Βαρουφάκης: Θα εκπληρώσουμε όλες τις υποχρεώσεις μας

Β

Γιατί η Λαγκάρντ ζήτησε συνάντηση με τον Βαρουφάκη Πασχαλιάτικα. Ποιο ήταν το τόσο επείγον θέμα για συνάντηση

Να διενεργηθεί εμπεριστατωμένος έλεγχος (due diligence) στην Αθήνα ζήτησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ από τον  Γιάννη Βαρουφάκη, αναφέρει η ίδια σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με τον υπουργό Οικονομικών στην έδρα του Ταμείου, και η οποία κράτησε διόμιση ώρες. Η κ. Λαγκάρντ άκουσε με ικανοποίηση τον κ. Βαρουφάκη να της ανακοινώνει ότι η Ελλάδα τιμά τις δανειακές υποχρεώσεις της και στο πλαίσιο αυτό θα πληρώσει την Πέμπτη 9 Απριλίου τη δόση του σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ και από την πλευρά του Ταμείου ο Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης Πολ Τόμσεν.

Η Λαγκάρντ δήλωσε: «ανταλλάξαμε απόψεις για τις τρέχουσες εξελίξεις και αμφότεροι συμφωνήσαμε ότι η αποτελεσματική συνεργασία εξυπηρετεί τα συμφέροντα και των δυο πλευρών».

«Σημειώσαμε», είπε, «ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα δεν εξυπηρετεί το συμφέρον της Ελλάδας και καλωσόρισα τη δήλωση του υπουργού, ότι η καταβολή της δόσης στο Ταμείο θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 9 Απριλίου».

Η γενική δευθύντρια δήλωσε ότι εξέφρασε «την εκτίμηση της για τη δέσμευση του υπουργού να βελτιώσει τη δυνατότητα των τεχνικών ομάδων να εργαστούν με τις αρχές και να διενεργήσουν εμπεριστατωμένο έλεγχο στην Αθήνα και να επεκτείνουν τις συζητήσεις για τις πολιτικές με τις ομάδες στις Βρυξέλλες. Αμφοτέρων οι εργασίες θα ξεκινήσουν άμεσα, τη Δευτέρα».

Υποθέτουμε από αυτή τη δήλωση ότι ο έλεγχος στην ελληνική πρωτεύουσα θα μπορούσε να επεκταθεί και στα υπουργεία.

Τέλος η κ. Λαγκάρντ αναφέρει ότι «επιβεβαίωσα ότι το Ταμείο παραμένει στη δέσμευσή του να εργαστεί μαζί με τις αρχές να βοηθήσει την Ελλάδα για να επιστρέψει στην οδό της βιώσιμης ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Από την πλευρά του ο Ελληνας υπουργός είπε ότι «είχαμε μια παραγωγικότατη και σε εξαιρετικό κλίμα συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα γιατί πρέπει να ξέρουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να το εφαρμόσει. Η Ελλάδα χρειάζεται βαθιές και γρήγορες μεταρρυθμίσεις. Μιλησαμε για παρα πολύ ωρα για ολες τις πτυχες του μεταρρυθμιστικού αυτου προγράμματος και ξεκινησαμε μια συζητηση που ειχε παρα πολύ ενδιαφερον, για την διαδικασια με την οποια θα γινουν πολύ πιο αποτελεσματικες οι συζητησεις στο Brussels Group, στα τεχνικα κλιμακια της Aθηνας, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών έτσι ώστε η Eλλαδα να βγει από την φάση των διαπραγματεύσεων και να μπει στη φάση της δημιουργίας».

«Eίμαστε», είπε, «μια χώρα που συμμετείχε στο Bretton Woods η Ελλαδα είναι από τα ιδρυτικά μέλη του ΔΝΤ. Και οι συζητήσεις αυτού του είδους και τα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ θετικά ιδιως όταν το ΔΝΤ αποτελεί έναν από τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια που κάνουμε, τόσο στο Eurogroup, όσο και στην Eυρωπαϊκη Ένωση γενικότερα, ώστε να ξεπεράσει η Eλλάδα την κρίση και ο λαος μας να βρει την θέση που του αξίζει μέσα την οικογένεια της Ευρώπης».

Ερωτηθείς αν θα αλλάξει ο τρόπος διαπραγμάτευσης, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Νομίζω η διαδικασία που έχουμε ξεκινήσει στο Brussels Group στις Βρυξέλες και τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα θα είναι πιο αποτελεσματική, θα αποκτήσει θεματικές ενότητες με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πολύ πιο γρήγορα και συμφωνίες που θα έχουν καλύτερη ποιότητα».

Θέσατε ζήτημα μη αποπληρωμής της δόσης; «Η ελληνική κυβέρνηση», τόνισε ο Έλληνας υπουργός, «πάντοτε εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλους τους δανειστές, και αυτό σκοπεύει να κάνει εις το διηνεκές. Το κλίμα ήταν εξαιρετικό.

Στην ερώτηση αν η ελληνική πλευρά ζήτησε να γίνει επιθεώρηση, ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για «παρανόηση». «Τα κλιμάκια απλά αποχώρησαν από την Αθήνα, γιατί πήγαν διακοπές του Πάσχα. Από την Δευτέρα επιστρέφουν κανονικά για να συνεχίσουν κανονικά. Δεν πρέπει να πιστεύετε αυτά που λένε οι δημοσιογράφοι».

»Είχαμε μία εποικοδομητική, εξαιρετικά παραγωγική συζήτηση για τις ελληνικές προτάσεις μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση μας είναι μεταρρυθμιστική, είμαστε αποφασισμένοι να μεταρρυθμίσουμε την Ελλάδα εκ βαθέων, αυτή είναι η υπόσχεσή μας στον ελληνικό λαό.

»Το να έχουμε λοιπόν την ευκαιρία να συζητήσουμε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας εδώ στο ΔΝΤ με τη γενική διευθύντρια είναι ένα εξαίρετο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. ΄Συζητήσαμε επίσης τρόπους βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των διαπραγματεύσεων που γίνοτναι τόσο στο Brussels Group και σε τεσνικό επίπεδο στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος των θεσμών του Bretton Woods, του ΔΝΤ, και το να διατηρούμε κα να βελτιώνουμε τα κανάλια επικοινωνίας όπως κάνουμε είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα καθώς το ΔΝΤ είναι εταίρος στην προσπάθεια της Ελλάδας να εξέλθει της κρίσης των τελευταίων πέντε ετών. Η Ελλάδα σκοπεύει να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της στο διηνεκές».

Η διαδικασία πρόσθεσε θα γίνει πιο αποτελεσματική και πρόσθεσε: «Θα αποκτήσει θεματικές ενότητες με στόχο την ολοκλήρωση συμφωνιών πιο γρήγορα, με καλύτερη ποιότητα».

Εν ολίγοις η κα Λαγκάρντ αγχώθηκε για το αν το ΔΝΤ πάρει τη δόση του…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη