Οι προτάσεις Σαμαρά για την αλλαγή του Συντάγματος

Ο

Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, κατάργηση του άρθρου περί ευθύνης υπουργών, μείωση των βουλευτών σε 200, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας προβλέπουν, μεταξύ άλλων, οι αλλαγές που προτείνει η αρμόδια επιτροπή της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τις οποίες απέστειλε σήμερα στον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος Προκόπη Παυλόπουλο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτείνεται να εκλέγεται από τη Βουλή -όπως και σήμερα- εφόσον συγκεντρώσει στις τρεις προβλεπόμενες ψηφοφορίες 200-200 και 180 ψήφους, αλλά στην περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, τότε δεν θα διαλύεται η Βουλή, όπως προβλέπει σήμερα το Σύνταγμα, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται απευθείας από τον λαό. Στην εν λόγω ψηφοφορία υποψήφιοι θα είναι μόνο εκείνοι που έλαβαν μέρος στις προηγούμενες ψηφοφορίες της Βουλής. Επίσης προτείνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει όλες τις αρμοδιότητες που είχε το 1975, εκτός από το να μπορεί να διαλύει τη Βουλή λόγω δυσαρμονίας.

Σε ό,τι αφορά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, προτείνεται να μην παρεμβαίνει καθόλου η Βουλή όταν κάποιο μέλος της κυβέρνησης διώκεται για την άσκηση των καθηκόντων του, αλλά απευθείας να επιλαμβάνεται το Δικαστικό Συμβούλιο και το Ειδικό Δικαστήριο, χωρίς δηλαδή να έχει προηγηθεί η Βουλή με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Όταν, δε, κάποιο μέλος της κυβέρνησης διώκεται για αδίκημα πέραν της άσκησης των καθηκόντων του, τότε η διαδικασία θα «πηγαίνει» στην τακτική Δικαιοσύνη, όπως ισχύει για  κάθε Έλληνα πολίτη.

Με βάση την πρόταση της ΝΔ, μπαίνει επίσης τέλος και στη βουλευτική ασυλία, καθώς προτείνεται οι βουλευτές να μην έχουν καθόλου ασυλία, αλλά μόνο όταν κρίνει ένας βουλευτής ότι διώκεται στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του να ζητά να του χορηγηθεί ασυλία. Δηλαδή, το «ανάποδο» απ’ ό,τι ισχύει σήμερα.

Επιπρόσθετα, προτείνεται να υπάρχει ασυμβίβαστο υπουργού και βουλευτή, ο συνολικός χρόνος θητείας του πρωθυπουργού να είναι 8 χρόνια και οι βουλευτές να μην ξεπερνούν τους 200 από 300 που είναι σήμερα.

Τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, ιδρύματα δηλαδή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που θα λειτουργήσουν βάσει νόμου και στα οποία θα ασκεί εποπτικό ρόλο το υπουργείο Παιδείας.

Ως προς την εκτελεστική εξουσία, προτείνεται οκταετής θητεία, κατ’ ανώτατο όριο, για τον πρωθυπουργό.

Πρόταση είναι να μην υπάρχουν περισσότερες από δύο θητείες για τα αιρετά περιφερειακά όργανα.

Οι παραπάνω προτάσεις καθώς και σειρά άλλων για την αναθεώρηση του Συντάγματος εστάλησαν με e-mail στον πρωθυπουργό, ο οποίος την Πέμπτη αναμένεται να συγκαλέσει σύσκεψη προκειμένου να εξετασθεί η τελική μορφή των προτάσεων και το αμέσως επόμενο διάστημα να κατατεθούν στη Βουλή.

Ερώτηση κρίσεως: Όλα αυτά θα αλλάξουν προεκλογικά και πριν την ανάδειξη νέου ΠτΔ;

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη