Συμβιβασμός με Βρυξέλλες, μεταρρυθμίσεις και μετά η χρηματοδότηση

Σ

Η σύνοδος κάλμαρε τις εντάσεις και έδωσε στην Ελλάδα τη δυνατότητα για ολιγοήμερη παράταση για να καταθέσει και να εφαρμόσει μέτρα, μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Οι εταίροι τόνισαν προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο και ότι η εκταμίευση της δόσης αλλά και της παροχής ρευστότητας εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις που θα αξιολογηθούν σε έκτακτο Eurogroup που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα στερεύουν.

Για “συμβιβασμό” κάνει λόγο το Spiegel σε δύο επίπεδα, κάτι που “έσωσε τη μέρα” με στόχο να διατηρηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να παρουσιάσει πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα ψηφιστεί άμεσα ώστε να απελευθερωθούν τα κέρδη -ή μέρος τους- των κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Η σχετική απόφαση μπορεί να ληφθεί σε έκτακτο Eurogroup ακόμα και την επόμενη εβδομάδα. Σε πολιτικό επίπεδο υπήρξε συμφωνία ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.   

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε τους πιστωτές ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το συντομότερο πλήρη κατάλογο μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσουν την τελευταία δόση παρέχοντας στην Ελλάδα ρευστότητα καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα.

Το κοινό ανακοινωθέν 

statement_0«Είμαστε σε πλήρη διάθεση να τηρήσουμε τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου του 2015.

Με πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όλοι δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε τη δουλειά και την ολοκληρώσουμε το γρηγορότερο δυνατόν.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν πλήρη λίστα τις επόμενες ημέρες.

Επιβεβαιώνουμε την πρακτική συμφωνία κατά τη διαδικασία: Η πολιτική συζήτηση γίνεται στις Βρυξέλλες. Η συλλογή πληροφοριών στην Αθήνα.

Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν».

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη