Οι Top 5 ιστορίες από την πρώτη ημέρα του Νταβός

Ο

Μια γρήγορη ανακεφαλαίωση μερικών από τις σημαντικότερες στιγμές από την πρώτη ημέρα της Τακτικής Γενικής Συνελεύσεως του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ 2017

Όπως γράψαμε χτες, κάτω από πρωτοφανή δρακόντια μέτρα, ξεκίνησε η ετήσια συνάντηση της παγκόσμιας οικονομικής, πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ στο Νταβός.

Οι εξέχουσες ομιλίες της πρώτης μέρας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ήταν:

  1. Ο Κινέζος προέδρος Xi Jinping, υπερασπίστηκε την παγκοσμιοποίηση, ενώ υπογράμμισε επίσης τη δέσμευσή του στις συνομιλίες για το κλίμα του Παρισιού, και προειδοποίησε από τους κινδύνους του προστατευτισμού.

“Θα πρέπει να δεσμευτούμε για την ανάπτυξη σε μια ανοικτή παγκόσμια οικονομία”, είπε. “Κανείς δεν θα βγει νικητής σε εμπορικό πόλεμο”.

2. Ο Antony Scaramucci, ο οποίος από την Παρασκευή θα είναι επικεφαλής στο Γραφείο Δημοσίου Συνδέσμου, στο Λευκό Οίκο, είπε στο Νταβός ότι ο Trump δεν είναι ο εχθρός  της παγκοσμιοποίησης, ότι ο ίδιος ζήτησε ισχυρές διμερείς σχέσεις με την Κίνα και όχι έναν εμπορικό πόλεμο, ότι θα ήθελε να μεταρρυθμίσει το ΝΑΤΟ κι όχι να το διαλύσει, ότι δεν είναι αντίθετος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, και ότι ο ίδιος προσπαθεί να οικοδομήσει την ειρήνη.

«Τον βλέπω με πολύ διαφορετικό τρόπο από ό, τι ίσως εσείς τον δω, αλλά νομίζω ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια … θα αρχίσετε να τον βλέπετε περισσότερο με τον τρόπο που τον βλέπω», είπε ο Scaramucci.

3. Ως τρίτο top θέμα, το WEF αναφέρει το θέμα του πλούτου που σύμφωνα με την Oxfam: Oκτώ κροίσοι κατέχουν τόσο πλούτο όσο η μισή ανθρωπότητα

«Αυτό είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα παιχνίδι αριθμών: αυτά είναι τα χαρακτηριστικά ενός οικονομικού συστήματος που έχει ξεχάσει για τους ανθρώπους και στραγγαλίζει τις προοπτικές για ένα καλύτερο, πιο δίκαιο, πιο ακμάζον μέλλον για όλους μας», είπε ο εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam, Winnie Byanyima, μιλώντας στο επίσημο Παγκόσμιο Φόρουμ των κροίσων. Τι ακριβώς άραγε περιμένει; Να βάλουν τα κλάματα ή να μετανοήσουν για τις ανισότητες που οι ίδιοι δημιουργούν;

     4. Το τέταρτο “καυτό” θέμα ήταν η “4η βιομηχανική επανάσταση έρχεται, αν είμαστε έτοιμοι ή όχι”.

Ένα θέμα/πρόβλημα που δημιούργησε το ίδιο το WEF και τώρα αναρωτιούνται πώς οι εύθραυστες κοινωνίες μας θα αντιμετωπίσουν την τεχνητή νοημοσύνη και την αυτοματοποίηση που θα σπείρουν τον όλεθρο στις θέσεις εργασίας; Απίστευτοι; Ναι είναι!

5. Τέλος, ο εβραϊκής καταγωγής αμερικανός οικονομολόγος Joseph Stiglitz, υποστήριξε ότι το ξεθώριασμα των νομισμάτων, όπως το δολάριο υπέρ μιας αμιγούς ψηφιακής οικονομίας θα μειώσει τη διαφθορά. Μια τέτοια κίνηση θα είχε “οφέλη που αντισταθμίζουν το κόστος”, δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Columbia, στη σύνοδο του Νταβός στην πάταξη της διαφθοράς.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη