Η ‘μαστούρα’ στα ιατρικά “θαύματα” του 2017;

Η

Πολλά ιατρικά θαύματα θα κάνουν την εμφάνιση τους μέσα στο 2017 κατόπιν μελέτης και επιλογής διαφόρων καινοτομιών από τους “ειδικούς”

Ένα από αυτά αφορά στην κατάθλιψη που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη Δύση. Στην Ελλάδα αποδίδεται στα οικονομικά μέτρα και τη λιτότητα, ωστόσο η κατάθλιψη και οι αυτοκτονίες παίρνουν επιδημικές διαστάσεις στο δυτικό κόσμο, κύρια στον πλέον ‘ανεπτυγμένο’ κόσμο, εκεί που το περιβάλλον δοκιμάζεται από την αύξηση της ασύρματης τεχνολογίας – κινητή τηλεφωνία, wifi, έξυπνοι μετρητές κ.λ.π.


[διαβάστε: Αιτία συμπτωμάτων κατάθλιψης οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες; “Έρευνες στον πληθυσμό που ζει γειτονικά σε γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος έχουν καταγράψει αυξημένα ψυχολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα”]
Η κεταμίνη ως παραισθησιογόνος ουσία πωλείται παράνομα με το όνομα Special-K

Ένα από τα top ten θαύματα του 2017, σύμφωνα με τα Νέα, θα είναι μια καινοτομία, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως για αναισθησία, περιέχει κεταμίνη, και λέγεται ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την αντιμετώπιση της ανθεκτικής κατάθλιψης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, “υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο των πασχόντων από σοβαρή κατάθλιψη δεν ανταποκρίνονται στις υπάρχουσες θεραπείες και γι’ αυτό κινδυνεύουν από αυτοκτονικό ιδεασμό”. Λογικό ακούγεται, πώς να θεραπεύσεις κάποιον αν δεν σταματήσεις την πηγή του κακού πρώτα;

Το 2013, μία μελέτη έδειξε ότι μικρή δόση κεταμίνης βελτίωσε τα συμπτώματα του 70% των ασθενών που την έλαβαν μέσα σε 24 ώρες από τη χορήγησή της. Με βάση αυτό το αποτέλεσμα, η αρμόδια υγειονομική Αρχή των ΗΠΑ, η Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) έδωσε άδεια για την ανάπτυξη και δοκιμή φαρμάκων βασισμένων στο προφίλ της κεταμίνης και ήδη ορισμένα, όπως η εσκεταμίνη, βρίσκονται ένα βήμα πριν την έγκριση. Μάλιστα στην έρευνα τότε συμμετείχε και ο Αμερικάνος ψυχιάτρος ελληνικής καταγωγής Δημήτρη Πάπολος.

“Το γεγονός αυτό δίνει ελπίδες ότι μπορούν να σωθούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι οι οποίοι κάθε χρόνου αυτοκτονούν εξαιτίας της μείζονος κατάθλιψης από την οποία πάσχουν και η οποία τους κάνει να νιώθουν απόλυτη απελπισία”, σημειώνει το άρθρο.

Τι είναι η Κεταμίνη

Η κεταμίνη παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1962 και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1963. Χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο, σε μικρές δόσεις όμως έχεις ψυχοδηλωτικές και διασχιστικές επιδράσεις. Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως και ενδομυϊκώς ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη.

Στον σκληρό και άγριο πόλεμο του Βιετνάμ, η Κεταμίνη χρησιμοποιήθηκε αρχικά σαν αναισθητικό για τους τραυματισμένους Αμερικάνους στρατιώτες. Στη συνέχεια οι γιατροί ανακάλυψαν ότι μικρές δόσης κεταμίνης, ηρεμούν το νευρικό σύστημα και καταπραΰνουν το άγχος.

Ωστόσο, μόλις τελείωσε ο πόλεμος του Βιετνάμ, η κεταμίνη έπαψε να χρησιμοποιείται από τους γιατρούς επειδή διαπίστωσαν ότι καταστρέφει το ουροποιητικό σύστημα και συγκεκριμένα την ουροδόχο κύστη. Για τα ζώα μπορεί να ήταν ιδανική, αλλά για τους ανθρώπους. Οι κτηνίατροι άρχισαν να την χρησιμοποιούν μαζικά επάνω στα άλογα, ως το ιδανικό αγχολυτικό αλλά και αναισθητικό.

Στην Αγγλία μέχρι το 2005 η κεταμίνη ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη σαν “ναρκωτικό” και έκανε θραύση στα κλάμπ, ενώ από το 1990 η νεολαία του Χονγκ Κονγκ δεν διασκέδαζε εάν πρώτα δεν είχε πάρει την δόση της.

Η κεταμίνη ως παραισθησιογόνος ουσία πωλείται παράνομα με το όνομα Special-K. 

Το παραισθησιογόνο ναρκωτικό δοκιμάστηκε σε 28 ασθενείς που υπέφεραν από κατάθλιψη για δεκαετίες, αναφέρουν οι ερευνητές στο Journal of Psychopharmacology.

Έπειτα από τη χορήγηση έως και έξι δόσεων της ουσίας, οκτώ ασθενείς εμφάνισαν βελτίωση και τέσσερις από αυτούς δεν πληρούσαν πλέον τα διαγνωστικά κριτήρια της κατάθλιψης, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο Oxford Foundation Trust, το οποίο υπάγεται στο βρετανικό ΕΣΥ (NHS).

Ορισμένοι εμφάνισαν βελτίωση σε διάσημα μόλις έξι ωρών, το πρόβλημα όμως ήταν ότι η αντικαταθλιπτική δράση της κεταμίνης διαρκούσε λίγο, από μερικές μέρες μέχρι τρεις μήνες, και αρκετοί ασθενείς χρειάστηκαν επιπλέον δόσεις.

Καταγράφηκαν επίσης παρενέργειες, όπως μία περίπτωση προβληματικής αιμάτωσης του εγκεφάλου.

Η χρόνια χρήση του ναρκωτικού κεταμίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ουροδόχο κύστη. Την προειδοποίηση αυτή απευθύνει ομάδα χειρουργών και επιστημόνων με δημοσίευσή της στο επιστημονικό περιοδικό «BJU International».

Το… θαυμάσατε το ένα από τα top ten επιστημονικά “θαύματα” του 2017 που σκοπεύουν να γεμίσουν τις τσεπούλες των φαρμακευτικών μαστουρώνοντας τους ανημέρωτους πολίτες που δεν γνωρίζουν ποια είναι μια από τις κυριότερες πηγές κατάθλιψης – η ακτινοβολία!

Θα συνεχίσετε να κοιμάστε με 20 wifi να σας χτυπούν από όλα τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας, άλλα τόσα στην εργασία, στον καφέ, στο ΜΜΜ, στο πάρκο, παντού κινητά και κεραίες, έρχονται και οι έξυπνοι μετρητές να μας αποτελειώσουν κι όταν πια θα παθαίνετε κατάθλιψη, θα σας μαστουρώνουν για να “την ακούτε” και να είστε χάι!!!

Ε… αυτό είναι όντως ΘΑΎΜΑ!!!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη