Ασπρόπυργος: Λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας πληθυσμού προτείνει το υπ. Υγείας

Α

Τη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας του πληθυσμού εισηγείται η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ασπροπύργου.

Με την εκτίμηση πως η κατάσταση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος είναι επιβαρυμένη και για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, η Διεύθυνση του υπουργείου Υγείας προτείνει τα εξής:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
Καρδιοπαθείς
παιδιά καθώς και
τα άτομα άνω των 65 ετών
θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους

και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Γ. Μέτρα για την προστασία του πληθυσμού στην περιοχή του Ασπροπύργου

Διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Συνελήφθη ο υπεύθυνος της εταιρείας

Το μεσημέρι της Τρίτης, συνελήφθη ο 34χρονος προσωρινά υπεύθυνος της εταιρείας ανακύκλωσης, για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος. Αντίθετα, αναζητείται ο 46χρονος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της παραπάνω εταιρείας, κατηγορούμενος για τις ίδιες παραβάσεις.

Κλιμάκιο αστυνομικών του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας, με τη συνδρομή Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετέβησαν στον Ασπρόπυργο Αττικής, στον χώρο όπου λειτουργεί το εργοστάσιο. Κατά τον έλεγχο – αυτοψία που διενεργήθηκε στο χώρο της επιχείρησης, που καταλαμβάνει χώρο -46- στρεμμάτων, υπήρχαν πολλές εστίες φωτιάς σε εξέλιξη.

Εντός των χώρων ανευρέθησαν δοχεία ορυκτελαίων, ελαστικά αυτοκινήτων και συσκευασίες με φάρμακα, για τα οποία η εταιρεία δεν ήταν αδειοδοτημένη. Όπως επίσης διαπιστώθηκε, η εταιρεία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα από την πυρκαγιά να προκληθεί σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί την Τετάρτη στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους αμέσως μετά την σύσκεψη, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε:

«Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι στο υπουργείο είχαμε μια πολύ ευρεία σύσκεψη από τα συναρμόδια υπουργεία και τις συναρμόδιες υπηρεσίες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της τραγωδίας με την πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο. Η τραγωδία αυτή είναι σοβαρή και έχει πάρα πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά πρέπει να πούμε και να τονίσουμε ότι η πυρκαγιά βρίσκεται σε μία πορεία κατάσβεσης, παρότι παραμένει και δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης. Αλλά η πορεία είναι πορεία κατάσβεσης. Θέλω να συγχαρώ την πυροσβεστική, τους γύρω δήμους και την Περιφέρεια Αττικής για την υπηρεσία που έχουν προσφέρει, για τον ρόλο που έχουν παίξει. Ιδιαίτερα να εξάρω τον ρόλο της πυροσβεστικής υπηρεσίας που από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει ένα πολύ δύσκολο έργο, που φέρνει σε πέρας με επιτυχία.

Η σύσκεψη η σημερινή είχε σαν αντικείμενο να μπορέσουμε να συντονιστούμε όλοι καλύτερα, όσο είναι δυνατόν, για να φέρουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Είμαστε στην τελική ευθεία για την κατάσβεση της πυρκαγιάς και πρέπει όλες οι δυνάμεις να κινητοποιηθούν αυτή την ώρα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αυτό που αποφασίσαμε είναι ότι πρέπει να ενισχύσουμε από σήμερα το βράδυ, αν είναι δυνατόν, με υλικά μέσα και προσωπικό τις προσπάθειες της πυροσβεστικής για να έχουμε, αν είναι δυνατόν, θετικό αποτέλεσμα και αύριο να μπορέσουμε να διώξουμε το «μανιτάρι» του καπνού που είναι πάνω από το εργοστάσιο. Έχουμε δυνατότητες για ακόμη περισσότερα μέσα προς διάθεση και εξειδικευμένο προσωπικό υπό την καθοδήγηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για να έχουμε θετική έκβαση. Και να πάμε πολύ καλύτερα.

Το υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει μια σχετική ανακοίνωση η οποία είναι απόλυτα έγκυρη και μας βρίσκει σύμφωνους. Πρόκειται για μια ανακοίνωση προς τους πολίτες για τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν για την προφύλαξή τους. Πιστεύουμε ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό – και έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό – και για την προστασία της υγείας των πολιτών, παρά τις δυσκολίες βεβαίως και τα προβλήματα τα οποία αναγνωρίζουμε. Θεωρούμε ότι έχουμε μπει σε ένα δρόμο ο οποίος είναι καλός και θα έχει αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα, νομίζω, θα είναι αυτό που θέλουμε όλοι, αυτό που χρειάζεται η περιοχή. Να σβήσει γρήγορα η πυρκαγιά».

Για 300 χιλ. ευρώ «πνίγηκε» η Αττική από τοξικό νέφος

p-1_40Στις 300.000 ευρώ κυμαίνεται η αγορά χώματος που θα μπορούσε να σκεπάσει τις εστίες φωτιάς και τους καπνούς στη μονάδα ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο που έχει γεμίσει την ευρύτερη περιοχή με τοξικό νέφος.

Αν θέλουμε να σταματήσει το τοξικό νέφος άμεσα πρέπει να πέσει χώμα, προκειμένου ακόμα και να συνεχίσουν να υπάρχουν κάποιες εστίες από κάτω να μην υπάρχουν καπνοί

Ανώτατος αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος εξηγεί ότι «για να σβήσει η φωτιά χρειάζεται να πέσει άφθονο νερό που θα εισχωρήσει βαθιά στη χαρτομάζα και τα πλαστικά που σιγοκαίνε. Αυτό όμως χρειάζεται χρόνο. Αν θέλουμε να σταματήσει το τοξικό νέφος άμεσα πρέπει να πέσει χώμα, προκειμένου ακόμα και να συνεχίσουν να υπάρχουν κάποιες εστίες από κάτω να μην υπάρχουν καπνοί. Μόνο το χώμα μπορεί άμεσα να απομονώσει το καύσιμο υλικό από το οξυγόνο».

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η περιφέρεια Αττικής που πρέπει να καλύψει τις δαπάνες αδυνατεί να βρει ένα τόσο μεγάλο ποσό για να φτάσουν στη μονάδα ανακύκλωσης τα περίπου 500-1.000 φορτηγά με χώμα που χρειάζονται για να σκεπαστούν τα περίπου 4 στρέμματα έκτασης. Πηγές από το Π.Σ. αναφέρουν ότι μόνο τα 50 φορτηγά κοστίζουν 20.000 ευρώ.

Καρκινογόνο τοξικό νέφος

Χθες, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Τάσος Μαυρόπουλος, δήλωσε ότι η επιχωμάτωση είναι μια πολύ ακριβή και όχι σίγουρη ως προς το αποτέλεσμα λύση: «Επιχειρούν σε 24ωρη βάση οι δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος και ενισχύθηκαν από μηχανήματα της περιφέρειας. Η επιχωμάτωση δεν είναι υπόθεση της Πυροσβεστικής, είναι μια πανάκριβη υπόθεση. Δεν πρόκειται για αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας αλλά της Περιφέρειας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πυροσβέστες εκτιμούν ότι σε δύο ημέρες θα έχουν καταφέρει να σβήσουν το μέτωπο, χωρίς, όμως, αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης.

«Εκτιμώ ότι μπορεί να έχουμε αναζωπυρώσεις και το επόμενο διάστημα. Αυτό αποτελεί τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα αλλά και πρόβλημα για την υγεία των πολιτών. Το τοξικό νέφος που παράγεται είναι ξεκάθαρο ότι είναι καρκινογόνο», λέει αρμόδια πηγή.

Η εταιρεία δεν είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης και δεν ενεργοποίησε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα από την πυρκαγιά να προκληθεί σοβαρή υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Ερώτηση: 500 οικογένειες στην Ελλάδα κατέχουν τον πλούτο της. Δεν υπήρξε ούτε μια από αυτές να πει πάρτε τα φάκιν 300.000 ευρώ να σταματήσει αυτό το κακό; Ή μήπως το νέφος δεν φτάνει μέχρι το Παλαιό Ψυχικό και την Εκάλη; Ίσως δεν φτάνει μέχρι το Λονδίνο…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη