Η επέλαση των ρομπότ στην παραγωγή και κατασκευή

Η
Mε ψήφισμα που υιοθέτησαν τον περασμένο μήνα οι ευρωβουλευτές ζητούν τη θέσπιση πανευρωπαϊκών κανόνων για τον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της ρομποτικής, όπως, για παράδειγμα, τη θέσπιση κανόνων δεοντολογίας και καθορισμού των ευθυνών σε περιπτώσεις πρόκλησης ατυχημάτων από αυτόνομα οχήματα.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει νομοθετική πρόταση για τη θέσπιση κανόνων στους τομείς της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητές τους και να καθοριστεί παράλληλα ένα επαρκές επίπεδο ασφάλειας και προστασίας.

Οσο κι αν εκπλήσσει, αυτή η κίνηση των ευρωβουλευτών για τη θέσπιση πανευρωπαϊκών κανόνων για τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη δεν θα πρέπει να παραξενεύει.

Η ανθρωπότητα βρίσκεται πλέον στο κατώφλι μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης που πυροδοτείται από την ανάπτυξη όλο και πιο εξελιγμένων ρομπότ, bots, ανδροειδών και άλλων εκφάνσεων της τεχνητής νοημοσύνης.

Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για τη χρήση τους.

Και σύμφωνα με την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.), αυτή η επανάσταση είναι πιθανόν να μην αφήσει ανέγγιχτο κανένα κοινωνικό στρώμα.

Ρεκόρ πωλήσεων

Κατά την περίοδο 2010-2014 η μέση αύξηση των πωλήσεων ρομπότ ανήλθε στο 17% ετησίως. Το 2014 οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 29%, ενώ το 2015 κατά 15%.

Κυριότερος αγοραστής ρομπότ αποδείχθηκε η βιομηχανία, με αύξηση 33% σε σύγκριση με το 2014, ιδίως η βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών (41%), η βιομηχανία μετάλλου (39%) και των πλαστικών και καουτσούκ (16%).

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ρομποτικής, μέχρι το 2019 πάνω από 1,4 εκατομμύρια νέων βιομηχανικών ρομπότ θα εγκατασταθούν στα εργοστάσια σε όλο τον κόσμο.

Ο αριθμός των βιομηχανικών ρομπότ θα αυξηθεί σε περίπου 2,6 εκατομμύρια μονάδες, δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο μονάδες περισσότερες απ’ ό,τι το 2015 που καταγράφεται ως έτος πωλήσεων-ρεκόρ.

Ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που προκύπτει από την ανάπτυξη και την εξέλιξη των ρομπότ είναι οι επιπτώσεις της χρήσης τους στην αγορά εργασίας, αφού υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες σχετικά με την αντικατάσταση μεγάλου όγκου εργαζομένων (απλών εργατών ή και εξειδικευμένων επαγγελματιών) από ανδροειδή.

Ήδη, στις βιομηχανίες της Νότιας Κορέας, η αναλογία ρομπότ/εργατών είναι 478 προς 10.000, ενώ στη Γερμανία είναι 292 προς 10.000.

Η απάντηση σε όσους ανησυχούν ότι θα χάσουν τη δουλειά τους είναι ότι τα ρομπότ θα δημιουργήσουν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, οι θέσεις που μπορεί να δημιουργηθούν θα είναι υψηλής ειδίκευσης και θα αντικαταστήσουν εκείνες που απαιτούν λιγότερα προσόντα, στις οποίες όμως εργάζονται περισσότεροι άνθρωποι.

Ένα άλλο φλέγον ζήτημα που απασχολεί είναι ο προβληματισμός που διατυπώνει η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων του Ε.Κ. για τη νομική θέση των ρομπότ, εάν θα πρέπει δηλαδή να νοούνται ως φυσικά πρόσωπα, ως νομικά πρόσωπα, ως ζώα ή ως αντικείμενα, ή αν πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα κατηγορία, με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όσον αφορά την απόδοση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

Ο ορισμός που θα τους δοθεί θα έχει νομικό αντίκτυπο και στην απόδοση ευθυνών σε περίπτωση ζημιάς στην οποία θα εμπλέκονται.

Το ζήτημα της ευθύνης απασχολεί ήδη κατασκευαστές, ασφαλιστές και νομοθέτες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι σε έναν ευρωπαϊκό κανονισμό, θα προβλέπεται καταμερισμός ευθύνης μεταξύ του κατασκευαστή, του ιδιοκτήτη και του χρήστη του ρομπότ και θα κρίνεται κατά περίπτωση η συμβολή του καθενός στο λάθος.

Ρομπότ που θα βάζουν έξι φορές περισσότερα τούβλα την ημέρα από τους ανθρώπους, σύντομα στη Βρετανία θα βγάλουν χιλιάδες οικοδόμους στην ανεργία

Το ημι-αυτοματοποιημένο Mason – ή SAM για συντομία – μπορεί να βάλει  3.000 τούβλα την ημέρα σε σύγκριση με το μέσο όρο του οικοδόμου που είναι 500.

Είναι δημιουργία της Ρομποτικής Κατασκευής με βάση τη Νέα Υόρκη και έχει αντικαταστήσει ήδη πολλούς ανθρώπους σε αρκετές περιοχές σε ολόκληρη την Αμερική.

Είναι κατασκευασμένο από ένα ιμάντα μεταφοράς, αντλία κονίαμα και ρομποτικό βραχίονα.

Ένας οικοδόμος βοηθά να τροφοδοτεί με τούβλα στο μηχάνημα, τα οποία συλλέγονται από το ρομποτικό βραχίονα και τοποθετούνται στον τοίχο.

Η robo-brickie θα πρέπει να έχει εποπτεία από δύο εργάτες, αλλά θα μπορεί να θέσει κατά μέσο όρο 3.000 τούβλα την ημέρα.

Και κάπως έτσι θα χτίζονται τα σπίτια στο μέλλον, για όσους ακόμα θα έχουν δουλειά για να αγοράσουν ή νοικιάσουν ένα.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη