Telegraph: Η Ελλάδα συντάσσει σχέδια με δραχμή και εθνικοποίηση των τραπεζών

T

«Η Ελλάδα χαράσσει δραστικά σχέδια εθνικοποίησης του τραπεζικού της συστήματος, καθώς και την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος, σε περίπτωση που η Ευρωζώνη δεν λάβει μέτρα που θα εκτονώσουν την κρίση που σιγοβράζει και δεν μαλακώσει τα αιτήματά της».

Όλα αυτά διά χειρός του δημοσιογράφου Άμπροους Εβανς Πρίτσαρντ της Telegraph. Ο πρόλογος του άρθρου είναι από μόνος του ενδεικτικός και επειδή λειτουργεί με έναν άκρως επιθετικό τρόπο, ο Βρετανός δημοσιογράφος σπεύδει να ενημερώσει πως επικαλείται πηγές που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με αυτές, η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς την κατεύθυνση να μην πληρώσει το ΔΝΤ την επόμενη εβδομάδα. Κάτι που έχει, ήδη, διαψευστεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γαβριήλ Σακκελαρίδη. Θα πρέπει να τονιστεί πως ήδη αρκετά ξένα σάιτ κάνουν αναπαραγωγή του συγκεκριμένου άρθρου της Telegraph θεωρώντας πως έχει βάση ή ότι, τουλάχιστον, προσθέτει ένα σημείο συζήτησης για το τι πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Ο Πρίτσαρντ αναφέρει πως τα χρήματα τελειώνουν για την Ελλάδα και η αποπληρωμή της δόση της 9ης Απριλίου προς το ΔΝΤ θέτει την κυβέρνηση μπροστά σε δραστικές αποφάσεις. «Είμαστε μια κυβέρνηση της Αριστεράς. Αν έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια αθέτηση της υποχρέωσης προς το ΔΝΤ και την αντίστοιχη προς τους δικούς μας ανθρώπους, τότε δεν υπάρχει επιλογή», δηλώνει ανώτερος κυβερνητικός υπάλληλος και συμπληρώνει, «μπορεί αυτή η σιωπηλή καθυστέρηση προς το ΔΝΤ να προκαλέσει αναστάτωση στις αγορές και να σημαίνει ότι το ρολόι θα αρχίσει να τρέχει πιο γρήγορα».

Όλα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να προκαλέσει ζήτημα με το ΔΝΤ, αλλά διαβλέπει -ολοένα και περισσότερο- πως μια καθυστέρηση θα λειτουργήσει ως μια απαραίτητη κλιμάκωση στην αναμέτρηση με τις Βρυξέλλες και τη Φρανκφούρτη, αναφέρει ο δημοσιογράφος.
chart

[pullquote]

«Θα εθνικοποιήσουμε τις τράπεζες και θα πάμε σε παράλληλο νόμισμα, αλλά προτεκτοράτο της ΕΕ δεν θα γίνουμε»[/pullquote]

«Θα εθνικοποιήσουμε τις τράπεζες και θα πάμε σε παράλληλο νόμισμα, αλλά προτεκτοράτο της ΕΕ δεν θα γίνουμε», λέει η συγκεκριμένη πηγή. Είναι κατανοητό στην Αθήνα ότι μια τέτοια ενέργεια ισοδυναμεί με επιστροφή στη δραχμή, έστω και αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα φτάσει, μάλλον, σε φιλική συμφωνία, εντός της Ευρωζώνης.

Οι πιστωτές από την μεριά τους λένε πως είναι πρόθυμοι να απελευθερώσουν κάποια χρήματα προς την Αθήνα γύρω στις 14 Απριλίου, αρκεί προηγουμένως να αποπληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη έχει καταρρεύσει σε τέτοιο σημείο που βασικοί υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης φοβούνται πως θα πέσουν σε παγίδα και οι δανειστές θα αθετήσουν την υπόσχεσή τους. Το κλίμα έχει γίνει δηλητηριώδες, αναφέρει το άρθρο. «Θέλουν να μας κάνουν να επιβάλουμε ελέγχους κεφαλαίων και να προκαλέσουν πιστωτική στενότητα, έως ότου η κυβέρνηση να γίνει τόσο αντιδημοφιλής και να πέσει. Θέλουν να μας χρησιμοποιήσουν ως παράδειγμα και να αποδείξουν πως καμία κυβέρνηση στην Ευρωζώνη δεν έχει το δικαίωμα να έχει τη δική της λογική. Πιστεύουν πως θα υποχωρήσουμε ή ότι ο λαός δεν θα μας στηρίξει και κάνουν λάθος και στα δύο», λέει η πηγή που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να ελπίζει πως η Μέρκελ θα εκτονώσει την κρίση και τη θεωρεί «πραγματικό σύμμαχο», αλλά παράλληλα φοβάται πως θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα τετελεσμένο γεγονός πέραν του ελέγχου της. Η Bank of America, ήδη, προειδοποίησε τι μπορεί να συμβεί αν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τη δόση προς το ΔΝΤ. Άρα, η κατάσταση είναι, όντως, κρίσιμη. Και τούτο διότι ακόμη και αν τώρα η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να αποπληρώσει το ΔΝΤ, έχει μπροστά της κι άλλες δύο δόσεις τον Μάιο. Και το δράμα μεγαλώνει από τη στιγμή που τα χρήματα στερεύουν και οι δανειστές δεν προσφέρουν βοήθεια όσο δεν επέρχεται συμφωνία σε βασικά θέματα όπως είναι το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό.

πηγή: iefimerida.gr, telegraph.co.uk

«Θα εθνικοποιήσουμε τις τράπεζες και θα πάμε σε παράλληλο νόμισμα, αλλά προτεκτοράτο της ΕΕ δεν θα γίνουμε» = Η απόλυτη καταστροφή

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη