«Λεφτά υπάρχουν» αλλά όποιος γίνεται κυβέρνηση “ξεχνάει” που θα τα βρει

«

Εμείς όμως δεν ξεχνάμε τι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ούτε τι έλεγε το ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, ούτε τι έγραφαν τα φιλικά προς αυτό ΜΜΕ.

Ο κυβερνήτης Βαρδής και η κυβέρνηση των υποτακτικών

δημοσιεύτηκε στο Unfollow το Μάρτιο του 2014

Με την τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας από τον Γιάννη Στουρνάρα και αποσύρθηκε μετά τη σφοδρή αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση προσπάθησε να χαρίσει αναδρομικά οφειλές και πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ σε συγκεκριμένους εφοπλιστικούς και πετρελαϊκούς ομίλους, αλλά και εισαγωγικές εταιρείες με διαφορετικό αντικείμενο. Κι όταν μιλάμε για πετρέλαια στην Ελλάδα, μιλάμε πρωτίστως για τον Βαρδή Βαρδινογιάννη και τη Motor Oil, την πιο κερδοφόρα επιχείρηση της χώρας.

[pullquote]

Η κυβέρνηση προσπάθησε να χαρίσει αναδρομικά οφειλές και πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ σε συγκεκριμένους εφοπλιστικούς και πετρελαϊκούς ομίλους, αλλά και εισαγωγικές εταιρείες με διαφορετικό αντικείμενο[/pullquote]

Με την τροπολογία αρ. 997/96, που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας στις 6 Δεκεμβρίου 2013 σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, και απέσυρε μετά τη σφοδρή αντίδραση βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 12 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση προσπάθησε εξόφθαλμα και προκλητικά να χαρίσει αναδρομικά οφειλές και πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ που είχαν επιβληθεί σε συγκεκριμένους εφοπλιστικούς και πετρελαϊκούς ομίλους για τριγωνικές συναλλαγές που πραγματοποίησαν μέσω φορολογικών παραδείσων, προκειμένου να μην αποδώσουν φόρο στο ελληνικό δημόσιο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συγκεκριμένη τροπολογία ήρθε –κυρίως– για να σβήσει το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στη Motor Oil, αλλά και σε άλλες εταιρείες πετρελαιοειδών, οι οποίες προχωρούσαν σε πωλήσεις καυσίμων μέσω τρίτων χωρών προκειμένου να απαλλάσσονται από φόρους και δασμούς. Πρόκειται για πρόστιμα και βεβαιωμένες φορολογικές υποχρεώσεις που, μόνο για τη Motor Oil και μόνο για τα έτη 2010-2011, ανέρχονται ήδη στα 480 εκ. ευρώ (από 800 εκ. ευρώ που ήταν το αρχικό πρόστιμο, ενώ υπολογίζεται ότι, αν ελεγχθούν και οι άλλες χρονιές, το ποσό μπορεί να φτάσει το 1,2 δισ. ευρώ). Όπως μάλιστα σημειώνουν στελέχη οικονομικών υπηρεσιών, αν πραγματοποιηθούν διευρυμένοι έλεγχοι που θα αφορούν τις λεγόμενες «τριγωνικές πωλήσεις» σε όλες τις αντίστοιχες εταιρείες, μπορεί να υπάρξουν για το ελληνικό δημόσιο έσοδα που αγγίζουν αστρονομικά ποσά, από 12 έως 15 δισ. ευρώ. Χρήματα που θα ήταν υπεραρκετά για να μην «αναγκαστεί» η κυβέρνηση να υπογράψει νέα δανειακή σύμβαση με την τρόικα και να μη φορτωθούμε τα νέα «αναγκαία σκληρά μέτρα».

Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους κυβερνώντες… Αυτό που προέχει είναι η προάσπιση των συμφερόντων της τάξης τους και η διασφάλιση φορολογικής ασυλίας για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ήταν τέτοια η πρεμούρα των κυβερνώντων να κλείσει η υπόθεση της Motor Oil, που δεν δίστασαν να εντάξουν την τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που ερχόταν να θεσμοθετήσει πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να διασφαλιστεί η προώθηση της τροπολογίας, υπήρξαν «καλοθελητές» –άνθρωποι ειδικών αποστολών– που προσέγγισαν όλα τα κόμματα, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα κατά την ψηφοφορία. Από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν ζητήθηκε να ψηφίσουν την τροπολογία, αυτό θα το αναλάμβαναν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης, αλλά να την αφήσουν να περάσει χωρίς να προβάλλουν ενστάσεις.

Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες, η τροπολογία αποσύρθηκε από τον υπουργό Οικονομικών μετά την έντονη αντίδραση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, οι τοποθετήσεις των βουλευτών Ζ. Κωνσταντοπούλου και Δ. Στρατούλη έδειξαν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γνώριζε ποιον επιχειρηματικό όμιλο επιχειρούσε να ευνοήσει η κυβέρνηση. Κατά της τροπολογίας εξαρχής τάχτηκε επίσης το ΚΚΕ.

Αναφανδόν υπέρ της τροπολογίας, πέραν των υπουργών της κυβέρνησης, τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ. Θετικοί να ψηφίσουν σε μεταγενέστερο χρόνο την τροπολογία, εφόσον υπάρξουν περισσότερες διευκρινήσεις, αλλά και εφόσον ενταχθεί σε νομοσχέδιο πιο «συμβατό» με το περιεχόμενό της, εμφανίστηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, παρότι δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να επανεξετάσουν τη θέση τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Χρυσή Αυγή αρχικά σημείωσε ότι η τροπολογία έχει «θετική χροιά», αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι το φασιστικό μόρφωμα έχει σχέσεις αίματος με το μεγάλο κεφάλαιο… […]

Με απλά λόγια, η τροπολογία θα έδινε το δικαίωμα στους επιχειρηματίες να εμφανίσουν συναλλαγές που προέρχονται από τριγωνικές πωλήσεις και τους απέφεραν κέρδη χωρίς να καταβάλουν αντίστοιχους φόρους στο δημόσιο σαν δήθεν «πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές», και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2010.

Το άρθρο 31, που επιχείρησαν να αλλάξουν, ήταν ενταγμένο και στο νόμο 3842/2010. Με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής που γινόταν μέσω των υπεράκτιων εταιριών (offshore), ο νόμος ξεκαθάριζε ότι δεν θα υπάρχει έκπτωση των δαπανών στις εταιρείες για αγορά πρώτων και βοηθητικών υλών καθώς και λοιπών αγορών, όταν αυτές γίνονται με το σύστημα των τριγωνικών συναλλαγών, όταν δηλαδή άλλο πρόσωπο τιμολογεί και άλλο παραδίδει το εμπόρευμα. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι μεγάλες εφοπλιστικές και πετρελαϊκές εταιρείες, που πραγματοποιούν μεγάλο μέρος των συναλλαγών τους μέσω τριγωνικών πωλήσεων, αναγκάζονταν να καταβάλλουν φόρους στο ελληνικό δημόσιο και –στην περίπτωση που δεν το έπρατταν– οι Εφορίες μπορούσαν να τους επιβάλλουν πρόστιμα. [..]

Είναι πραγματικά αξιομνημόνευτος ο ζήλος του υπουργού να απαλλάξει από το πρόστιμο την πιο κερδοφόρα επιχείρηση της χώρας, τη Motor Oil, επιστρατεύοντας ακόμη και τον «μπαμπούλα» της ανεργίας. Άμεση ήταν η αντίδραση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζ. Κωνσταντοπούλου, που έκανε λόγο για φωτογραφική «ντροπολογία» και απαίτησε την απόσυρσή της.

«Λεφτά υπάρχουν» αλλά όποιος ανεβαίνει στην κυβέρνηση “ξεχνάει” ποιοι τα έχουν

Επιτροπή-πλυντήριο για τον εξαγνισμό φοροφυγάδων

Όχι βέβαια πως δεν υπήρχε κι άλλη λύση στα σκαριά για τη Motor Oil – όπως και άλλους μεγαλοοφειλέτες. Για τις περιπτώσεις αυτές είχε δημιουργηθεί η διαβόητη «Επιτροπή Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών του άρθρου 70Α». Έργο της Επιτροπής, που λειτουργεί από τις 31 Μαΐου 2012, ήταν η επίλυση διαφορών σε κάθε φορολογικό αντικείμενο, εφόσον η διαφορά υπερέβαινε το ποσό των 50.000 ευρώ. Μάλιστα, όπως προέβλεπε ο νόμος, «εφόσον η αμφισβητούμενη από τον υπόχρεο διαφορά του κύριου φόρου, τέλους, εισφοράς ή προστίμου υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ, η Επιτροπή του παρόντος άρθρου είναι αποκλειστικά αρμόδια για τη διοικητική επίλυση της διαφοράς». Με άλλα λόγια πρόκειται για επιτροπή που είχε δημιουργηθεί για τα μεγάλα πορτοφόλια.

Το κλειδί της υπόθεσης είναι ότι όσοι προσφύγουν στην Επιτροπή για τις εκκρεμότητες που έχουν με την εφορία, αποκτούν αυτόματα «ασυλία» έναντι των ελεγκτικών αρχών μέχρι την οριστική επίλυση της διαφοράς τους με το Δημόσιο! Ταυτόχρονα, γλιτώνουν και την προκαταβολή του 50% του βεβαιωμένου φόρου και των προστίμων και προσαυξήσεων, όπως ισχύει στην περίπτωση προσφυγής στη δικαιοσύνη. Στην Επιτροπή προεδρεύει ο επίτιμος αντιπρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Βλάσης Ασημακόπουλος και μετέχουν δύο Διευθυντές του υπουργείου Οικονομικών, ένας υπάλληλος του ΣΔΟΕ και ένας εκπρόσωπος του ΣΕΒ. Έβαλαν και έναν εκπρόσωπο των βιομηχάνων για να νιώθει καλύτερα τις αγωνίες των «συναδέλφων» του, που καλούνται να πληρώσουν την εφορία.

[pullquote]

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Επιτροπή εκκρεμούν σήμερα πλήθος υποθέσεων, που αφορούν συνολικά πρόστιμα και βεβαιωμένους φόρους ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ![/pullquote]

Σε πλείστες όσες περιπτώσεις η Επιτροπή, μέσω ύποπτων διαδικασιών με υποψίες συναλλαγής, όπως βεβαιώνουν αξιόπιστες πηγές, έχει βγάλει «λάδι» παραβάτες που είχαν κυρίως εκκρεμότητες με το ΣΔΟΕ και μεγάλες Εφορίες της χώρας, προχωρώντας είτε σε κατάργηση προστίμων είτε σε μεγάλο κούρεμα των οφειλών. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Επιτροπή εκκρεμούν σήμερα πλήθος υποθέσεων, που αφορούν συνολικά πρόστιμα και βεβαιωμένους φόρους ύψους άνω των 3 δισ. ευρώ!

Ήταν τέτοια η «δράση» της επιτροπής στο σβήσιμο χρεών, ώστε η ίδια η κυβέρνηση αναγκάστηκε να την καταργήσει και να την αντικαταστήσει (από 1/8/2013) με την (νεοσύστατη) Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, η κυβέρνηση εξασφάλισε στην Επιτροπή το δικαίωμα να εξακολουθεί να χειρίζεται τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί σε αυτήν ως τις 31/7/2013 και να αποφαίνεται για την τύχη τους μέχρι τις 31/12/2013.

Η Motor Oil προσέφυγε στην Επιτροπή στις 31/07/2013, στην εκπνοή της προθεσμίας που είχε προκειμένου να εξεταστεί η υπόθεση του προστίμου από την συγκεκριμένη Επιτροπή. Μάλλον όχι τυχαία. Μάλιστα, όπως μας πληροφόρησαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η υπόθεση της εταιρείας συμφερόντων Βαρδινογιάννη, μετά την απόρριψη της τροπολογίας στη Βουλή, στάλθηκε πίσω στην αρμόδια ΔΟΥ για επανέλεγχο… […]

Και συνεχίζει με δεύτερο άρθρο…

142 βουλευτές χάρισαν δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόστιμα στον Βαρδή Βαρδινογιάννη στον Σπύρο Λάτση και άλλους επιχειρηματίες.

Η κυβέρνηση δεν το βάζει κάτω: με την πέμπτη προσπάθεια κατάφερε να χαρίσει τα πρόστιμα σε εφοπλιστικούς και πετρελαϊκούς ομίλους. Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το κλείσιμο 23 οργανισμών του δημοσίου και το νέο τρόπο απόλυσης των δημοσίων υπαλλήλων, που ψηφιζόταν σήμερα στη Βουλή, 3 κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης κατέθεσαν από κοινού την επίμαχη τροπολογία. Σε μια διαδικασία που συχνά γινόταν χαοτική, 142 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπερψήφισαν το να χαρίσουν εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα σε πετρελαιάδες και εφοπλιστές. Την ίδια στιγμή, με τα υπόλοιπα άρθρα του νόμου που υπερψήφισαν, οδήγησαν μερικές εκατοντάδες δημοσίους υπαλλήλους άμεσα στην ανεργία και το 15% των δημοσίων υπαλλήλων στην απόλυση σε βάθος χρόνου. Εκλογές έρχονται, και είναι σαφές ποιον προτιμούν για σύμμαχο οι συνεταίροι της κυβέρνησης…

[pullquote]

Σε μια διαδικασία που συχνά γινόταν χαοτική, 142 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπερψήφισαν το να χαρίσουν εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα σε πετρελαιάδες και εφοπλιστές.[/pullquote]

Η κυβέρνηση Σαμαρά επιχειρεί εκ νέου να χαρίσει αναδρομικά πρόστιμα και οφειλές δισεκατομμυρίων ευρώ σε συγκεκριμένους εφοπλιστικούς και πετρελαϊκούς ομίλους, καθώς και σε μεγάλες εισαγωγικές εταιρίες, με τροπολογία που κατέθεσαν τρεις κορυφαίοι υπουργοί της. Πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα των κυβερνώντων μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών να προωθήσουν την σκανδαλώδη τροπολογία, επιδιώκοντας να σβήσουν βεβαιωμένες οφειλές -από πρόστιμα- πετρελαϊκών εταιρειών, οι οποίες προχωρούσαν σε πωλήσεις καυσίμων μέσω τρίτων χωρών προκειμένου να απαλλάσσονται από φόρους και δασμούς. […]

Με τη συγκεκριμένη τροπολογία ήρθαν να προωθήσουν αυτό που απέτυχαν να επιβάλλουν πριν τέσσερις μήνες, και συγκεκριμένα στις 6 Δεκεμβρίου 2013, όταν είχαν καταθέσει αντίστοιχο κατάπτυστο κείμενο τροπολογίας (με αριθμό 997/96/6/12/2013), με το οποίο και τότε επιδίωκαν να σβήσουν πρόστιμα δις ευρώ που είχαν επιβληθεί από το 2010 σε μεγάλους ελληνικούς πετρελαϊκούς και επιχειρηματικούς ομίλους. […]

Σύμφωνα μάλιστα με νέες πληροφορίες από κοινοβουλευτικές πηγές, η τροπολογία έρχεται να εξυπηρετήσει «πλήθος εταιρειών και ιδίως εταιρειών πετρελαιοειδών». Όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές -η πρώτη εταιρεία είναι η Μotor Oil του Βαρδή Βαρδινογιάννη και η δεύτερη τα ΕΛΠΕ του Σπύρου Λάτση όπου είναι συνέταιρος με το ελληνικό δημόσιο-  «συγκεκριμένα σε αυτές, επιβλήθηκαν πρόστιμα, στη μία 660 εκατ. € και σε μία άλλη 220 εκατ. € για τη χρήση 2010, διότι μετά από έλεγχο βρέθηκε ότι οι εταιρείες αυτές καταχώρησαν στα έξοδά τους τιμολόγια και παραστατικά που εξέδωσαν offshore εταιρείες με έδρα τον Παναμά, κατόπιν τριγωνικών συναλλαγών, δηλαδή κατόπιν συναλλαγών που διενεργήθηκαν μεταξύ αυτής και του πραγματικού προμηθευτή της, που βρισκόταν στη Ρωσία, με έκδοση όμως τιμολογίων από offshore εταιρίες που εδρεύουν στον Παναμά και αλλού και όχι από τον πραγματικό προμηθευτή». […]

Και το άρθρο συνεχίζει λέγοντας, «Οι υποθέσεις μετακινούνται μεταξύ ΔΟΥ και Επιτροπών με στόχο την εξαφάνιση» – μπορείτε να το διαβάσετε όλο ΕΔΩ

Για να μην πολυλογούμε, δεν χρειάζεστε 4 μήνες, αλλά 4 μέρες αρκούν για να τσιμπήσετε τους μεγαλοκαρχαρίες, να βγάλετε τη δόση που χρωστάμε (αφού και καλά πρέπει να τα πληρώσουμε όλα), να δώσετε άριστο δείγμα φοροκυνηγητού στους “θεσμούς” να πείσετε όλο το λαό ότι είστε αριστεροί με το μέρος του κι ότι θα υπάρξει κράτος δικαίου και μετά -το κέρατό μου- βγείτε και πείτε να πληρώσουμε τις 100 δόσεις “πατριωτικά”!!!

Αλλά ο κος Νικολούδης, αναπληρωτής υπουργός Διαφθοράς χτες δήλωσε στην Καθημερινή ότι θα κυνηγήσει τις ταβέρνες και τον τουρισμό και τις κομμώτριες, αλλά…:

Προς άρση παρερμηνειών και προς αποφυγή καλλιέργειας προσδοκιών που δεν απηχούν τις απόψεις του, αλλά και τις θέσεις της σημερινής κυβέρνησης, ο κ. Νικολούδης σπεύδει να οριοθετήσει τις προθέσεις του. «Δεν έχω κανένα λόγο να κυνηγάω τους πλούσιους και τους εύπορους. Δουλειά μου είναι η πάταξη της διαφθοράς και της παρανομίας των πλουσίων που έχουν παραβεί τον νόμο. Γιατί δεν σημαίνει, ότι όποιος είναι πλούσιος και ισχυρός οικονομικός παράγοντας είναι και παράνομος. Προς Θεού»

Προς Θεού; Για όνομα του Θεού! Μη μου την ελίτ τάραττε!!!! Τις τριγωνικές της συναλλαγές και τις offshore της!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη