Έρχεται στις 30 Νοεμβρίου το τέλος των αιολικών στην ΕΕ;

Έ

Στον 21ο αιώνα οι άσχετοι με τον ηλεκτρισμό πολιτικοί έβαλαν στο περιθώριο τους μηχανικούς, με αποτέλεσμα την εκτόξευση του κόστους για τους πολίτες, την αποσταθεροποίηση των ηλεκτρικών δικτύων, τη βύθιση μεγάλου μέρους του πληθυσμού της ΕΕ και της χώρας μας σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας

article-23-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae
Χάρη στο μεγαλοϊδεατισμό των πολιτικών, δεν υπάρχει πιο μεγάλη στρέβλωση στην κατά τα λοιπά “απελευθερωμένη” αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ και της χώρας μας απ’ την καταναγκαστική κατά προτεραιότητα απορρόφηση της τυχαίας και αναξιόπιστης ενέργειας που “εγχέουν” στο ηλεκτρικό σύστημα κυρίως τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά και στη συνέχεια τα μειωμένης αξιοπιστίας Φ/Β.
global-investment-in-re-by-region-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae
Ήδη βέβαια παντού ανά τον πλανήτη οι επενδύσεις στις συγκεκριμένες μορφές ΑΠΕ μειώνονται, όπως φαίνεται στο πιο πάνω διάγραμμα, που είχαμε δει τον περασμένο Μάρτιο. Μειώνονται μάλιστα πλέον ακόμα και στη μεγαλύτερη χώρα-παραγωγό τόσο ανεμογεννητριών όσο και Φ/Β πάνελ, την Κίνα, όπως αποκαλύπτει το πιο κάτω διάγραμμα, που είχαμε δει τον περασμένο Απρίλιο, αλλά και όπως προκύπτει απ’ το Νέο (13ο) Πενταετές Πρόγραμμα Ηλεκτροδότησης της Κίνας.
bnef_q1-2016_china-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae
Δεκαπέντε χρόνια παράνοιας με τις συγκεκριμένες μορφές ΑΠΕ, λες και δεν υπάρχουν άλλες, πιο αξιόπιστες, είναι πολλά, πάρα πολλά. Παρά την περυσινή Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, στην ΕΕ κάτι φαινεται ν’ αλλάζει τα τελευταία χρόνια στην αντιμετώπιση των ΑΠΕ, έστω με αργούς ρυθμούς: η αρχή έγινε με τα μέτρα για τις επιτρεπόμενες κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της ενέργειας και των ΑΠΕ, που ανακοίνωσε η Κομισιόν τον Απρίλιο 2014. Η συνέχεια ήταν με την τροποποίηση φέτος το καλοκαίρι του νόμου EEG στη Γερμανία, που βάζει τέλος στο καθεστώς των εγγυημένων τιμών και βάζει στη θέση του ένα καθεστώς δημοπρασιών. Η πραγματικά χαριστική βολή ωστόσο στις δυο πιο αναξιόπιστες μορφές ΑΠΕ, τα αιολικά και τα Φ/Β, φαίνεται πως θα έλθει στις 30 Νοεμβρίου 2016, με την ανακοίνωση του … “χειμωνιάτικου πακέτου” μέτρων της ΕΕ για την ενέργεια.

quoteΗ μεγαλύτερη στρέβλωση της αγοράς ηλεκτρισμού, η κατά προτεραιότητα ένταξη της ενέργειας των ΑΠΕ στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό, παύει να υφίσταται!
Όπως λοιπόν δημοσίευσε πριν λίγες μέρες το Γαλλικό Euractiv, οκτώ κείμενα, που διέρρευσαν από την Κομισιόν και δείχνουν τις προθέσεις για το “χειμωνιάτικο πακέτο”, αποκαλύπτουν τροποποιήσεις Κοινοτικών Οδηγιών και νέα νομοθετικά μέτρα, που θεωρητικά “έχουν στόχο να βάλουν τον καταναλωτή στην καρδιά της αγοράς ενέργειας”, επιτρέποντας στον καταναλωτή να γίνει παραγωγός. Συνήθως βέβαια σε τέτοιες περιπτώσεις καταλήγουμε τα μέτρα να βάζουν τον καταναλωτή στο στόχαστρο, οπότε ας κρατούμε μικρό καλάθι για το “χειμωνιάτικο πακέτο”. Ωστόσο, το Άρθρο 23, που το βλέπετε στην πιο πάνω εικόνα της αρχής, όπως το δίνει το Euractiv, εισάγει την έννοια των Μηχανισμών Διασφάλισης Ισχύος στην ΕΕ. Τέτοιοι Μηχανισμοί υπάρχουν ήδη με την έγκριση της ΕΕ σε χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία και αναμένεται πλέον με το “χειμωνιάτικο πακέτο” να επεκταθούν ευρύτερα σ’ όλη την ΕΕ.
Για να καταλάβετε καλύτερα τι σημαίνει στη πράξη Μηχανισμός Διασφάλισης Ισχύος, μπορείτε να (ξανα)διαβάσετε την ανάρτηση του Δεκεμβρίου 2014, για τον αντίστοιχο Μηχανισμό στη Βρετανία: οι τεχνολογίες που θεωρήθηκαν κατάλληλες για τη διαγωνιστική διαδικασία δεν περιελάμβαναν τις αναξιόπιστες μορφές των ΑΠΕ!Πώς να εγγυηθεί κανείς πως θα φυσά τα Χριστούγεννα κι αν φυσά, πόσο θα φυσά, έτσι ώστε να μπορεί να εγγυηθεί διαθέσιμη ισχύ αιολικών; Γίνεται; Ε, δεν γίνεται, όπως απέδειξε και το περυσινό εορταστικό hangover των Ελληνικών αιολικών.
Και για να καταλάβετε ακόμα καλύτερα τι σημαίνει στη πράξη το ό,τι η εφαρμογή του Βρετανικού μοντέλου έχει την έγκριση της Κομισιόν, αν το αντιγράψει η Πολωνία, θα μπορεί να ενισχύσει τη θέση του κάρβουνου στον ενεργειακό της μείγμα! Με τις ευλογίες της ΕΕ!
article-11-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%ae
Αυτό ωστόσο δεν είναι το μόνο ενδιαφέρον μέτρο στο “χειμωνιάτικο πακέτο”: σύμφωνα με το Άρθρο 11, που βλέπουμε στην πιο πάνω εικόνα πάντα όπως το έδωσε το Γαλλικό Euractiv, “η κατανομή ενέργειας θα γίνεται με τους κανόνες της αγοράς και χωρίς διακρίσεις”. Σε απλά Ελληνικά αυτό σημαίνει πως η μεγαλύτερη στρέβλωση της αγοράς ηλεκτρισμού, η κατά προτεραιότητα ένταξη της ενέργειας των ΑΠΕ στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό, παύει να υφίσταται! Οι ΑΠΕ εφεξής θα θεωρούνται ώριμη τεχνολογία και θα αντιμετωπίζονται ως μια ακόμα πηγή ενέργειας, οπότε, χωρίς επιδοτήσεις και χωρίς προτεραιότητα ένταξης στο σύστημα, αναμένεται να μας αφήσουν χρόνους. Θα παραμείνουν βέβαια στο σύστημα όσα έργα έχουν ήδη εξασφαλίσει επιδοτήσεις “εις υγείαν των κορόιδων”, αλλά η προσθήκη νέας ισχύος ανάλογης με τα μέχρι τώρα μεγέθη δεν φαίνεται πλέον ιδιαίτερα πιθανή.
Μέχρι ωστόσο να συμβεί αυτό θα εξακολουθούν να ισχύουν τα παλαιότερα συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι ανίκανες να δουν πέρα απ’ το δάκτυλό τους κυβερνήσεις των αρχών του 21ου αιώνα, η ζημιά ήδη έγινε και θα εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους πολίτες για άλλη μια δεκαετία περίπου. Ωστόσο η ουσία δεν αλλάζει: αν τα έγγραφα που διέρρευσαν στο Γαλλικό Euractiv επαληθευθούν με την ανακοίνωση του “χειμωνιάτικου πακέτου”, αιολικά τέλος, τουλάχιστον όπως τα ξέραμε τα τελευταία 15 χρόνια στη ΕΕ. Και είναι πιθανό να επαληθευθούν, καθώς στις 4 Δεκεμβρίου οι Αυστριακοί ψηφίζουν για Πρόεδρο και το 2017 υπάρχουν εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, οι πολιτικοί έχουν φέρει τους ψηφοφόρους στα πρόθυρα νευρικής κρίσης και δεν τολμούν να ομολογήσουν τη μεγάλη ανοησία που έκαναν μέχρι τώρα με τις ΑΠΕ, βάζουν την Κομισιόν να κάνει τη “βρώμικη” δουλειά “απ’ την πίσω πόρτα”.
Κι ας σκούζουν όσο θέλουν οι διάφορες γνωστές και μη εξαιρετέες ΜΚΟ, αυτές που στη Γερμανία έριξαν ήδη τις μάσκες και ζητούν πλέον ανοιχτά να καίει η Γερμανία φυσικό αέριο αντί για λιθάνθρακα, “για να μειώσει τις εκπομπές CO2 και να σώσει τον πλανήτη”, αδιαφορώντας πλήρως για το αν το αυξημένο κόστος του αερίου σπρώξει κι άλλα νοικοκυριά στην ενεργειακή φτώχεια. Με τη λογική των αποκλεισμών, έκλεισαν πρώτα τα πυρηνικά με το πρόσχημα της Energiewende,  θέλουν να κλείσουν το κάρβουνο με το πρόσχημα της κλιματικής αλλαγής, τι μένει στο τέλος για ασφαλή ηλεκτροδότηση; Μόνο το φυσικό αέριο, όχι φυσικά τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά και τα περιορισμένης αξιοπιστίας Φ/Β! Τι σημασία έχει άλλωστε αν εν τω μεταξύ σκοτώσουν κάποιους απ’ την παγωνιά, αλλά τους χαρίσουν τον αιώνιο Παράδεισο, την ικανοποίηση πως “έσωσαν τον πλανήτη”, από έναν έστω φανταστικό κι ανύπαρκτο κίνδυνο; Κάτι σαν το Ισλάμ δηλαδή, που υπόσχεται να στείλει τους βομβιστές αυτοκτονίας στον Παράδεισο, για να κάνουν παρέα με τα διάφορα ουρί.
Κι εγώ που μέχρι τώρα νόμιζα πως οι ΜΚΟ λένε να βάλουμε αιολικά και Φ/Β για να “σώσουμε τον πλανήτη”, τι πρέπει να υποθέσω απ’ αυτή τη στροφή προς το φυσικό αέριο; Και τι θα γίνει τώρα το “Go Solar“, που έγραψαν στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, με την ανεξήγητη ανοχή τόσο της ΔΕΗ όσο και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας; Θα το σβήσουν, για να το αντικαταστήσουν με το “Go Gas”; Ή μήπως δεν χρειάζεται, επειδή το “Go Solar”, όσο κι αν δεν τολμούν να το πουν φωναχτά, “πάει πακέτο” με το “Go Gas”; Καταγέλαστοι, όπως πάντα …
πηγή: greeklignite.blogspot.gr

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη