«Πλησιάζει» τη Μέρκελ το σκάνδαλο κατασκοπείας της Γερμανίας υπέρ ΗΠΑ

«

Το σκάνδαλο με τις υποκλοπές τις οποίες φέρεται ότι έκανε η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών για λογαριασμό της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) δείχνει να πλησιάζει κι άλλο την Καγκελαρία, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, αν και η Άγκελα Μέρκελ, όπως επισημαίνουν αναλυτές, φαίνεται ότι για άλλη μια φορά να βρίσκεται στο απυρόβλητο.

«Η υπόθεση της BND (γερμανική υπηρεσία πληροφοριών) κλιμακώνεται και φτάνει την Καγκελαρία», είναι ο τίτλος της συντηρητικής εφημερίδα Die Welt.

Η Bild χαρακτηρίζει «υποκριτική» την δήλωση της καγκελαρίου το 2014, μετά τις αποκαλύψεις ότι η NSA παρακολουθούσε ένα από τα κινητά της τηλέφωνα, ότι «δεν γίνεται να κατασκοπεύεις τους φίλους σου».

«Στην καλύτερη περίπτωση, η καγκελάριος δεν θα ήθελε να ξέρει αυτό που η NSA μηχανευόταν στο γερμανικό έδαφος – στην προκειμένη περίπτωση την κατασκοπεία των ‘φίλων’ μας στην Ευρώπη», επισημαίνει η εφημερίδα με την μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Γερμανία.

Οι κατηγορίες κατά της BND πήραν μεγαλύτερες διαστάσεις, μετά την αποκάλυψη από την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung ότι η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών κατασκόπευε «υψηλόβαθμους αξιωματούχους του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, του Μεγάρου των Ηλυσίων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» για λογαριασμό της αμερικανικής NSA.

Όμως, περισσότερο από αυτές τις νέες κατηγορίες, οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε αυτές περί διενέργειας κατασκοπείας από το 2005 σε βάρος της EADS (έγινε Airbus) και της Eurocopter (σήμερα Airbus Helicopters) από την γερμανική BND για λογαριασμό της αμερικανικής NSA, εκείνο που πυροδότησε τον γερμανικό Τύπο είναι τα ψέματα που ενδέχεται να είπε η κυβέρνηση προς τους βουλευτές.

«Ποιος αποκρύπτει και τι στο σκάνδαλο της BND;», διερωτάται η Bild και η καγκελάριος Μέρκελ βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου. «Χθες παρέμεινε ξανά βουβή».

Η γερμανική κυβέρνηση κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι δήλωνε ψευδώς πως δεν γνωρίζει τίποτε για οποιαδήποτε οικονομική κατασκοπεία από την NSA, σε γραπτή απάντηση που έδωσε στις 14 Απριλίου στην κοινοβουλευτική ομάδα του αριστερού κόμματος Die Linke.

«Απορρίπτω κατηγορηματικά την δήλωση ότι η κυβέρνηση δεν είπε την αλήθεια», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ σε τακτική συνέντευξη Τύπου.

Ο συνεργάτης της Άγκελα Μέρκελ και νυν υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος ήταν εκείνη την εποχή προσωπάρχης της Καγκελαρίας και ως εκ τούτου κυρίως υπεύθυνος για την επίβλεψη των υπηρεσιών πληροφοριών, πρότεινε να δώσει εξηγήσεις την ερχόμενη εβδομάδα στην κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας για το θέμα της NSA.

«Η περίπτωση του Ντε Μεζιέρ πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου με τις προτεραιότητες της καγκελαρίου. Διαφορετικά η υπόθεση θα την πλησιάσει κι άλλο», επισημαίνει η Handelsblatt.

Ωστόσο, μολονότι ορισμένοι αναλυτές προβλέπουν συνέπειες για το μέλλον του ντε Μεζιέρ, η καγκελάριος δείχνει να βρίσκεται στο απυρόβλητο.

«Η κ. Μέρκελ θα απειλείτο μόνον στην περίπτωση που η ηγεσία του CDU αισθανόταν ότι θα μπορούσε να μην κερδίσει τις εκλογές του 2017, πράγμα που δεν ισχύει σήμερα», σημειώνει ο Γκέρο Νόιγκεμπαουερ, πολιτειολόγος στο Freie Universitat του Βερολίνου.

Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη η Airbus

Η ευρωπαϊκή εταιρεία Airbus ανακοίνωσε εξάλλου ότι θα προσφύγει κατ’ αγνώστων για κατασκοπεία και ότι ζήτησε πληροφορίες από το Βερολίνο, μετά τις αποκαλύψεις του γερμανικού Τύπου για τη διενέργεια κατασκοπείας σε βάρος της από την BND για λογαριασμό της NSA.

Διαβεβαιώνοντας ότι «δεν θέλει να πάρει μέρος σε εικασίες όσον αφορά τις κατηγορίες», εκπρόσωπος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Airbus «ανησυχούσε καθώς υπήρχαν συγκεκριμένες υποψίες για βιομηχανική κατασκοπεία» και ότι ο όμιλος «ζήτησε πληροφορίες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας» και «τώρα θα προσφύγει κατ’ αγνώστων με την υποψία της βιομηχανικής κατασκοπείας». [πηγή: naftemporiki.gr]

Να θυμίσουμε;

Spiegel: Και η Μέρκελ στηρίζει τον Μεγάλο Αδελφό – ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΊΑ ΤΩΝ 5 ‘ΟΦΘΑΛΜΩΝ’

29/10/2013

Μέρκελ«Η Ανγκελα Μέρκελ έδωσε μια καλή παράσταση προσποιούμενη την εξοργισμένη για την αμερικανική κατασκοπεία. Αλλά, την ίδια στιγμή, εμπόδισε τις προσπάθειες για την ενίσχυση της ασφάλειας των δεδομένων, στη σύνοδο της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα. Θέλει πραγματικά μεγαλύτερη προστασία της ιδιωτικής ζωής, ή μήπως ενδιαφέρεται περισσότερο να γίνει δεκτή η Γερμανία στην κλειστή ομάδα των χωρών που μοιράζονται τις μυστικές πληροφορίες, η οποία είναι γνωστή ως λέσχη των «Πέντε Οφθαλμών;» διερωτάται το Spiegel.

«Oταν διαμαρτυρήθηκε για τις υποκλοπές της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) στο κινητό της, η Γερμανίδα καγκελάριος κατέστησε σαφές ότι δεν ανησυχεί τόσο για τον εαυτό της όσο για «τα τηλέφωνα εκατομμυρίων πολιτών της ΕΕ», των οποίων η προστασία της ιδιωτικής ζωής τέθηκε σε κίνδυνο από την κατασκοπεία των ΗΠΑ.

Και όμως, στο δείπνο εργασίας με τους συναδέλφους της αρχηγούς κρατών της ΕΕ την Πέμπτη, όπου το πρόγραμμα περιελάμβανε μια πρόταση νόμου για την ενίσχυση της προστασίας των δεδομένων, η μαχητικότητα της Μέρκελ εξατμίστηκε», γράφει το γερμανικό περιοδικό.

«Εσωτερικά έγγραφα δείχνουν ότι η Γερμανία πάτησε φρένο, καθυστερώντας μια τέτοια μεταρρύθμιση. Παρά το γεγονός ότι μια σειρά από κράτη μέλη της ΕΕ – όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Πολωνία – πίεζαν για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού σύγχρονου πλαισίου προστασίας των δεδομένων πριν από τις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2014, το ζήτημα κατέληξε να αναβληθεί μέχρι το 2015.

Αυτό ισοδυναμεί με οπισθοδρόμηση για τους υποστηρικτές του προτεινόμενου νόμου περί προστασίας των δεδομένων, ο οποίος θεωρείται «Διακήρυξη Ανεξαρτησίας» της Ευρώπης», τονίζει το Spiegel.

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άρχισε πρόσφατα να συντάσσει αυστηρότερους κανονισμούς σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών προστίμων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ για την κάθε εταιρεία του Διαδικτύου, η οποία θα διοχετεύει παράνομα προσωπικά δεδομένα σε υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας δεν μπορούσαν να πιστέψουν την τύχη τους, που έχουν την υποστήριξη της Μέρκελ. Τώρα ελπίζουν ότι θα έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να αποδυναμώσουν τον νόμο για την προστασία των δεδομένων, μόλις κοπάσει ο σάλος για το πρόσφατο σκάνδαλο κατασκοπείας. Ενας Αμερικανός, υψηλόβαθμο στέλεχος σε εταιρεία τεχνολογίας, είπε στους Financial Times: «Οταν ακούσαμε την είδηση για τις υποκλοπές στο κινητό της Μέρκελ, πιστέψαμε ότι θα χάσουμε… Τώρα φαίνεται σαν να κερδίσαμε», προσθέτει το Spiegel.

«Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη σύνοδο κορυφής, η Γερμανίδα καγκελάριος φάνηκε να ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για την λεγόμενη συμμαχία των «Πέντε Οφθαλμών» μεταξύ πέντε αγγλόφωνων χωρών: των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά. Οι σύμμαχοι σε αυτή την κλειστή ομάδα, η οποία ξεκίνησε το 1946 ως ένα σύμφωνο μεταξύ του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον, δεσμεύονται να μην κατασκοπεύει ο ένας τον άλλον, και να μοιράζονται πληροφορίες και μέσα παρακολούθησης», καταλήγει το Spiegel.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη