Η Παγκόσμια Τράπεζα δίνει στην Ελλάδα “συμβουλές” και δάνειο για… να πουλήσει τα αεροδρόμια της!

Η

Μέσω ξένου τύπου μαθαίνουμε τα εξής καταπληκτικά για την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ελλάδα:

Η Ελλάδα προσέγγισε την Παγκόσμια Τράπεζα, για δάνειο 3 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, για τη χρηματοδότηση πολιτικών που θα μειώσουν την ανεργία, σημειώνει η Telegraph.

Όμως, ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ επέμεινε, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα ότι «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση», για το αν θα τεθεί η πρόταση στο διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Τράπεζας, κάτι που, όπως σχολίασε, θα προκαλούσε μία «πολύ ζωηρή συζήτηση» ανάμεσα στα μέλη.

Η Ελλάδα πληρώνει την Παγκόσμια Τράπεζα από το 2012 για συμβουλές σε ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, η διαχείριση των δημόσιων λογαριασμών και η ανταγωνιστικότητα της χώρας, σημειώνει η Telegraph.

Μιλώντας στο Λονδίνο, ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ άφησε να εννοηθεί ότι είναι πρόωρη η εμπλοκή της Παγκόσμιας Τράπεζας σε ένα μεγαλύτερο οικονομικό πακέτο. Οι όποιες επίσημες συζητήσεις για δάνειο προς την Ελλάδα είναι απίθανο να γίνουν προτού η Αθήνα εξασφαλίσει χρήματα από τους Ευρωπαίους δανειστές της, για να αποφύγει μία καλοκαιρινή χρεοκοπία, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα.

«Ένα δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας θα αποτελούσε ένα εντελώς διαφορετικό βήμα για εμάς και θα απαιτούσε τη στήριξη των μελών του συμβουλίου, ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Βρετανία, αλλά και φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Ζιμπάμπουε», είπε ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Αθήνα σε μία πλειάδα πρότζεκτ που είναι σε εξέλιξη. Η Telegraph αναφέρει ότι το μερίδιο της Τράπεζας σε ένα πιθανό δάνειο προς την Ελλάδα θα είναι μικρότερο του 1 δισ. ευρώ.

«Σε ό,τι αφορά την παροχή δανείων, δεν έχει ληφθεί απόφαση ακόμη. Αν επρόκειτο να το κάνουμε αυτό, θα ήταν μία απόφαση που θα λαμβανόταν από ολόκληρο το συμβούλιό μας. Αυτό θα ήταν ένα εντελώς διαφορετικό βήμα για εμάς. Και θα ήταν, υποπτεύομαι, μία πολύ ζωηρή συζήτηση στο συμβούλιό μας», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει βρει πολύ χρήσιμες τις συμβουλές της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ήδη χορηγήσει χρήματα στην Ελλάδα μέσω του IFC, σημειώνει η Telegraph, καθώς «εντάχθηκε σε κοινοπραξία δανειστών που θα παρέχουν στη χώρα δάνειο 154 εκατ. ευρώ που θα αποπληρωθούν σε 18 χρόνια για την αναβάθμιση 14 ελληνικών αεροδρομίων».

Συμπεράσματα:

  1. Μικρό δάνειο δεν σκοπεύει να δώσει η Παγκόσμια Τράπεζα στην Ελλάδα, μόνο μεγάλο, αργότερα, όταν θα έχει εξασφαλίσει “τα ανταλλάγματα” της και -πιστέψτε με- δεν θα είναι λίγα!
  2. Την πληρώνουμε για συμβουλές σχετικά με την ανεργία και την ανάπτυξη. Γι’ αυτό πάνε και τα δυο κατά διαόλου; Και στην τελική, πόσους ξένους συμβούλους πληρώνουμε;
  3. Χρεωθήκαμε 154 εκατ. ευρώ για να τα δώσουμε στην Fraport. Όπως είναι γνωστό, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει στο ενεργητικό της και χρηματοδοτήσεις σε επενδυτικά προγράμματα του ιδιωτικού τομέα. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η Τράπεζα συμμετείχε στη δανειοδότηση της επένδυσης στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Πρόκειται για δύο δάνεια ωρίμανσης 18 ετών στη γερμανική Fraport, για τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των προσφάτως ιδιωτικοποιημένων υποδομών. Το πρώτο δάνειο, ύψους 92 εκατ. ευρώ, αφορά τις εγκαταστάσεις και υπηρεσίες των αεροδρομίων σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Χανιά, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο, Άκτιο και Καβάλα. Το δεύτερο δάνειο, ύψους 62 εκατ. ευρώ, αφορά τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των αεροδρομίων σε Ρόδο, Κω, Σάμο, Μυτιλήνη, Μύκονο, Σαντορίνη και Σκιάθο.

Το 4ο συμπέρασμα είναι ήδη γνωστό και το ξέρετε. Οι έλληνες πολιτικοί κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για τα συμφέροντα της ντόπιας και ξένης ελίτ, το ξεπούλημα της χώρας και τον αέναο δανεισμό της ώστε να μην είναι ποτέ κυρίαρχη χώρα…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη