Χιλή: Δύο φοιτητές νεκροί σε διαδήλωση

Χ

Δύο φοιτητές έχασαν τη ζωή τους στο Βαλπαραΐσο σε επεισόδια που έγιναν κατά της διάρκεια διαδήλωσης κατά των αλλαγών που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο εκπαιδευτικό σύστημα.

«Το ένα από τα θύματα ήταν 18 και το άλλο 24», ανέφερε στα μέσα ενημέρωσης αξιωματικός της αστυνομίας τονίζοντας πως πέθαναν από πυροβολισμούς. Δράστης φέρεται να είναι ένας 22χρονος ο οποίος αντέδρασε όταν εκείνοι θέλησαν να αφισοκολλήσουν στους τοίχους του σπιτιού του. Συνελήφθη και ανακρίνεται από τις αρχές.

Στη Χιλή διαδηλώσεις γίνονται από το 2011 στις οποίες πάντα συμμετέχουν χιλιάδες φοιτητές και εκπαιδευτικοί.  

Προς το τέλος της διαδήλωσης έγιναν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας που εκανε χρήση αντλίων νερού για να διαλύσει την πορεία.

Οι φοιτητές ζητούν ποιοτική δημόσια παιδεία και μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, που αυτή τη στιγμή ευνοεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και οι φοιτητικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν βαθιά άνισο. Το εκπαιδευτικό σύστημα αυτό αποτελεί κληρονομιά της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).

Ο νέος νόμος που προτείνει η πρόεδρος Μπασελέτ, δεν ξεκαθαρίζει πως θα μπορέσει να εφαρμόσει τη δέσμευσή της για δωρεάν ανώτατη παιδεία για το 70% των φτωχώτερων πολιτών.  

Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί ζητούν βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους, αυξήσεις μισθών.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη