Έρχονται οι ρομποτικοί σεφ και άλλο ένα επάγγελμα καταργείται | Ατζέντα 21

Έ

Στη μακρά λίστα των επαγγελμάτων προς κατάργηση -ρεσεψιονίστ, σερβιτόροι, ταμίες, ταξιτζήδες, νταλικέρηδες, οδηγοί ΜΜΜ- έρχεται να προστεθεί ένα ακόμα επάγγελμα, αυτό του chef!

Η εταιρεία Moley Robotics μετά από 18 χρόνια ερευνών παρουσίασε πρόσφατα τα πρώτα ρομποτικά χέρια που μπορούν να μαγειρέψουν με απόλυτη ακρίβεια κάθε τύπο συνταγής.

H λειτουργία τους δεν στηρίζεται σε προγραμματισμό των όσων κάνουν με ειδικές εντολές, αλλά σε αλγόριθμο και εξειδικευμένη τεχνολογία που τους επιτρέπει να μαθαίνουν να μαγειρεύουν όπως ένας σεφ, με απόλυτη ακρίβεια.

600x325xRobot-chef1.jpg.pagespeed.ic.u4XqZK6ZqZ Σκοπός των κατασκευαστών ήταν το αποτέλεσμα να αγγίζει τα όρια της επαγγελματικής τελειότητας και αυτός ήταν και ο λόγος που συνεργάστηκαν με τον Masterchef Tim Anderson. Ο σεφ μαγείρεψε συγκεκριμένα πιάτα προκειμένου το ρομπότ να μάθει τις απαραίτητες τεχνικές από την προετοιμασία μέχρι και τον έλεγχο των θερμοκρασιών που απαιτούνται στο μαγείρεμα. Η «μαθητεία» του ρομπότ θα μπορούσε απλοποιημένα να παρομοιαστεί με φροντιστήριο ξένων γλωσσών αφού κάθε κίνηση του σεφ μεταφραζόταν αυτόματα σε «λέξεις» από μια γλώσσα που μόνο το ρομπότ μπορούσε να κατανοήσει.

575x262xl_10278_robot-chef-cooking-575x262.jpg.pagespeed.ic.nDwpkNvdgvΣτη επίσημη επίδειξη της νέας αυτής εφεύρεσης ο Anderson δίδαξε σε πρώτη φάση στο ρομπότ τον τρόπο για να φτιάξει μπισκ καβουριού, μια συνταγή ιδιαίτερα πολύπλοκη που ακόμα και για έναν επαγγελματία είναι πρόκληση. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό για τους εκτιμητές και θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό, όταν αυτά τα ρομπότ πετάξουν από την πίσω πόρτα της κουζίνας τους μάγειρες μικρών και μεγάλων εστιατορίων.

Το προϊόν θα βγει στην αγορά μέσα στο 2017 και οι κατασκευαστές έχουν σκοπό να επεκτείνουν τις δυνατότητές του δημιουργώντας επίσης ρομποτικά χέρια που θα τοποθετούν τα πιάτα στο πλυντήριο πιάτων μετά το μαγείρεμα. Έτσι μαζί με τον σεφ, κλωτσιά θα φάει και ο λαντζέρης. 

Τέσσερις κλωτσιές, λοιπόν, στην εστίαση: μάγειρας, λαντζέρης, σερβιτόρος και ταμίας.

Μπορεί το ρομπότ να εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου τα 15.000 δολάρια, αλλά φανταστείτε τα οφέλη όταν το αφεντικό θα έχει ξεφορτωθεί δια παντός το ανθρώπινο δυναμικό που, όπως αναφέρει και ο Economist, είναι άκρως κακοπληρωμένο παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια και ζητάει αυξήσεις. 

Αυτή είναι η “βιώσιμη ανάπτυξη” -το λέω και το ξαναλέω και δεν θα βαρεθώ- μέχρι να καταλάβει και ο τελευταίος συμπολίτης μου, ότι η καραμέλα που πιπιλίζεται από την δεξιά ως την αριστερά, δεν έχει ζάχαρη αλλά μεγάλη δόση αρσενικού. Κατασκευάστηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο από τον ΟΗΕ και στο περιτύλιγμα γράφει Ατζέντα 21.

Βέβαια όλη αυτή η στρατιά των ρομπότ στο τέλος θα παραμείνει αχρησιμοποίητη και σκουριασμένη, σε έναν πλανήτη που θα έχει αδειάσει όμως πρώτα από πληθυσμό αφού κανείς δεν θα έχει τη δυνατότητα να είναι πελάτης τους. Όμως για να μην φτάσουμε ως εκεί, απαιτείται αφύπνιση κι εγρήγορση και ΚΑΜΊΑ συμμετοχή στις επιχειρήσεις που θα αρχίσουν να αντικαθιστούν ανθρώπους με μηχανές.

Ας τις αγοράσουν, ας τις πληρώσουν κι ας τις βάλουν εκεί που ξέρουν….

Τραλαλά τραλαλά και ο κόσμος θαυμάζει τον τρόπο που θα τον ακυρώσουν!

Διαβάστε σχετικά:

 

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη