Δεν ξέρεις; Ρώτα την Google ή αλλιώς… τον μπάρμπα μου τον ψεύτη!

Δ

Σαν να μην είναι αρκετές οι υπερεξουσίες που αποκτά η Google με τους αλγόριθμους λογοκρισίας, τώρα θα παίξει και ρόλο εγκυκλοπαίδειας και ηλεκτρονικού διδασκαλείου

Κυκλοφόρησε μάλιστα και ένα βίντεο “ενός τρόπος ελέγχου γεγονότων” ώστε να ‘προστατευτεί’ το κοινό από τις “ψευδείς ειδήσεις” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πώς λειτουργεί σύμφωνα με το φροντιστηριακό βίντεο; Βλέπεις μια είδηση στο facebook. Πριν “τσιμπήσεις” κι αρχίσεις να σχολιάζεις και μοιράζεις το περιεχόμενο, βάζεις τον τίτλο στη μηχανή εύρεσης της Google και τσεκάρεις αν υπάρχει ως είδηση στα ΜΜΕ.

Εντάξει… αυτό το κόλπο το ξέρει και η Γάτα μου, αλλά ίσχυε ΠΡΙΝ ενεργοποιήσει τους αλγόριθμους η Google και έχοντας όλη την καλή πίστη ότι μπορεί κάποιος ευσυνείδητος δημοσιογράφος να έχει ‘βγάλει’ την είδηση. Με τη λογοκρισία που έχει ήδη ξεκινήσει στα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης και με τον ευνουχισμό της δημοσιογραφίας από τους ίδιους τους μιντιάρχες, το tip πάει άπατο, μην πούμε ότι συμβάλει στην περισσότερη απαξίωση των ΜΜΕ!

Αλλά η Google, που ελέγχει τους πάντες και τα πάντα, αποφάσισε να ελέγξει εκτός από τις ειδήσεις και τις γνώσεις σου. Δεν θα λειτουργεί μόνο ως μηχανή εύρεσης, θα τη ρωτάς και θα απαντάει.

Με ένα είδος τεχνητής νοημοσύνης και πάλι με αλγόριθμους, αλλά “συμπίεσης φράσης” αυτή τη φορά, θα βάζετε τις ερωτήσεις σας κι εκείνη θα απαντάει. Θα ρωτάτε, για παράδειγμα, “Ποιο είναι το ταχύτερο πτηνό” κι εκείνη θα σας δίνει την απάντηση. Τα δεδομένα ανεβαίνουν χειροποίητα από μια μεγάλη ομάδα που την τροφοδοτεί με πληθώρα δεδομένων.

Εντάξει. Τι είναι ο άνθρακας; Θα σας πει ορυκτό μπλα μπλα μπλα κι έτσι θα μάθετε τα πάντα για τον άνθρακα, ως σαν να ανοίξατε μια εγκυκλοπαίδεια.

Αλλά… για ρωτήστε την, τι είναι οι χημικοί αεροψεκασμοί ή ποιος χτύπησε τους δίδυμους πύργους; Στο πρώτο θα σας πει θεωρίες συνωμοσίας, στο δε δεύτερο ό,τι θέλει να μάθετε. Κι από την άλλη θα έχει εξαφανίσει κάθε αντίλογο, στον πάτο του διαδικτύου.

Οπότε ετοιμαστείτε, έρχεται η Τεχνητή Νοημοσύνη της Google που θα τα βάλει με τη δική σας, σε σημείο που… θα ξεχάσετε κι αυτά που ξέρατε!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη