Επιστρέφουν τα μαμούθ

Ε

Επειδή έχουν λύσει όλα τα παγκόσμια προβλήματα -και κύρια αυτό της παγκόσμιας πείνας- και δεν ξέρουν με τι να ασχοληθούν, σκέφτονται να ξαναφέρουν σιγά-σιγά πίσω στη γη τα τεράστια εκείνα όντα που η Φύση εξάλειψε προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν τα μικρότερα σε σώμα, αλλά μεγαλύτερα σε πνεύμα. Γιατί άραγε;

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον διακεκριμένο καθηγητή γενετικής Τζορτζ Τσερτς , ο οποίος έχει συχνά προκαλέσει θόρυβο με τις τολμηρές πρωτοβουλίες του, πήραν δείγμα DNA από μαμούθ που είχε βρεθεί διατηρημένο στην «κατάψυξη» του Αρκτικού κύκλου και απομόνωσαν 14 γονίδια που είναι διακριτά από εκείνα του σημερινού συγγενούς τους, του ελέφαντα.

Στη συνέχεια, δημιούργησαν στο εργαστήριο αντίγραφα από αυτά τα γονίδια του μαμούθ και μετά τα εισήγαγαν στο γενετικό υλικό ενός ελέφαντα, αντικαθιστώντας αντίστοιχα γονίδια. Τα νέα γονίδια του μαμούθ λειτουργούν φυσιολογικά μέσα στον ελέφαντα. 

Είναι η πρώτη φορά που γονίδια ενός μαμούθ «ζωντανεύουν» και γίνονται ξανά λειτουργικά σε ένα ζώο, χάρη στη νέα γενετική τεχνική της «κοπτοραπτικής» (με το όνομα Crispr) που επιτρέπει στους γενετιστές την προσθαφαίρεση γονιδίων σε έναν οργανισμό κατά βούληση και με ακρίβεια. Μια παρόμοια τεχνική έχει επικριθεί ότι, αν εφαρμοστεί σε ανθρώπους, μπορεί να ανοίξει τον (γενετικό) «ασκό του Αιόλου».

Εκτιμάται, ότι διεθνώς υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες, σε ΗΠΑ, Ρωσία και Ν. Κορέα, που κάνουν αγώνα δρόμου για να ανακατασκευάσουν το γονιδίωμα του μαμούθ και τελικά να το επαναφέρουν στη ζωή μέσω κλωνοποίησης. Άλλοι όμως επιστήμονες θεωρούν κάτι τέτοιο ανήθικο, ανέφικτο ή περιττό.

Επιστήμονες ζωντανεύουν ξανά 24 είδη άγριων ζώων και δεινοσαύρων

deinosaurosΤο 2013, επιστήμονες συναντήθηκαν για να συζητήσουν το ενδεχόμενο να φέρουν πίσω 24 ζώα -από τότε που εξαλείφθηκαν- με βάση το DNA τους.

Αλλά μια πραγματική ζωή του Τζουράσικ Παρκ ετοιμάζονται να αναβιώσουν οι επιστήμονες, αν και υπάρχει μεγάλη δυσκολία όσον αφορά τους δεινόσαυρους επειδή το DNΑ τους είναι αρκετά παλιό, σε σημείο αλλοίωσης-εξάλειψης.

Το γεγονός αυτό της επαναφοράς του αριθμού των ειδών που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου TEDx στην Ουάσιγκτον έχει αρχίσει και χρηματοδοτείται από το National Geographic.

Η συλλογή θα περιλαμβάνει ένα πουλί Dodo, έναν παπαγάλο parakeet, μια Ζέβρα, γυπαετούς, μαμούθ, ακόμα και δεινόσαυρους.

Οι ομάδες επέλεξαν τα ζώα χρησιμοποιώντας μια σειρά από κριτήρια φέρνοντάς τα πίσω στη ζωή.

Συζήτησαν αν το είδος ήταν επιθυμητό ή αν ήταν αγαπημένο από τον άνθρωπο. Επίσης, προβληματίστηκαν σχετικά με το αν θα υπάρχει πρόσβαση στον οικολογικό ιστό με καλής ποιότητας δείγματα DNA ή γεννητικά κύτταρα προκειμένου να αναπαραχθούν τα είδη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, πριν από δέκα χρόνια, μια ομάδα επιστημόνων από τη Γαλλία και την Ισπανία έφερε πίσω έναν εξαφανισμένο αγριοκάτσικο, το οποίο όμως έζησε για 10 λεπτά.

Το κόστος αυτό ποικίλλει ανάλογα με το είδος και αναμένεται να κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

Κόντρα στη Φύση

Είναι τυχαία η παρέμβαση της Μάνας Φύσης που με βίαιο τρόπο εξάλειψε αυτά τα τεράστια όντα; Ήθελε να δημιουργήσει χώρο για τα υπόλοιπα, που είχαν περισσότερες πιθανότητας πνευματικής εξέλιξης.

Αλήθεια πως έγινε η “εξάλειψη;”

Μεταξύ αστείου αλλά πιο πολύ σοβαρού, πιστεύω ότι αυτοί που κυβερνούν σήμερα και τα τελευταία χρόνια τον πλανήτη, είναι απλά ενσαρκώσεις των πολύ χαμηλών ψυχών που τότε βρήκαν βίαιο και αιφνίδιο μαζικό θάνατο και τώρα ζητούν εκδίκηση. Επιστρατεύουν επιστήμη και τεχνολογία για να πάρουν πίσω το αίμα τους. Είναι η μόνη εξήγηση για τα εγκλήματα που διαπράττουν τόσο σκληρόκαρδα και ανελέητα ενάντια στη φύση και σε όλα τα έμβια όντα της.

Τώρα, από τη μια γκρινιάζουν για τον δήθεν υπερπληθυσμό του πλανήτη και πως θα ταΐσουν όλα αυτά τα δισεκατομμύρια κι από την άλλη σκοπεύουν να ζωντανέψουν τα τέρατα που έτρωγαν στην καθισιά τους ένα δάσος ή μια ολόκληρη αγέλη μικρότερων ζώων. Βγαίνει νόημα; Όχι. Μόνο αν μπει κανείς στο μυαλό των σκατόψυχων, κι αν αντέχει, να δει το τέρας κατάματα…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη