που ελέγχει.

Βασικός προμηθευτής είναι η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης, το αφεντικό της οποίας, ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης, έχει παντρευτεί την κόρη του κ. Νίκου Μαμιδάκη, ο ίδιος Σκλαβενίτης που τώρα θέλει να αγοράσει τον Μαρινόπουλο – μα πόσο μικρός είναι τελικά αυτός ο κόσμος!

Στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του ομίλου Μαμιδάκη, το… «βάρος» της διαχείρισης σηκώνουν στους ώμους τους, οι Μαριλένα και Τζίνα Μαμιδάκη, κόρες του Γ. Μαμιδάκη. Εκτός από την οικονομική κρίση που έχει πλήξει το σύνολο του τουριστικού κλάδου, μια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε ως αποτέλεσμα το σφράγισμα της πολυτελούς μονάδας «Life Gallery» στην Εκάλη, το οποίο ανεγέρθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και πέρασε στην ιδιοκτησία της bluegr Mamidakis Hotels το 2002.

Όμως, μετά από προσφυγή της Κοινότητας Εκάλης στο ΣτΕ σχετικά με το ότι έχει παραβεί τους όρους του συντελεστή δόμησης και με τη χρήση του ως ξενοδοχείο, το 2011 έκλεισε το «Life Gallery» με αυτή τη δικαστική απόφαση, αλλά τον επόμενο χρόνο, 2012, η οικογένεια Μαμιδάκη κατάφερε να το επαναλειτουργήσει –  άγνωστο πως.

Και σύμφωνα πάντα με το άρθρο, «οι κυρίες Τζίνα και Μαριλένα Μαμιδάκη πάντα διορατικές, φρόντισαν να είναι από τις πρώτες που οι όμιλοί τους συμμετείχαν στην κοινοπραξία ξενοδόχων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και για τα οφέλη οικονομικά και πρακτικά που προκύπτουν από τέτοιου είδους συνεργασίες μαζί με τους ομίλους Airotel, Aldemar, Iberostar, Capsis Hotel κ.α. Πολύ συχνές είναι και οι παρεμβάσεις της κας Τζίνας Μαμιδάκη για τις κρατικές πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν για την στήριξη της πιο βαριάς βιομηχανίας της χώρας, ως μέλος του ΣΕΤΕ».

Στα κέρδη μόνοι μας, στη χασούρα μαζί!

Τα «θαύματα» για να το πως θα στήνονται και θα σώζονται οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δεν είναι από αυτά του Χριστού. Η νέα «τάση» που επικρατεί παγκόσμια και στηρίζεται από ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, αλλά και Ε.Ε. είναι απλή: Ο επιχειρηματίας θα βάζει ένα μικρό ποσό, θα δανείζεται με χαμηλό επιτόκιο από τις τράπεζες και ευνοϊκούς όρους (έμμεσα δημόσιο χρήμα) και θα επιχορηγείται και από κρατικά ή κοινοτικά (ανάλογα) κονδύλια (άμεσα δημόσιο χρήμα).

Τι θα βάζει ακόμα ο επιχειρηματίας; Τίποτα! Μόνο το «μυαλό» του για ιδέες -γιατί οι απλοί εργαζόμενοι δεν έχουν- κι αν αυτό αποδειχθεί ζαβό, δεν πειράζει, η “πτώχευση” να είναι καλά και τράπεζες + κράτος θα «βοηθήσουν» στη χασούρα!

IMF-GERMANY_b2-1Μάλιστα ο Σόιμπλε, με αφορμή το Brexit, τώρα θέλει να κάνει αυτόν τον άγραφο νόμο που ήδη ισχύει, επίσημο νόμο της Ε.Ε. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ο Σόιμπλε θέλει να βάλει τις τελικές πινελιές στην Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά και την απρόσκοπτη διασυνοριακή κίνηση κεφαλαίων, να διασφαλιστεί η καλύτερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, να συμφωνήσουν οι χώρες πώς μπορούν να πετύχουν καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και… να υπάρξει ένα πανευρωπαϊκό πρότυπο πτωχευτικού δικαίου για τις επιχειρήσεις!

Στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης, της δήθεν δημιουργίας θέσεων εργασίας και της δήθεν προστασίας όσων υπάρχουν, οι μεγαλο-επιχειρηματίες μπορούν να κάνουν τζόγο με δημόσιο χρήμα, να έχουν φοροαπαλλαγές, να βάζουν τα κέρδη στις τσέπες τους και αν αυτά δεν είναι όσο ικανοποιητικά θέλουν, να τραβάνε και μια πτώχευση φεύγοντας με γεμάτες τσέπες κι αφήνοντας στους πολίτες τη χασούρα.

Το έργο “παίζεται” εδώ από την εποχή του Αντρέα Παπανδρέου και είναι ολοφάνερο ποιοι τα έφαγαν “μαζί”, μια η μία φατρία μια η άλλη, αναλόγως πολιτικών διασυνδέσεων. Τώρα στην κρίση, αν δεν βγάζουν όσα έβγαζαν κι ακόμα περισσότερα, τη ζημιά θα την πληρώσει το γνωστό κορόιδο, ο Έλληνας φορολογούμενος, ο παππούς που χτες λιποθύμησε από το σοκ μπροστά στο ΑΤΜ, ο μισθωτός που δεν μπορεί να πει κουβέντα αφού πρέπει να βλογάει τα γένια του που έχει και δουλειά!

Και τα συνδικάτα, πλακάκια με την εργοδοσία, τάχα να προστατεύσουν τα ψίχουλα των εργαζομένων, ενώ στην ουσία προστατεύουν ακίνητες περιουσίες, λογαριασμούς σε offshore και… αμέτρητα μετρητά!

Και μετά ο ΟΗΕ αναρωτιέται κι αυτός χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα, πως ολοένα αυξάνονται οι ανισότητες, κατά το τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε…

Τώρα το μόνο που μένει είναι να δούμε και τους Λάτση και Βαρδινογιάννη να πτωχεύουν, ειδικά ο πρώτος που… “ξηλώθηκε” αγοράζοντας πανάκριβα το Ελληνικό!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη