Κατούρα να φύγουμε!

Κ

Άλλοι δεν θέλουν να τους κατουρούν τον τοίχο κι άλλοι θέλουν να το κάνουν καύσιμο…

Σε μια γειτονιά του Αμβούργου της Γερμανίας διάσημη για την ποδοσφαιρική της ομάδα (Saint Pauli), το Ζανκτ Πάουλι, οι κάτοικοι υποφέρουν από τις συνήθειες των οπαδών της.

Πρόκειται για μια “κακόφημη” γειτονιά του μεγαλύτερου λιμανιού της Γερμανίας όπου ανθίζουν οι οίκοι ανοχής και τα νυχτερινά κέντρα, το ρίχνουν στο πιοτό και μετά πάνε και κατουρούν τους τοίχους και στα πεζοδρόμια, με αποτέλεσμα η γειτονιά να μυρίζει “τσίκνα”. Υψηλού επιπέδου πολιτισμός!

Δεν είναι όμως όλοι οι κάτοικοι έτσι, υπάρχουν και νοικοκυραίοι, οι οποίοι αποφάσισαν να βάλουν τέλος με τον τρόπο τους.

Έτσι έβαψαν κάποια κτήρια που είχαν καταντήσει ουρητήρια με μία ειδική μπογιά που… στέλνει πίσω τα ούρα στον ανάγωγο της κοινότητας!

Η μπογιά αυτή, χρησιμοποιείται και στα πλοία και είναι υδροφοβική. Το κόστος της “τσούζει”, αλλά αναμένεται να τσούξει περισσότερο τα παντελόνια εκείνων που βαριούνται να ψάξουν για τουαλέτα!

Τώρα από την άλλη, ένας Έλληνας (που ξεφυτρώνουν όλοι αυτοί;) έφτιαξε μια λεκάνη τουαλέτας που παράγει ηλεκτρικό ρεύμα αξιοποιώντας το ενεργειακό δυναμικό των ούρων.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αγγλίας στο Μπρίστολ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιωάννη Ιερόπουλο, αναπτύσσουν τη λεκάνη-”ουρογεννήτρια” στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος “Urine-tricity” το οποίο χρηματοδοτείται από ποιόν;

Το αμερικανικό Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς  σε συνεργασία με τη βρετανικής ΜΚΟ Oxfam, παρακαλώ! Και τι τις θέλει τις τουαλέτες ο Γκέιτς; Μα τι άλλο; Θα τις στείλει στην Αφρική! Το είχαμε γράψει εδώ και καιρό, στο πρώτο μας ιστολόγιο, αλλά που να φανταστούμε ότι θα βρεθεί Έλληνας να υλοποιήσει το φοβερό αυτό πρότζεκτ! 

Ο Bill Gates έχει περιττώματα στο μυαλό… Είναι οι “καινοτόμες” ιδέες που θα κυριαρχήσουν στο μέλλον στη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Βέβαια εξακολουθεί να παραμένει η απορία μας: Φαΐ δεν έχουν στην Αφρική, τι θα ρίξουν στις τουαλέτες;

Η δε λειτουργία της είναι μοναδική: «Στη λεκάνη εγχέονται βακτήρια τα οποία διασπούν τις χημικές ουσίες των ούρων απελευθερώνοντας ενέργεια με την μορφή ηλεκτρισμού. Εν συνεχεία η ενέργεια αποθηκεύεται σε ένα πυκνωτή μέσα σε μια κυψέλη καυσίμου. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι χρήστες της λεκάνης βλέπουν ζωντανά σε μια οθόνο στον πυθμένα της τουαλέτας τη μετατροπή της βιοχημικής ενέργειας σε ηλεκτρική.

»Όπως είπε ο Ιωάννης Ιερόπουλος, ο οποίος είναι ειδικός στην παραγωγή ενέργειας από αντισυμβατικές πηγές, «αυτές οι μικροβιακές κυψέλες καυσίμων δουλεύουν με ζωντανά μικρόβια, τα οποία τρέφονται με τα ούρα. Η τεχνολογία είναι όσο ″πράσινη″ μπορεί να γίνει, καθώς δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα και, επιπλέον, χρησιμοποιούμε απόβλητα που βρίσκονται σε αφθονία».

Κάθε τέτοια λεκάνη έχει κόστος κατασκευής και εγκατάστασης 830 ευρώ. Από εκεί και πέρα παρέχει δωρεάν… «καθαρή» (;) ενέργεια, λένε.

Κατούρα να φύγουμε, λοιπόν, κι αντί για την Αφρική να τις στείλουν στους Γερμανούς που μπεκρουλιάζουν!

Δεν μας χέζετε με τις πράσινες λύσεις σας; Ουπς! Θα πάει κι αυτό στην καινοτόμα χέστρα!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη