Είμαστε όλοι Charlie Brown!

Ε

Είμαστε όλοι “Charlie Hebdo”, δήλωσε ο Σαμαράς εξ ονόματος του Ελληνικού λαού. Στην πραγματικότητα όμως, είμαστε μάλλον Charlie Brown!

«Είμαστε όλοι ‘Charlie Hebdo’. Κάθε σοβαρή χώρα θωρακίζεται απέναντι στην τρομοκρατία και η Ελλάδα ανήκει σε αυτές τις σοβαρές χώρες» τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στέλνοντας την αλληλεγγύη του στα θύματα της επίθεσης. Μιας επίθεσης τύπου 11ης Σεπτεμβρίου, που ακολουθήθηκε από άλλες επιθέσεις και θα συνεχίσει με περισσότερες, γιατί το χάος είναι προ των πυλών και ένα μόλις βήμα πριν την Παγκόσμια Διακυβέρνηση.

Όμως να με συμπαθάτε, αλλά εγώ δεν ταυτίζομαι με το Charlie Hebdo και θέλω να πιστεύω ότι δεν είμαι η μόνη, τουλάχιστον από αυτούς που έχουν καταλάβει τι ρόλο παίζει το κάθε Charlie Hebdo.

Στο όνομα της ελευθερίας του λόγου κι ενώ παράλληλα τρέχουν παγκόσμια υποκριτικοί νόμοι κατά της διαφορετικότητας και των μειονοτήτων και υπέρ του σεβασμού των θρησκειών, το Charlie Hebdo διεκδικούσε την ελευθερία της σάτιρας ιερών συμβόλων. Του Χριστού, του Μωάμεθ κλπ

Και φυσικά η επίθεση εναντίον του δεν ήρθε από τους απλούς μουσουλμάνους, αλλά εκείνες τις “φανατικές” ισλαμικές ομάδες που έχουν τη βούλα των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και αδελφών τους ευρωπαϊκών χωρών.

Κι ενώ σε πολλές πλέον χώρες απαγορεύεται να φοράς σταυρό ή μπούρκα, ειδικά αν είσαι δημόσιος λειτουργός, κι ενώ διώκεσαι για ρατσισμό, το χιούμορ σε βάρος της πίστης κάποιων ομάδων κυκλοφορεί ελεύθερα, για να παίζει καθαρά προβοκατόρικο ρόλο και να δίνει αφορμές. Έτσι τα κανόνισαν οι γκλομπαλιστές κι έτσι τα μοίρασαν!

Αλλά είναι ανατριχιαστική η περίπτωση Charlie Hebdo από την άποψη πόσο αδίστακτοι, διεστραμμένοι και αποφασισμένοι είναι οι παγκοσμιοποιητές. Σκότωσαν τους δικούς τους, τους θυσίασαν στο βωμό του σκοπού τους, χωρίς δεύτερη σκέψη. Αφού εξυπηρέτησε καλά το σύστημα το αναρχο-αριστερό σατυρικό περιοδικό με τις φιλελεύθερες ιδέες του, τώρα ήρθε και η ώρα της σφαγής για την απόλυτη προσφορά του σε αυτό.

Όχι, να με συμπαθάτε, μακριά από μένα, αλλά δεν είμαι με τίποτα Charlie Hebdo. Θες να τα βάλεις με τις εκκλησίες και με τους ηγέτες τους; Βάλ’ τα, γιατί παίζουν κι αυτές άσκημα το ρόλο τους. Αλλά οι προφήτες και οι Θεόσταλτοι δεν μπορεί ποτέ να γίνουν στόχος. Θες να αφυπνίσεις τους λαούς να μην πέφτουν θύματα τους; Δώσε μια πιο ουσιαστική αφύπνιση, πιο χειροπιαστή και πιο πνευματική, αλλά μην τσαλακώνεις και χλευάζεις την πίστη τους, γιατί άλλοι στόχοι τελικά αποδεικνύονται ότι κρύβονται πίσω από το χιουμοράκι.

Όχι και με τίποτα δεν είμαι Charlie Hebdo!!!

[rev_slider CharlieHebdo]

Ίσως πρέπει σε απάντηση αυτού που είπε ο Σαμαράς και όλοι οι άλλοι που έτρεξαν σε συμπαράσταση να κάνουν αυτή την οργανωμένη δήλωση λέγοντας είμαστε όλοι Charlie Hebdo να φωνάξουμε: Είμαστε όλοι Charlie Brown!

Charlie_Brown

O Charlie Brown είναι ο κεντρικός ήρωας της μακροχρόνιας σειρά κόμικ Peanuts του Charles M. Schulz, που δημοσιευόταν σε εφημερίδες σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα η μικρή παρέα του είναι πιο γνωστή από τον χαρακτήρα Snoopy.

235px-Peanuts_gang

Ο Charlie Brown είναι ο μέσος άνθρωπος κι εκεί ακριβώς βασίστηκε και η επιτυχία της σειράς. Έχει ανησυχίες, προβληματισμούς και αναζητήσεις.

“Μέσα από τους χαρακτήρες του, ο Schulz έφερε το χιούμορ για θέματα ταμπού όπως η πίστη, η μισαλλοδοξία, η κατάθλιψη, η μοναξιά, η σκληρότητα και η απελπισία. Οι χαρακτήρες του ήταν στοχαστές. Μίλησαν με απλότητα και δύναμη. Έκαναν έξυπνες παρατηρήσεις για τη λογοτεχνία, την τέχνη, κλασική μουσική, θεολογία, ιατρική, ψυχιατρική , τον αθλητισμό και το νόμο”.

Ο χαρακτήρας του κεντρικού “ήρωα” μόνο ηρωικός δεν είναι. Είναι ένας μικρός άνθρωπος με μυαλό μεγάλου που ψάχνεται για τα πάντα και του λείπει η αυτοπεποίθηση. “Αυτή είναι η ζωή σου, Charlie Brown”, ήταν και ο κύριος τίτλος της σειράς.

this is your life

 

Κι αυτή ήταν η ζωή όλων μας εκείνα τα χρόνια πριν ο καταναλωτισμός και η παγκοσμιοποίηση βγάλουν στη φόρα τις μπουλντόζες τους.

Τι είναι αγάπη, η χαρά της παρέας, της μουσικής, του ποδοσφαίρου, γιατί μοναξιά, γιατί κατάθλιψη, τι περισσότερο λείπει;

Στο ερώτημα του Charlie Brown που παθαίνει κατάθλιψη στη διάρκεια των Χριστουγέννων, ψάχνοντας να βρει το αληθινό μήνυμα των εορτών αφού δεν μπορεί να βρει τη χαρά στις καταναλωτικές συνήθεις των ημερών, ο φίλος του Linus του δίνει την απάντηση:

“και ποιμένες ήσαν κατά το αυτό μέρος διανυκτερεύοντες εν τοις αγροίς, και φυλάττοντες φυλακάς της νυκτός επί το ποίμνιον αυτών. Και ιδού άγγελος Κυρίου εξαίφνης εφάνη εις αυτούς, και δόξα Κυρίου έλαμψε περί αυτούς, και εφοβήθησαν φόβον μέγαν. Και είπε προς αυτούς ο άγγελος, Μη φοβείσθε. διότι ιδού, ευαγγελίζομαι εις εσάς χαράν μεγάλην, ήτις θέλει είσθαι εις πάντα τον λαόν. διότι σήμερον εγεννήθη εις εσάς εν πόλει Δαβίδ σωτήρ, όστις είναι Χριστός Κύριος. Και τούτο θέλει είσθαι το σημείον εις εσάς, Θέλετε εύρει βρέφος εσπαργανωμένον, κείμενον εν τη φάτνη. Και εξαίφνης μετά του αγγέλου εφάνη πλήθος στρατιάς ουρανίου, υμνούντων τον Θεόν, και λεγόντων, Δόξα εν υψίστοις Θεώ, και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία.” 

                                               (Κατά Λουκά 2/β/8-14)

Δημιουργός του χαρακτήρα, Charles M. Schulz, είχε πει ότι ο ήρωας του είναι αυτός που υποφέρει, γιατί είναι μια καρικατούρα του μέσου ανθρώπου. Οι περισσότεροι από εμάς είναι πολύ πιο εξοικειωμένοι με την απώλεια από τη νίκη.“Παρά το γεγονός αυτό, ο Charlie Brown δεν υποφέρει πάντα, καθώς ο ίδιος έχει βιώσει κάποιες ευτυχισμένες στιγμές και νίκες μέσα από τα χρόνια, και έχει δείξει συχνά αυτο-αυτοπεποίθηση, παρ’ όλη την επίσης συχνή νευρικότητα του”.

Μπορεί ο Schulz να μην ήταν γκουρού και να μην έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ανθρώπινα προβλήματα και τις πνευματικές αναζητήσεις, αλλά η πένα του και το πικρό πολλές φορές χιούμορ του, μέσα από τον αυτοσαρκασμό, έκρυβε μια προσπάθεια αυτογνωσίας. Όλα όμως με σεβασμό προς την ανθρώπινη φύση που ψάχνεται να βρει μια διέξοδο προς την άνοδο. Και όπως όλα τα καλά, έτσι και η σειρά πέρασε πολύ αργότερα σε τηλεοπτικό network των γνωστών Σκοτεινάτοι για να αλλοιώσουν τα αρχικά μηνύματα και ύφος (ειδικά στο Χριστουγεννιάτικο επεισόδιο!)

Ναι, είμαστε όλοι περισσότερο Charlie Brown και καιρός να τελειώσουμε την περιπέτεια αναζήτησης και να βρούμε την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να διεκδικήσουμε τη ζωή μας!

Γιατί…

Αυτή είναι η ζωή ΣΟΥ Charlie Brown!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

1 comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη