Είστε έτοιμοι για την επανάσταση στις θέσεις εργασίας;

Ε
Το ακόλουθο άρθρο είναι του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που κάθε χρόνο συνερδιάζει στο Νταβός, εκεί που η οικονομική και πολιτική ελίτ αποφασίζει για τις τύχες όλων των λαών

Αποφασίζοντας ότι η νέα βιομηχανική επανάσταση θα αντικαταστήσει την πλειοψηφία των εργασιών με ρομπότ τώρα δημιουργώντας εκατομμύρια ανέργους ανά τον κόσμο, τώρα δίνουν και συμβουλές “επιβίωσης” στον εργασιακό χώρο!

Είστε έτοιμοι για την επανάσταση στις θέσεις εργασίας;

Καλώς ήρθατε στην εποχή της αβεβαιότητας. Ποτέ δεν ήταν πιο δύσκολο να προβλέψουμε ποιες θα είναι οι μέλλουσες εργασίας μας και να οπλιστούμε ανάλογα, καθώς η τεχνολογική πρόοδος, η γήρανση του εργατικού δυναμικού και η αύξηση της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας προκαλεί νέες θέσεις εργασίας ενώ εξαφανίζει άλλες.

Παραδοσιακά μονοπάτια σταδιοδρομίας είναι προς κατάργηση, λένε οι ειδικοί, και οι θέσεις εργασίας-για-μια-ζωή θα αντικατασταθούν από μια νέα προσδοκία μεταξύ των νέων εργαζομένων που θα μπορούσαν να κατέχουν 11 ή περισσότερες θέσεις εργασίας σε όλη τη ζωή τους, σύμφωνα με την Karin Klein του Bloomberg Beta.

Αυτή είναι η νέα οικονομία συναυλία, και είναι αυτή που που κερδίζει έδαφος. Έχει έρθει μια κουλτούρα βραχυπρόθεσμης προσέγγισης, μια προσέγγιση εργασίας on-demand που εξαπλώνεται μέσω των επαγγελμάτων και απασχολήσεων, προκαλώντας μια αύξηση στην freelance εργασία και στη μερική απασχόληση.

Αλλά με αυτές τις τεχνολογικές και πολιτιστικές αλλαγές έρχονται νέες ευκαιρίες. Οι νέες και απρόβλεπτες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται όλη την ώρα, γράφει ο συγγραφέας Laurent Haug, είτε πρόκειται για την κοινωνική διαβούλευση με τα μέσα ενημέρωσης, το χώρος του νόμου ή την ανάλυση των δεδομένων.

Όταν πρόκειται για την teachable δεξιότητες, τα μαθηματικά και υπολογιστές κυριαρχούν με τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόλησης να συγκεντρώνεται σε κλάδους όπως η μηχανική, ο προγραμματισμός και η χρηματοδότηση, όπως φαίνεται σε αυτό το διάγραμμα Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Αλλά καθώς οι οικογένειες εργασίες ακμάζουν ή παρακμάζουν, ένας παράγοντας γίνεται συνεχώς πιο σημαντικός: οι δεξιότητές μας.

Στην πραγματικότητα, οι δεξιότητες που μαθαίνουμε στο χώρο εργασίας θα έχουν περισσότερη σημασία για το μέλλον μας στην απασχολησιμότητα από τα μέρη όπου σπουδάσαμε ή τις προηγούμενες θέσεις που κατείχαμε, σύμφωνα με τα ευρήματα της έκθεσης Ανθρώπινου Κεφαλαίου 2016. Και αυτό δεν περιορίζεται με τις δεξιότητες που έχουμε ήδη μάθει, αλλά περιλαμβάνει εκείνες που θα μάθουμε, και θέλουμε να μάθουμε.

Για πολλούς εργοδότες, αυτή η “learnability” (ικανότητα μάθησης) είναι το κλειδί, εξηγεί ο Μara Swan του Ομίλου της ManpowerΈρευνα από την παγκόσμια υπηρεσία απασχόλησης έχει καταλήξει ότι οι νέες δεξιότητες εκτιμούνται τόσο πολύ, που πολλοί είναι πρόθυμοι να δαπανήσουν δικό τους χρόνο και χρήμα για να τις αποκτήσουν. Για τις εταιρείες, εν τω μεταξύ, η εύρεση και η διατήρηση των εργαζομένων που μπορούν και θέλουν να μάθουν θεωρείται ως ένας τρόπος για την επιτυχία της εξασφάλισης του μέλλοντος της επιχείρησης.

Έτσι, ποιες δεξιότητες θα πρέπει να μάθουμε;

Analytics, λογιστική και επιστήμη των υπολογιστών είναι όλα πιθανώς ασφαλή στοιχήματα, όταν πρόκειται για την κατάκτηση ενός άγνωστου μέλλοντος, σύμφωνα με μια μελέτη από τον David Deming στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Αλλά ενώ η τεχνική ικανότητα μπορεί να σας δώσει μια δουλειά, είναι μόνο το μισό της εικόνας .

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη του Χάρβαρντ, οι θέσεις εργασίας που έχουν αναπτυχθεί πιο σταθερά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, είναι εκείνες που συνδυάζουν ισχυρή τεχνογνωσία με ένα ενιαίο ισχυρό χαρακτηριστικό: να είσαι “ωραίος” (καλός με τους άλλους).

Κοινωνικές δεξιότητες, ή η ικανότητα να “παίζεις καλά» με τους άλλους, είναι ζωτικής σημασίας, βρίσκει ο Deming. Αυτό το γράφημα δείχνει πώς οι θέσεις εργασίας που απαιτούν τόσο σκληρές και μαλακές δεξιότητες έχουν αυξηθεί κατά τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ εκείνα που απαιτούν καμία, όπως η λειτουργία μιας μηχανής και ο καθαρισμός, είναι σε κάμψη.

Εικόνα: David Deming, από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ

Αλλά δεν είναι μόνο οι εργαζόμενοι που χρειάζεται να ανησυχούν για τις δεξιότητες: οι εταιρείες, πρέπει να βρουν τρόπους να προσλαμβάνουν και να κρατούν τους καλύτερους ανθρώπους τους, είτε προσλαμβάνοντας περισσότερες γυναίκες ηγέτες ή μαθαίνοντας από τις δυναμικές πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται σήμερα στις αναδυόμενες οικονομίες στον πόλεμο κατά της παγκόσμιας έλλειψης δεξιοτήτων.

Συμπέρασμα: Για να έχεις στο μέλλον δουλειά/ες πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου συνεχή updates, αλλά να είσαι και “συνεργάσιμος” με όλους, ειδικά με τα αφεντικά. Με λίγα λόγια, να είσαι ένα καλό και πειθήνιο ρομπότ με απεριόριστες δυνατότητες, όπως επίσης με σωματικές και ψυχικές αντοχές.

Ευχαριστούμε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για τις πολύτιμες και απάνθρωπες συμβουλές του!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη