Δείτε πως οι Έλληνες δισεκατομμυριούχοι απέκτησαν τον πλούτο τους

Δ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015, ο ιδιωτικός πλούτος του πλανήτη αυξήθηκε στα 164 τρισ. δολάρια, ενώ ανάμεσα στους ολιγάρχες βρίσκονται 11 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι και 565 με κινητή περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων

Το 8,6% του παγκόσμιο πληθυσμού ελέγχει το 85,3% του παγκόσμιο πλούτου, την ώρα που το 69,8% του πληθυσμού του πλανήτη μοιράζεται μόλις το 2,9% του πλούτου.
Στις σχετικές λίστες των Wealth-X π.χ., συμπεριλαμβάνονται 11 Έλληνες δισεκατομμυριούχοι που διαθέτουν περιουσία 18 δισ. δολαρίων ενώ παράλληλα 565 Έλληνες εμφανίζονται με συνολική περιουσία 70 δισ. δολαρίων.
Αλλά πως τελικά όλοι αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι κατάφεραν να γίνουν πλούσιοι και να ανήκουν στην ελίτ του πλανήτη;
Απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα δίνει με μια γρήγορη ματιά ο εύχρηστος και γεμάτος ενδιαφέρουσες πληροφορίες χάρτης, που έφτιαξε η ιστοσελίδα Ηowmuch.net βάσει των στοιχείων που είναι διαθέσιμα στην έκθεση του Peterson Institute for International Economics.
Ο χάρτης παρουσιάζει την κάθε χώρα του κόσμου ξεχωριστά ενώ το μέγεθος της κάθε μιας αναλογεί στο συνολικό ποσοστό των δισεκατομμυριούχων που της αντιστοιχεί σε παγκόσμια κλίμακα.
Επίσης κάθε χώρα, φέρει διάφορα χρώματα που κάθε ένα από αυτά αντιστοιχεί στον τρόπο που οι δισεκατομμυριούχοι της χώρας αυτής απέκτησαν τις περιουσίες τους ή τις πηγές των χρημάτων τους.

Οι δισεκατομμυριούχοι λοιπόν ανήκουν σε πέντε κατηγορίες:
  • στους κληρονόμους
  • στους ιδρυτές μεγάλων εταιρειών
  • στους ιδιοκτήτες και τα μεγαλοστελέχη
  • σε όσους απέκτησαν χρήματα εξαιτίας πολιτικών διασυνδέσεων ή κρατικών πόρων και
  • σε όσους δοκίμασαν την τύχη τους στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

world-map-of-billionaires-5bd3
 
The World Map of Billionaires via Howmuch.net
Ένα πρώτο και προφανές συμπέρασμα, όπως τονίζουν και οι δημιουργοί του χάρτη, είναι ο μεγάλος αριθμός των δισεκατομμυριούχων που βλέπουμε στις ΗΠΑ, που σε ποσοστό μεταφράζεται στο 30,3% παγκοσμίως. Η δε πηγή του πλούτου τους είναι κυρίως από κληρονομιές και από την ίδρυση εταιρειών ενώ μόλις το 3,8% αντιστοιχεί σε παραγωγή πλούτου από πολιτικές διασυνδέσεις.
Κάτι που δεν συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως πχ τη Ρωσία με το 6,2% των δισεκατομμυριούχων του κόσμου και όπου το 64% έκανε τις περιουσίες του με τη βοήθεια πολιτικών διασυνδέσεων και πόρων.
Στη δε περίπτωση της Ελλάδας είναι εμφανές πως η πλειοψηφία των δισεκατομμυριούχων απέκτησαν τις περιουσίας τους μέσω κληρονομιών και η δεύτερη μεγαλύτερη και σχεδόν μοναδική παραγωγή πλούτου είναι οι…πολιτικές διασυνδέσεις. Μάλιστα όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση τα ποσοστά είναι 66,7% (μάλλον από πολιτικές διασυνδέσεις προηγούμενης γενιάς) και 33,3% αντίστοιχα.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχει σήμερα 200 δισεκατομμυριούχους που στην πλειοψηφία τους έκαναν τις περιουσίες τους ιδρύοντας επιχειρήσεις είτε ως υψηλόβαθμα στελέχη (40,1% και 25%) και προφανώς εξαιτίας της κομμουνιστικής αντίληψης για την ιδιοκτησία μόλις ένα 2% κληρονόμησε τα δισεκατομμύριά του.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη