Τσιρώνης: Δεν θα σταματήσει η εξόρυξη στις Σκουριές

Τ

Όπως σημείωσε, δεν είναι δυνατή η ακύρωση των υπογεγραμμένων συμβάσεων, αλλά μόνο ο έλεγχος των αδειοδοτήσεων που έχουν δοθεί για το έργο. 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανέφερε ο ίδιος, το υπουργείο θα προχωρήσει στην ανάκληση επιμέρους τεχνικές αδειοδοτήσεις που αφορούν πλημμέλειες στο πεδίο εργασιών στις Σκουριές.

Στην πρώτη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη με τους δημοσιογράφους έγινε γνωστό πως εντός των ημερών θα επισημοποιηθεί η ανάκληση σειράς αδειών για την επένδυση κατασκευής της μονάδας εμπλουτισμού στις Σκουριές ώστε να εξακριβωθεί πως η καναδική Eldorado Gold τηρεί όσα προβλέπονται στις σχετικές αδειοδοτήσεις. Ετσι όσες εργασίες συνδέονται με τις άδειες που θα επανελεγχθούν θα σταματήσουν. Το υπουργείο στέλνει και τους επιθεωρητές περιβάλλοντος στις Σκουριές για να πραγματοποιήσουν επιτόπιους ελέγχους στα έργα του καναδικού ομίλου.

Ο κ. Τσιρώνης επανέλαβε πως το υπουργείο στηρίζει την υγιή επιχειρηματική πρωτοβουλία, ενώ παραδέχθηκε πως υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στις ελεγκτικές υπηρεσίες. Για την υπόθεση του Ελληνικού, η υλοποίηση της οποίας περνάει μέσα από τις υπηρεσίες του υπουργείου καθώς θα κληθεί να αποφασίσει για σειρά θεμάτων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε πως πρέπει να περιμένουμε τις οριστικές μελέτες. Όταν κάποιος κάνει μια τόσο μεγάλη επένδυση καλείται να καταθέσει μελέτες για τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις, τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή (π.χ. αν η αγορά της Αττικής «σηκώνει» νέες ξενοδοχειακές κλίνες χωρίς να απαξιωθεί το υφιστάμενο δυναμικό ή τι θα συμβεί στα εμπορικά καταστήματα στις περιοχές γύρω από το Ελληνικό) είπε ο κ. Τσιρώνης.

Η απάντηση από antigold:

Στιγμιότυπο 2015-02-25, 4.22.15 μ.μ.Διαβάστε το άρθρο:

Σχετικά με τις δηλώσεις του νέου Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη για τις Σκουριές

B-siJAJWoAEzhhHΟλόκληρος στόλος μικρών και μεγάλων φορτηγών, σκαπτικών και οδοστρωτήρων δουλεύουν με πυρετώδεις ρυθμούς στις Σκουριές, τον Καρατζά και το Λοτσάνικο. Το open-pit έχει ήδη σκαφτεί μέχρι βάθους 30-40 μέτρων, σύμφωνα με τις φωτογραφίες. Το εργοστάσιο εμπλουτισμού δεν έχει άδεια δόμησης αλλά μέρα-νύχτα ρίχνουν μπετόν. Τα φρέσκοκομμένα δέντρα στην άκρη στου δρόμου δείχνουν ότι «καθαρίζονται» και νέες περιοχές. Στον Καρατζά κατασκευάζεται καινούριος δρόμος, ενώ το νερό του ρέματος έχει ένα περίεργο πράσινο χρώμα. Πριν από κάποιο καιρό ήταν κόκκινο σαν αίμα και αφρισμένο σα να είχαν βάλει μπουγάδα.

Η εταιρεία τρέχει για να δημιουρήσει τετελεσμένα στις Σκουριές. Δεν είναι τυχαία ηκαταστροφική φρενίτιδα του τελευταίου διαστήματος, όπως δεν ήταν τυχαία και η προεκλογική βιασύνη εταιρείας και προηγούμενης κυβέρνησης για την έκδοση άδειας δόμησης για το εργοστάσιο που ήδη χτίζεται (δείτε Άδεια δόμησης στην «Ελληνικός Χρυσός» διατάσσει ο υπηρεσιακός υπουργός). Τρέχουν για να μην τους προλάβει η νομιμότητα γιατί, όπως έχουμε καταδείξει και καταγγείλει, η συμβατότητα του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές με την πολεοδομική νομοθεσία είναι τουλάχιστον προβληματική (δείτε Η «βιομηχανία αδειών» της Hellas Gold στο ΥΠΕΚΑ και η μαϊμού «Έγκριση Δόμησης»).

Οι δηλώσεις του νέου Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνη περί «επανεξέτασης των εγκρίσεων δόμησης και της τεχνικής μελέτης έδρασης μηχανολογικού εξοπλισμού»είναι ευπρόσδεκτες, στο βαθμό που αυτός ο έλεγχος νομιμότητας θα οδηγήσει σε έναάμεσο – αλλά προσωρινό – «πάγωμα» της καταστροφής του βουνού. Θα είναι μια ανάσα, μέχρι να ανακοινωθεί ο συνολικός σχεδιασμός της κυβέρνησης γι’αυτή την «επένδυση» κι αυτή την περιοχή. Είναι πολύ θετικό που και οι δυο αρμόδιοι Υπουργοί έχουν θέσει αυτό το θέμα στις προτεραιότητές τους και που φαίνεται ότι σκέφτονται να τηρήσουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις για σταμάτημα του έργου.

Διαβάσαμε και άλλες δηλώσεις του κ. Τσιρώνη περί «επανεξέτασης των περιβαλλοντικών όρων στις Σκουριές»… Δεν ξέρουμε πόσο καλά γνωρίζει το ζήτημα ο Υπουργός αλλά θα μας επιτρέψει να πούμε ότι αυτό το έργο δεν πάσχει στους περιβαλλοντικούς όρους, πάσχει συνολικά.  Και πάσχει επειδή όλο το οικοδόμημα της Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων στηρίχθηκε σε μια επιστημονική απάτη, σε μια μέθοδο μεταλλουργίας που δεν έχει καμία πιθανότητα να εφαρμοστεί στη Χαλκιδική. Κάποιοι μέσα στο πρώην ΥΠΕΚΑ μεθόδευσαν την έγκριση κατά τις επιθυμίες της εταιρείας, παρακάμποντας την εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας που εγκαίρως είχε επισημάνει τα προβλήματα. Το αποτέλεσμα είναι ότι με τον τρόπο που εγκρίθηκε περιβαλλοντικά η επένδυση, η ίδια η Διοίκηση υπονομεύει το δημόσιο συμφέρον, καθιστώντας αδύνατη την υλοποίηση του στόχου της σύμβασης, που είναι η μεταλλουργία χρυσού.

Οι αποδείξεις της απάτης κατατέθηκαν από το “Παρατηρητήριο” στο ΣτΕ τον Ιανουάριο του 2013, όμως το ΣτΕ επέλεξε να μην τις λάβει υπ’οψη ως εκπρόθεσμες. Η χονδροειδής απάτη της μεταλλουργίας, το ουσιαστικότερο “πρόβλημα” της ΜΠΕ που χωρίς καμμία αμφιβολία θα οδηγούσε σε ακύρωση της ΚΥΑ, πολύ βολικά για την εταιρεία, δεν κρίθηκε από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. Η απόφαση 1492/2013 του ΣτΕ έδωσε απλά ένα επίχρισμα νομιμότητας στην απάτη.

Αν λοιπόν αυτή η τελευταία δήλωση του κ. Τσιρώνη σημαίνει ότι εκτός από τις επιμέρους άδειες και εγκρίσεις θα επανεξεταστεί συνολικά και η «μητέρα των εγκρίσεων», η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, τότε είναι στο σωστό δρόμο και θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Τις επόμενες μέρες θα του αποστείλουμε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, με την ελπίδα να ανοίξει επιτέλους όλη η δυσώδης ιστορία αυτής της «επένδυσης».

πηγή: antigoldgr.org/blog

Ευτυχώς που συγκυβερνούν και οι οικολόγοι πράσινοι που νοιάζονται για το περιβάλλον. ΑΥΤΉ είναι η “βιώσιμη ανάπτυξη”!!!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη