Όταν ο Πάπας και ο τυφώνας έδωσαν ραντεβού στις Φιλιππίνες

Ό

Αν και πέρασε στα βιαστικά των ειδήσεων, θα την αξιολογήσω σαν μια ακόμα “ιστορική” στιγμή από τις πολλές που ζούμε τις τελευταίες μέρες!

Ο Πάπας πάει Φιλιππίνες. Ο Πάπας πάει Φιλιππίνες και συγκεκριμένα σε ένα νησί των Φιλιππίνων που το 2013 καταστράφηκε από έναν τυφώνα.

Ο τυφώνας Χαϊγιάν που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα το Τακλομπάν πριν από δύο χρόνια άφησε πίσω του 7.350 νεκρούς και αγνοούμενους, καθώς και τεράστιες υλικές ζημιές. Στην περιοχή αυτή ζουν περίπου 14 εκατομμύρια Φιλιππινέζοι -σχεδόν το 15% του συνολικού πληθυσμού της χώρας- και πολλοί από αυτούς εξακολουθούν να είναι άστεγοι και να κινδυνεύουν άμεσα από μια επόμενη μεγάλη θύελλα. 

Δυο χρόνια μετά ο Πάπας είχε την θεία έμπνευση να πάει να λειτουργήσει εκεί, έστω και με μια καθυστέρηση.

«Όταν έμαθα για αυτήν την καταστροφή, αισθάνθηκα ότι θα έπρεπε να έρθω εδώ. Σήμερα είμαι κοντά σας, λίγο αργά, το αναγνωρίζω, όμως ήρθα», είπε στα ισπανικά ο πάπας. 

Κατά μεγάλη σύμπτωση η επίσκεψη του Πάπα έγινε με την ψυχή στο στόμα και λάχα λάχα κι αυτό, γιατί ο τυφώνας Μεκάλα ερχόταν να πλήξει λίγο αργότερα τις ανατολικές Φιλιππίνες!

Τι πιο ωραίο σκηνικό από μια τροπική καταιγίδα για να ξαναθυμίσεις στους πονεμένους Φιλιππινέζους τα πάθη που πέρασαν πριν από δυο χρόνια! Τι ραντεβού κι αυτό! Δεν είχε συμβουλευτεί μετεωρολόγο πριν μεταβεί στις Φιλιππίνες; Ή μήπως είχε;

Γιατί επίσης ως εκ θαύματος, οι διοργανωτές είχαν προμηθευτεί κίτρινα αδιάβροχα. Ο πάπας Φραγκίσκος τέλεσε λειτουργία στο αεροδρόμιο του Τακλομπάν, ενώπιον του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί για να τον υποδεχτεί και να του ευχηθεί μακροημέρευση. Οι προσκυνητές, στους οποίους μοιράστηκαν πλαστικά αδιάβροχα για να προστατευθούν από τη βροχή, επευφήμισαν τον πάπα που φόρεσε και ο ίδιος ένα διαφανές αδιάβροχο πάνω από το λευκό ράσο του.

Περίπου μισή ώρα μετά την αναχώρηση του πάπα, ένα αεροπλάνο που μετέφερε συνεργάτες του προέδρου των Φιλιππίνων Μπενίνιο Ακίνο, βγήκε από τον διάδρομο ενώ προσπαθούσε να απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Τακλομπάν με προορισμό τη Μανίλα. Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης, ο Φράνσις Τολεντίνο, είπε ότι δεν τραυματίστηκε κανείς από το ατύχημα αυτό που… προφανώς οφείλεται στην κακοκαιρία. 

Διακρίνω ένα περίεργο σαδιστικό χιούμορ στους χειραγωγούς του καιρού που θέλουν να προωθήσουν την πίστη της κλιματικής αλλαγής ή μου φαίνεται; Όχι μόνο κάνουν τον κόσμο να πονάει, αλλά παίζουν και με αυτόν τον πόνο…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη