Οι εξελίξεις στη Γενετική θα κάνουν το σεξ ξεπερασμένο;

Ο
Ο καθηγητής νομικής του Στάνφορντ και βιοηθικολόγος Hank Greely, προβλέπει ότι στο μέλλον οι περισσότεροι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες δεν θα κάνουν σεξ για να κάνουν μωρά. Αντ ‘αυτού θα επιλέξουν να ελέγξουν τη γενετική του παιδιού τους, κατασκευάζοντας τα έμβρυα σε ένα εργαστήριο

Σε πρόγραμμα του Φόρουμ KQED, ο Michael Krasny μίλησε με τον Henry T. Greely σχετικά με το νέο του βιβλίο, To τέλος του σεξ και το μέλλον της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής.
Krasny: Υπάρχουν πολλές νέες εξελίξεις, η τεχνολογία και ούτω καθεξής. Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου μπορείτε να πάρετε σπέρμα κάποιου δότη και ένα μικρό κομμάτι δέρματος και να κάνετε τη δουλειά σας, λόγω των βλαστικών κυττάρων.
Greely: Το βιβλίο μου υποστηρίζει ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές βιοϊατρικές καινοτομίες που προέρχονται από διαφορετικές κατευθύνσεις και δεν συνδυάζονται απαραίτητα για την αναπαραγωγή. Μια είναι η αλληλούχιση ολόκληρου του γονιδιώματος και η άλλη είναι αυτό που εγώ αποκαλώ εύκολο PGD, προεμφυτευτική γενετική διάγνωση, δηλαδή, να απαλλαγούμε από τη συγκομιδή του ωαρίου … που είναι δυσάρεστη, επικίνδυνη και πολύ ακριβή.
Αυτό συνάδει με την εξωσωματική γονιμοποίηση δεν είναι επίσης τόσο επαχθής όσο ήταν στο παρελθόν.
Αυτό που νομίζω ότι πρόκειται να συμβεί, είναι ότι θα είμαστε σε θέση να λάβουμε κάποια κύτταρα του δέρματος από κάποιον και να τα μετατρέψουμε σε οποιονδήποτε τύπο κυττάρου. Να τα κάνουμε ωάρια ή σπέρμα και έτσι να γίνει η εξωσωματική γονιμοποίηση πολύ ευκολότερη, φθηνότερη και λιγότερο επικίνδυνη.
Εσείς μπορείτε να πείτε, “Λοιπόν, θέλω αυτά τα χαρακτηριστικά” και αυτό να γίνεται μια επιλεκτική διαδικασία.
Ναι, νομίζω ότι θα δούμε μια αυξημένη και ευρεία χρήση της επιλογής εμβρύων. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να ορίσουμε το χρονικό πλαίσιο σε 20-40 χρόνια. Νομίζω ότι θα δούμε πραγματικά έναν κόσμο όπου τα περισσότερα μωρά που θα γεννιούνται με καλή κάλυψη υγείας θα έχουν συλληφθεί στο εργαστήριο. Οι άνθρωποι θα κάνουν περίπου εκατό έμβρυα, το καθένα θα έχει ολόκληρο το γονιδίωμα του δοκιμασμένο και οι γονείς θα πρέπει να μας λένε τι είδους έμβρυα θέλουν.
Αυτό θα μπορούσε να μειώσει το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και είναι επίσης καλό για τα ζευγάρια του ιδίου φύλου, έτσι δεν είναι;
Λοιπόν, ναι και ίσως. Νομίζω ότι θα πρέπει να μειωθεί το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, και, στην πραγματικότητα, ένα από τα πλεονεκτήματα είναι ότι θα ήταν τόσο επωφελές το κόστος της δημόσιας υγειονομικής περίθαλψης που νομίζω ότι θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν. Αν κοστίζει, ας πούμε, $ 10.000 για να ξεκινήσει ένα μωρό με αυτόν τον τρόπο, 100 μωρά είναι ένα εκατομμύριο δολάρια. Έτσι μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρχει γέννηση ενός μωρού με μια σοβαρή γενετική ασθένεια. Το θέμα του ιδίου φύλου, νομίζω ότι πρόκειται να λειτουργήσει, αλλά αυτό είναι ένα άλλο άλμα. Αυτό θα πρέπει να ληφθεί ένα κύτταρο του δέρματος … από μια γυναίκα, μετατρέποντάς το σε σπερματοζωάριο. Νομίζω ότι είναι πιθανό, αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμα.
Αυτό δεν είναι το τέλος του σεξ – γιατί το σεξ ως ευχαρίστη θα είναι πάντα μαζί μας – αυτό είναι το τέλος του σεξ ως τρόπο αναπαραγωγής.

Νομίζω ότι δεν θα είναι το οριστικό τέλος. Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να μένουν έγκυες με τον απαρχαιωμένο τρόπο, μερικές φορές για θρησκευτικούς λόγους, μερικές φορές για φιλοσοφικούς λόγους, μερικές φορές για ρομαντικούς λόγους, ορισμένες φορές επειδή είναι έφηβοι στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου.
Πολλοί άνθρωποι μιλούν ότι το παίζεται Θεοί, αλλά πριν φτάσουμε σε αυτό, υπάρχει η ρουμπρίκα της ευγονικής των καταναλωτών. Και υπάρχει ο φόβος της ευγονικής, όταν αρχίσουμε να μιλάμε για επιλογή.
Σίγουρα ναι. Η ευγονική είναι μια ολισθηρή λέξη, σημαίνει πολλά πράγματα σε διαφορετικούς ανθρώπους. Για κάποιους, είναι κατάσταση που επιβάλλεται από τον αναπαραγωγικό ελέγχο. Για κάποιους … αυτό που είχαμε ήταν κρατική αναγκαστική στείρωση. Για κάποιους, είναι οποιοδήποτε είδος αναπαραγωγικής επιλογής, αλλά αυτά είναι διαφορετικά πράγματα. Για μένα, νομίζω ότι ο εξαναγκασμός είναι πολύ πιο σημαντικό από τα θέματα της επιλογής. Η ανησυχία για την κατάσταση ή την ασφαλιστική εταιρεία ή κάποιον άλλον, που σας εξαναγκάζει να επιλέξετε συγκεκριμένα μωρά, με ανησυχεί πολύ περισσότερο από το να έχουν οι γονείς να κάνουν επιλογές, αν και αυτό εγείρει από μόνο του τα δικά του ερωτήματα.
Τι βλέπετε ως το μεγαλύτερο ερώτημα εδώ;
Ανησυχώ για το δίλημμα των Ρεπουμπλικάνων νομοθετών σε πολύ συντηρητικές πολιτείες. Θέλουν να περάσουν όσο το δυνατό λιγότερα χρήματα για το Medicaid. Θα μπορούσα να φανταστώ μια κατάσταση λέγοντας, «Εμείς δεν πρόκειται να πληρώσουμε για αυτό μέσω Medicaid, «πράγμα που θα σήμαινε ότι το περίπου 40-50 τοις εκατό των βρεφών που γεννιούνται σε αυτή την κατάσταση οι οποίοι πληρώνονται από Medicaid δεν θα μπορούν να έχουν αυτή την επιλογή και παρόλο που δεν θα θεωρούνται “superbabies», προσθέτοντας άλλο ένα 10-20 τοις εκατό πλεονέκτημα των πλουσίων σε αντίθεση με τα μωρά των φτωχών, είναι ένα κακό πράγμα.
Μπορείτε να ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ.
Ή μπορείτε να κλείσετε τα μάτια και να φανταστείτε τον Χίτλερ να χαμογελά ευχαριστημένος από τον κάτω κόσμο: «Επιτέλους τα κατάφερα»! Προς το παρόν, συνεχίστε να κάνετε μωρά με τον… «απαρχαιωμένο τρόπο», όπως τον χαρακτήρισαν!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη