Ετοιμάζεται πλήρες φακέλωμα ταξιδιωτών – Αγορά εισιτηρίου, θέση ακόμα και αποσκευές!

Ε

Η ΕΛ.ΑΣ. δημιουργεί ‘εθνική βάση ταξιδιωτών’ σε μέσα μαζικής μεταφοράς υπό… τον “φόβο επιστροφής τζιχαντιστών”

Τη δημιουργία εθνικής Μονάδας Στοιχείων Επιβατών που ουσιαστικά θα «φακελώνει» όλες τις πτήσεις ή ταξίδια με άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς Ελλήνων και αλλοδαπών προετοιμάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η καταγραφή, που θα γίνεται με επίκληση την αποτροπή τρομοκρατικών επιθέσεων και άλλων εγκληματικών ενεργειών, θα περιλαμβάνει σειρά στοιχείων για τα ταξίδια των πολιτών. Ανάμεσα σε αυτά ακόμη και τη θέση που θα κάθεται ο επιβάτης σε κάθε μέσο μεταφοράς, ποιος τον συνοδεύει αλλά και αναφορές στις αποσκευές του.

Κύριος στόχος φέρεται να είναι ο εντοπισμός επιστροφών «τζιχαντιστών» από τη Μέση Ανατολή που χρησιμοποιούν πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς και «παραπλανητικά» ταξίδια για να εξαϋλώσουν τα ίχνη τους και να φθάσουν στην Ευρώπη από χώρες που δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με τα πολεμικά μέτωπα. Εντυπωσιάζει όμως το εύρος των στοιχείων που θα έχουν στη διάθεσή τους οι αρχές ασφαλείας.

Υπουργική απόφαση

Με απόφασή του στις 4 Φεβρουαρίου 2017 ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας όρισε πενταμελή ειδική επιτροπή η οποία θα ορίσει τις προδιαγραφές αναγκαίες για τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, λογισμικό και εφαρμογές για τη λειτουργία της εθνικής Μονάδας Στοιχείων Επιβατών (ΜΣΕ) που προβλέπεται σε οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στις οποίες θα συγκεντρώνονται όλες οι πληροφορίες για ταξίδια που γίνονται μέσω της χώρας μας.
Στα στοιχεία που θα καταγράφονται στη ΜΣΕ θα είναι η ημερομηνία κράτησης και έκδοσης εισιτηρίου, διεύθυνση και στοιχεία επικοινωνίας (αριθμός τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) του ταξιδιώτη, όλα τα είδη πληροφοριών για την πληρωμή, συμπεριλαμβανομένης της διεύθυνσης χρέωσης, το πλήρες δρομολόγιο που ακολουθεί, το ταξιδιωτικό πρακτορείο που χρησιμοποιεί.
Πλήρες «ιστορικό»
Στο σύστημα θα εντάσσεται ακόμη το πλήρες ταξιδιωτικό «ιστορικό» του επιβάτη, συμπεριλαμβανομένων των επιβεβαιώσεων κράτησης, του ελέγχου εισιτηρίων, πληροφορίες σχετικά με τη μη εμφάνιση του επιβάτη ή με την αγορά εισιτηρίου την τελευταία στιγμή χωρίς κράτηση.
Θα ζητούνται επίσης όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες για ασυνόδευτους ανηλίκους κάτω των 18 ετών, όπως όνομα και φύλο, ηλικία, γλώσσα ή γλώσσες που ομιλεί, ονοματεπώνυμο και στοιχεία επικοινωνίας κηδεμόνα κατά την αναχώρηση και σχέση με τον ανήλικο, ονοματεπώνυμο και στοιχεία επικοινωνίας κηδεμόνα κατά την άφιξη. Επιπλέον θα ζητείται ο αριθμός και άλλες πληροφορίες για τη θέση του επιβάτη όπως και τα πάντα σχετικά με τις αποσκευές του.
Είδες η “τρομοκρατία” πάλι; Και σου ‘κανε ένα φακέλωμα!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη