Πρώτα στη φοροαποφυγή τα McDonald’s!

Π

Η αλυσίδα fast-food McDonald ‘s έχει κατηγορηθεί για την φοροαποφυγή ενός δισ. € στην ευρωπαϊκή εταιρική φορολογία για την περίοδο 2009-2013.

Μια έκθεση από ένα συνασπισμό ευρωπαϊκών και αμερικανικών συνδικάτων αποκαλύπτει την στρατηγική της φοροαποφυγής της εταιρείας.

Τα McDonalds κατέβαλαν συνολικά μόνο 16 εκατ. € σε φόρο επί των δικαιωμάτων ποσού € 3,7 δισ. για μια περίοδο πέντε ετών (2009-2013), σύμφωνα με μια έκθεση της φιλανθρωπικής ομάδα War on Want.

Η φορολογική διάρθρωση της εταιρείας επέτρεψε στα McDonald ‘s τη δρομολόγηση των εσόδων μέσω μιας θυγατρικής με έδρα… που; το Λουξεμβούργο! Τον φορολογικό παράδεισο που έχει στήσει ο Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ε.Ε. που μας κάνει και μαθήματα οικονομίας και φοροκυνηγητού!

Επίσης η εταιρία μετέφερε την ευρωπαϊκή έδρα της από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ελβετία.

«Είναι ντροπή να βλέπεις μια εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία πληρώνει χαμηλούς μισθούς στο εργατικό δυναμικός της, να εξακολουθεί να προσπαθεί να αποφύγει τους φόρους της για τη χρηματοδότηση των δημοσίων υπηρεσιών που όλοι επικαλούνται. Αντί να κρύβει τα κέρδη της και να ελαχιστοποιεί τους φόρους της, καλύτερα τα McDonald ‘s να άλλαζαν τις συνταγές τους για να διασφαλιστεί η εταιρική ιδιότητα του πολίτη που αποτελεί τον πυρήνα του μενού της», δήλωσε ο Jan Willem Goudriaan, Γενικός Γραμματέας του European Public Service Unions (EPSU).

Ο συνασπισμός των συνδικάτων κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις εθνικές φορολογικές αρχές, καθώς και την ειδική επιτροπή Επιβολής Φόρου να διερευνήσει τις φορολογικές πρακτικές των McDonald ‘s και να λάβουν μέτρα για την καταλληλότητα.

Φτηνά μεροκάματα, ακατάλληλο φαγητό, τρελά κέρδη και φοροαποφυγή. Πόση ευθύνη έχει το κατεστημένο και πόση εμείς; Αν κανείς δεν πατούσε πόδι σε τέτοιες πολυεθνικές, αυτές ή θα έκλειναν ή θα αναγκάζονταν να προσαρμοστούν προς τις λαϊκές υποδείξεις.

Γι’ αυτό λέμε ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε η αλλαγή και η δικαιοσύνη να έρθουν από την ελίτ που η ίδια είναι η πηγή της αδικίας. Οι λαοί μπορούν να τις επιβάλλουν μόνο όταν οι ίδιοι γίνουν η αλλαγή που θέλουν να δουν.

Δύναμη έχουμε, όταν το πάρουμε απόφαση ότι πρέπει να αλλάξουμε…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη