Σόρος: Χαμένη υπόθεση η Ελλάδα – 50-50 οι πιθανότητες για Grexit

Σ

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθεί το «γεράκι» (ή κοράκι) της παγκόσμιας τοκογλυφίας που λέγεται Τζορτζ Σόρος την ‘υπόθεση’ που λέγεται Ελλάδα. Τι δήλωσε στο Bloomberg

Ακριβής μετάφραση από το Bloomberg

«Οι πιθανότητες η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη είναι σήμερα  50-50 και η χώρα μπορεί να «πάει στράφι» (down the drain), δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζορτζ Σόρος.

«Τώρα πρόκειται για ένα lose-lose game και το καλύτερο που μπορεί να συμβεί είναι η Ελλάδα να τα κουτσοκαταφέρει», δήλωσε ο 84χρονος Σόρος. «Η Ελλάδα είναι μια μακρόχρονη πληγή που κακομεταχειρισμένη εξ αρχής από όλους τους εμπλεκόμενους».

Η κυβέρνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα χρειάζεται να πείσει τους πιστωτές της να τερματίσει ένα πακέτο οικονομικών μέτρων για να απελευθερωθεί η μακρόχρονη παρακράτηση ενισχυτικών πληρωμών που θα κρατήσει τη χώρα στη ζωή. Από την εκλογική του νίκη του Ιανουαρίου, ο ηγέτης προσπάθησε να διαμορφώσει μια εναλλακτική λύση για το πρόγραμμα λιτότητας που περιλαμβάνει η συμφωνία διάσωσης της χώρας, τονώνοντας την ανησυχία ότι μπορεί να αναγκαστεί να βγει από το ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τα θεσμικά όργανα που συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας – η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – θα μπορούσε να οδηγήσουν σε μια “κατάρρευση”, οδηγώντας τη χώρα εκτός κοινής νομισματικής ζώνης, είπε ο Σόρος στη συνέντευξη που έγινε στο σπίτι του στο Λονδίνο.

«Μπορείτε να συνεχίσετε να πιέζετε επ ‘αόριστον», κάνοντας πληρωμές τόκων, χωρίς να καταγράψετε το χρέος», είπε ο Σόρος. «Αλλά στο μεταξύ δεν θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, επειδή η Ελλάδα πάει στράφι».

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο μεταίχμιο και μπορώ να δω και τις δύο δυνατότητες», είπε.

Η έναρξη της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ σε μια εποχή που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων «δημιουργεί διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών», είπε ο Σόρος, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου με 28.700 εκατομμύρια δολάρια περιουσία, που φτιάχτηκε, εν μέρει, μέσω πολλών συναλλαγών δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αγορές συναλλάγματος, σύμφωνα με το Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg.

πηγή: Soros Says Greece Is Now ‘Lose-Lose Game’ After Being Mishandled

Χαμένοι στη μετάφραση;

Το κείμενο που αναπαράγεται αυτή τη στιγμή από τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ, σε ελεύθερη απόδοση, αφήνει μια “δημιουργική ασάφεια” αν ο ίδιος θα ήθελε ένα Grexit ή όχι. Μάλιστα, το κείμενο-καρμπόν καταλήγει με τη φράση «Αυτό ίσως δημιουργεί μερικές μεγάλες ευκαιρίες για τα hedge funds, αλλά εγώ δεν μετέχω πια σε αυτή την αγορά», η οποία όμως ΔΕΝ αφορά σχόλια του για την Ελλάδα, αλλά για την Ουκρανία.

Φυσικά και για την Ουκρανία, το ενδιαφέρον του κορακιού δεν έχει λείψει  –Ο Σόρος στο “τιμόνι” της οικονομίας της Ουκρανίας!– αλλά η Ελλάδα είναι το “ψοφίμι” που το κοράκι παρακολουθεί στενά.

διαβάστε σχετικά:

Γιατί ο Σόρος επενδύει σε αριστερά κινήματα και γη

March 9th, 2015

Μυστικά ραντεβού: Τι ψάχνει ο Σόρος και οι ‘ελίτ των αγορών’ στην Αθήνα;

March 4th, 2015

«Μυστικός δείπνος» Ελλήνων επιχειρηματιών και Σόρος στο Μανχάταν

February 22nd, 2015

Ράνια Αντωνοπούλου: Από την καρδιά των think tank του Σόρος στο υπουργείο εργασίας!

February 15th, 2015

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη