Διεθνής Διαφάνεια: Οι “λομπίστες” υπονομεύουν τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες – Δείτε το βίντεο!

Δ

Η έλλειψη ελέγχου των “λόμπι” απειλεί να υπονομεύσει τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, ανέφερε η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια, η οποία έκανε έκκληση για αυστηρότερη νέα νομοθεσία.

lobby planetΣε έκθεση στην οποία αποτιμά τα νομικά και άλλα μέτρα προστασίας από αδιαφανείς πρακτικές λόμπινγκ σε 19 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκει ότι μόνο δύο χώρες –οι πρώην κομμουνιστικές Σλοβενία και Λιθουανία– διαθέτουν έστω και το 50% του επιπέδου προστασίας το οποίο η Διεθνής Διαφάνεια θεωρεί απαραίτητο προκειμένου να προστατευθούν από «ανάρμοστη επιρροή» κατεστημένων συμφερόντων.

Η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία βαθμολογούνται με λιγότερο από 25% στην κλίμακα της οργάνωσης. Η Ουγγαρία και η Κύπρος καταγράφουν το χαμηλότερο ποσοστό – μόλις 14%.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, περνά επίσης το όριο του 50%. Όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολείπονται, με το πρώτο να συγκεντρώνει το 37% και το δεύτερο μόλις το 19%.

[pullquote]

Αποτυχία ελέγχου της «περιστρεφόμενης πόρτας» για το προσωπικό που κινείται ανάμεσα στους κυβερνητικούς θεσμούς και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.[/pullquote]

Μεταξύ των ανησυχιών της Διεθνούς Διαφάνειας καταγράφονται η έλλειψη δημόσιας τεκμηρίωσης του ποιος κάνει λόμπινγκ σε ποιον, με τι πόρους και με τι σκοπό. Περιλαμβάνονται επίσης η αποτυχία ελέγχου της «περιστρεφόμενης πόρτας» για το προσωπικό που κινείται ανάμεσα στους κυβερνητικούς θεσμούς και στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

«Παρά το γεγονός πως το λόμπινγκ είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα μιας υγιούς δημοκρατίας, πολλά σκάνδαλα σε ολόκληρη την Ευρώπη καταδεικνύουν πως, χωρίς σαφείς και αναγκαστικούς κανόνες, ένας επίλεκτος αριθμός παραγόντων με περισσότερα χρήματα και επαφές με πρόσωπα ισχύος μπορεί να καταφέρουν να κυριαρχήσουν στη λήψη πολιτικών αποφάσεων», αναφέρει στην έκθεσή της η Διεθνής Διαφάνεια.

Η έκθεση υποδεικνύει την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία –οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση χρέους στον Νότο– ανάμεσα στις χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις. Προσθέτει πως «οι προσπάθειες μεταρρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα μετά την κρίση σε εθνικό επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ έχουν εμποδιστεί και μετριαστεί, κατά ένα μεγάλο μέρος λόγω του έντονου λόμπινγκ από τον χρηματοπιστωτικό τομέα στην Ευρώπη».

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι βιομηχανίες που χρησιμοποιούν «προβληματικές πρακτικές λόμπινγκ» περιλαμβάνουν αυτές των αλκοολούχων ποτών, του καπνού, των αυτοκινήτων, της ενέργειας, των χρηματοπιστωτικών και φαρμακευτικών βιομηχανιών.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες και οι θεσμοί της ΕΕ πρέπει να υιοθετήσουν ισχυρούς κανονισμούς λόμπινγκ που να καλύπτουν το ευρύ φάσμα των λομπιστών οι οποίοι επηρεάζουν …οποιαδήποτε πολιτική απόφαση», ανέφερε η αντιπρόεδρος της οργάνωσης Ελένα Πανφιλόβα. «Διαφορετικά, η έλλειψη ελέγχου των λόμπι απειλεί να υπονομεύσει τη δημοκρατία σε ολόκληρη την περιοχή».

 AMΠΕ

6592672Τώρα από που κι ως που το λόμπινγκ είναι ένα αναπόσπαστο τμήμα μιας υγιούς δημοκρατίας, αυτό είναι άλλο θέμα.

Παλιά είχαμε γράψει για το ντοκιμαντέρ

Το βίντεο μια ανεβαίνει και μια κατεβαίνει στο you tube, ενώ οι δημιουργοί του το αφήνουν ελεύθερο μεταγλωττισμένο στα Γερμανικά, Γαλλικά, Φλαμανδικά. Την Αγγλική έκδοση κάθε τόσο την πετσοκόβουν (όπως θα δείτε στο παλιό μας άρθρο)

 

Το ξαναβρήκαμε, κάποιος άλλος το ανέβασε και πάλι. Δείτε το όσο ακόμα υπάρχει. Δεν είναι λίγες οι αναφορές και στην Ελλάδα. Μην το χάσετε!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη