Σόιμπλε και Βαρουφάκης για την Siemens – Εκεί η ουσία όλης της υπόθεσης

Σ

Ο Σόιμπλε είπε «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε», ο Βαρουφάκης δήλωσε ότι ούτε αυτό κάναμε, συμπέρασμα ουσιαστικό δεν θα βγάλουμε αν δεν δούμε ποιες παλιές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές αναγνωρίζει η νέα κυβέρνηση και ποιες κατονομάζει ως νέες, και ποιες θα γίνουν τελικά αποδεκτές και ποιες όχι.

Όμως ίσως η πιο ενδιαφέρουσα στιγμή της κοινής συνέντευξης των δυο υπ. οικονομικών ήταν η ερώτηση που υπέβαλλε ο δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών Παντελής Βαλασόπουλος για το ζήτημα της γερμανικής εμπλοκής στη διαφθορά και έφερε ως παράδειγμα αυτό της Siemens και του Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Να θυμίσουμε ότι το μεγαλοστέλεχος της ελληνικής Siemens, Μιχάλης Χριστοφοράκος, καταζητείται στην Ελλάδα και έχει διαφύγει στη Γερμανία, η οποία αρνείται να τον εκδώσει στη χώρα μας. Πριν αρκετό καιρό δημοσιεύτηκαν στον Τύπο φωτογραφίες του να ψωνίζει χαβιάρι σε κατάστημα του Μονάχου.

Ο μεν Γερμανός υπουργός Οικονομικών ακούγοντας την ερώτηση έδειξε αμήχανος και έκανε μια γελοία προσπάθεια να αποφύγει την απάντηση δίνοντας πάσα στον Βαρουφάκη, προκαλώντας τα γέλοια των δημοσιογράφων. Στη συνέχεια, μασώντας τελείως τα λόγια και λέγοντας άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, έγινε και για μια και μοναδική φορά γλυκομίλητος και χαριτωμένος (προσπάθησε τουλάχιστον), όσο σε καμία άλλη στιγμή της συνέντευξης, Απάντησε τελικώς πολύ γενικά λέγοντας ότι ο καθένας έχει την ευθύνη να καθαρίζει το χώρο γύρω από το σπίτι του.

Από την άλλη ο Βαρουφάκης, όταν πήρε το λόγο, είπε ναι μεν ο καθένας είναι υπεύθυνος για το σπίτι του, όμως υπάρχουν περιπτώσεις όπου η διαφθορά είναι διασυνοριακή και στο πλαίσιο της συνεργασίας στην ενωμένη Ευρώπη, οφείλουν να φροντίζουν όλοι για την πάταξη της.

Ίσως η απάντηση του έλληνα υπουργού να ακούγεται πιο σωστή και δίκαιη, αλλά κι αυτή πάσχει από έλλειψη αλήθειας και ουσίας.

Η Siemens δεν είναι μια τυχαία εταιρεία, και η διαφθορά που έχει κυριολεκτικά σπείρει σε διάφορες κυβερνήσεις ξεπερνά τα σύνορα της Ε.Ε.

Το πρώτο καταγεγραμμένο Siemens Σκάνδαλο χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 1914, που οδήγησε στην πτώση του υπουργικού συμβουλίου του Yamamoto Gonnohyoe. Αφορούσε συμπαιγνία μεταξύ πολλών υψηλόβαθμων μελών του αυτοκρατορικού ιαπωνικού ναυτικού, τη βρετανική εταιρεία Vickers και το γερμανικό βιομηχανικό όμιλο της Siemens AG.

Και η περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι απλά η δεύτερη. Πολλές ανάλογες υποθέσεις έχουν “δημιουργηθεί” και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής π.χ. Βραζιλία

[pullquote]

“Sustainability is about survival,” says Siemens general counsel Peter Solmssen, who argues that global cooperation is key to winning the fight

[/pullquote]

Φυσικά αυτό δεν εμπόδισε την Siemens να λαμβάνει μέρος στις συναντήσεις του ΟΗΕ με θέμα τη “βιώσιμη ανάπτυξη” στον επιχειρηματικό κόσμο (Ατζέντα 21) και να μιλάει κατά της διαφθοράς! Siemens and the battle against bribery and corruption

Η Siemens δεν είναι απλά μια μεγάλη εταιρεία που προσπαθεί να βγάλει χρήμα. Η Siemens είναι στρατιωτικό όπλο από μόνη της. Είναι ένας Δούρειος Ίππος που διεισδύει στις κυβερνήσεις -όπου την παίρνει- και ρίχνει τον ιό που λέγεται “λάδωμα-μίζα”. Με αυτόν τον τρόπο κρατάει τους ενόχους στο χέρι, βγάζει μεν χρήμα, αλλά το βασικό εκβιάζει.

Η διαφθορά στον πολιτικό χώρο δεν είναι σύμπτωμα, είναι στοχευμένη ενέργεια. Είναι όπλο. Όπως ο βιασμός γυναικών στις μουσουλμανικές κοινωνίες, ο οποίος ακυρώνει τις γυναίκες οι οποίες δεν είναι πλέον αποδεκτές και διαλύει τον κοινωνικό ιστό, έτσι και η διαφθορά στις πολιτικές κοινωνίες, διαλύει τα στεγανά τους και υποδουλώνει τις χώρες εκ των έσω.

Γι’ αυτό ο κος Σόιμπλε κατάπιε τη γλώσσα του, γι’ αυτό ο Χριστοφοράκος μπορεί και να θεωρείται εθνικός ήρωας της Γερμανίας, γι’ αυτό και τα άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Κατά τα άλλα, αυτός κυνηγάει τη φοροδιαφυγή και δίνει συμβουλές και σε άλλους, ο δε Γιούνκερ, που έχει ανάγει τη φοροδιαφυγή σε επιστήμη είναι και ο πρόεδρος της Ε.Ε.

Τι καθόμαστε και συζητάμε; Τι λύση θα βρεθεί με τους “δανειστές” μας; Ειλικρινά, περιμένει κανείς από τον λύκο να βρει ή να δεχτεί τη λύση πως θα γίνει χορτοφάγος και θα πάψει να τρώει πρόβατα;

Και περιμένοντας, ας ανάψει κάποιος τη φωτιά για το επόμενο μπάρμπεκιου. Ή μήπως στην περίπτωσή μας είναι αρνάκι στη σούβλα; Γιουβετσάκι, μήπως…;

Δείτε τη στιγμή της ερώτησης και τις απαντήσεις κοντά 8ο λεπτό. Η μετάφραση της ΝΕΡΙΤ… απαράδεκτη!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη