Η Νορβηγική κυβέρνηση θα ταξινομεί τα παιδιά ως “πιθανοί εγκληματίες” βάσει προγράμματος!

Η
Είναι δυνατόν να προβλεφθεί κατά πόσο κάποιος θα διαπράξει ένα έγκλημα στο μέλλον κάποια στιγμή;

Ακούγεται σαν ιδέα βγαλμένη από την ταινία επιστημονικής φαντασίας του 2002 Minority Report.

Αλλά αυτό ελπίζει ο ερευνητής Ρίτσαρντ Μπερκ, από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, να βρει από την εργασία του που διεξάγεται φέτος στη Νορβηγία.

Η νορβηγική κυβέρνηση συλλέγει τεράστιες ποσότητες δεδομένων σχετικά με τους πολίτες και τις συνδέει με ένα αρχείο ενιαίας αναγνώρισης.
Ο Μπερκ ελπίζει να συλλέξει τα δεδομένα από τα αρχεία των παιδιών και των γονέων τους για να δει αν μπορεί να προβλέψει από τις συνθήκες της γέννησής τους αν ένα παιδί θα διαπράξει ένα έγκλημα πριν τα 18α γενέθλιά του.
Το…πρόβλημα” εδώ είναι ότι τα νεογέννητα μωρά δεν έχω κάνει τίποτα ακόμα.

Ωστόσο το αποτέλεσμα του πειράματος του Μπερκ που θα ταξινομεί εκ των προτέρων ορισμένα παιδιά ως «πιθανοί εγκληματίες», θα βασίζεται σε τίποτα περισσότερο από τις συνθήκες της γέννησής τους.

Αυτό θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα ενός προγράμματος τύπου Minority Report, όπου ο κόσμος θα μπορούσε να καταδικαστεί για εγκλήματα που δεν έχουν ακόμη διαπράξει.

Το έργο του Μπερκ βασίζεται σε μηχανική μάθηση. Αυτό περιλαμβάνει σχεδίαση αλγορίθμων από επιστήμονες δεδομένων που διδάσκουν υπολογιστές για να προσδιορίσουν μοτίβα σε μεγάλα σύνολα δεδομένων.
Μόλις ο υπολογιστής θα μπορεί να αναγνωρίσει μοτίβα, θα μπορεί να εφαρμόσει τα πορίσματά του και να βγάλει αποτελέσματα, ακόμη και από σύνολα δεδομένων που δεν έχει δει ποτέ πριν.
Δεν αποτελεί έκπληξη, η ενδεχόμενη χρήση της μηχανικής μάθησης για την αποφυγή εγκλήματος, λένε οι ειδικοί, ότι το πεδίο της εγκληματολογίας έχει στραφεί προς τη μηχανική μάθηση σε μια προσπάθεια να προβλέψει την ανθρώπινη συμπεριφορά.
Έχει ήδη χρησιμοποιηθεί, για παράδειγμα, για να προβλεφθεί κατά πόσον ένας παραβάτης είναι πιθανό να διαπράξει κι άλλο έγκλημα.
Αν οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται στην μηχανική μάθηση μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια την ανθρώπινη συμπεριφορά αυτό εξαρτάται από πόσα συγκυριακά στοιχεία είναι δυνατόν να συλλέξουν.

Φανταστείτε λοιπόν, μόλις φέρνεται το μωράκι σας στον Οργουελικό πλέον τούτο κόσμο, να σας λένε:

Να σας ζήσει! Αγοράκι και… είναι ο επόμενος Τζακ ο Αντεροβγάλτης!

Γι’ αυτό και δεν θα σας το παραδώσουμε; Αλήθεια… ποια θα είναι η επόμενη κίνηση; Λοβοτομή ή ευθανασία;

Χάθηκε το ήθος και η πνευματικότητα (γιατί το επιτρέψαμε) και μαζί με αυτές, η πρώτη και κυριότερη ανθρώπινη ελευθερία -δώρο του Θεού- που λέγεται Ελεύθερη Βούληση.

Αφιερωμένο στους λάτρεις της τεχνολογίας και της επιστήμης. Να εύχονται μόνο να μην γεννήσουν μωρά με… φάκελο!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη