Το γαϊτανάκι των διαπραγματεύσεων έχει αρχίσει να χάνει στροφές…

Τ

Το γαϊτανάκι των δήθεν διαπραγματεύσεων καλά κρατεί, μέσα σε ένα χάος δημοσιευμάτων, ανακοινώσεων, αντικρουόμενων δηλώσεων και αντιπαραθέσεων

Μόνο που είναι τόσο κακόγουστο που έχει αρχίσει να γίνεται και περίεργο… το επικίνδυνο το φυλάμε ακόμα για αργότερα…

Ο Τσίπρας για πολλοστή φορά καταγγέλλει την αδιαλλαξία του ΔΝΤ. Τους καταλογίζει “εγκληματική ενέργεια” τη στάση τους και τόσο αυτός όσο και ο Κ.Ε. Σακελλαρίδης εκφράζουν την απορία γιατί δεν δέχονται τις προτάσεις τους αφού καλύπτουν τα έσοδα με ισοδύναμα χωρίς περαιτέρω περικοπές συντάξεων συντάξεων και ΕΚΑΣ κλπ… ειλικρινά… Τι ΔΕΝ καταλαβαίνετε;

Ποιος νοιάζεται για έσοδα και το χρέος της Ελλάδας; Η φτωχοποίηση τους ενδιαφέρει. Να πέσουν ΚΙ ΆΛΛΟ οι μισθοί και οι συντάξεις. Χρέη έχουν κι άλλες χώρες αλλά δεν ασχολούνται μαζί τους. Τους αναγκάζουν επίσης σε “απαραίτητες μεταρρυθμίσεις”, γιατί αυτό εξάλλου απαιτεί η Ατζέντα 21, αλλά από την Ελλάδα ζητούν την απόλυτη φτώχεια. Βαλκανοποίηση θέλετε να την πείτε; Αφρικανοποίση; Κινεζικοποίηση; Δεν έχει καμία σημασία. Το ζητούμενο είναι οι χαμηλοί μισθοί και συντάξεις – τέλος!

Η Ελλάδα πρέπει να πτωχεύσει έτσι κι αλλιώς, εντός, εκτός ευρώ και επί τα αυτά – δεν έχει σημασία. Και το χρέος είναι το πρόσχημα γι’ αυτό και φούσκωσε και συνεχίζει να φουσκώνει. Δεν τους ενδιαφέρουν τα χρήματα, τους ενδιαφέρει ο λαός να είναι με το κεφάλι σκυφτό και σε πείνα. Ή… να σηκωθεί να φύγει!

Άρθρο στο Πρώτο Θέμα αναφέρει ότι τώρα οι νέοι “δέχονται” να δουλέψουν στους αφρούς με 20 ευρώ μεροκάματο.

Πρώτη φορά νέοι Έλληνες στα χωράφια για δουλειά

ImageHandler.ashxΗ κρίση οδηγεί και πάλι τους Ελληνες στα χωράφια για το μεροκάματο. Στη Λάρισα, μια αγγελία αγροτικού συνεταιρισμού ήταν αρκετή για να σχηματιστούν ουρές από άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας και μόρφωσης, που επέλεξαν, αντί για μπάνια στις κοντινές παραλίες, το φετινό καλοκαίρι να μαζεύουν ροδάκινα, αχλάδια, βερίκοκα και καρπούζια.

Ολα ξεκίνησαν αρχές Ιουνίου, όταν οι αλλοδαποί εργάτες -στη συντριπτική τους πλειοψηφία Αλβανοί- οι οποίοι τα τελευταία χρόνια εργάζονταν στα χωράφια των μελών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιάννουλης στη Λάρισα, προχώρησαν σε στάση εργασίας διεκδικώντας να εργάζονται λιγότερο με το ίδιο όμως μεροκάματο, που έφτανε τα 30 ευρώ ημερησίως μαζί με τις κρατήσεις. «Με αυτούς τους ανθρώπους συνεργαστήκαμε για πολλά χρόνια και, αντί να κάτσουν να συζητήσουν μαζί μας μπας και βρούμε λύση, επιχείρησαν να μας εκβιάσουν λίγο πριν από τη συγκομιδή, που είναι μια κρίσιμη περίοδος για μας. Η κίνηση αυτή, όμως, τους γύρισε μπούμερανγκ», δηλώνει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Δημήτρης Λεωνιδάκης, πρόεδρος του συνεταιρισμού, ο οποίος μετά την εξέλιξη αυτή προέβη άμεσα σε διάφορες ενέργειες λόγω πίεσης χρόνου, αφού υπήρχε ανάγκη να βρεθούν εργατικά χέρια για τα χωράφια. «Συγκαλέσαμε γενική συνέλευση των μελών μας και αποφασίσαμε να ζητήσουμε εργάτες γης από την περιοχή μας μέσω αγγελίας στην τοπική εφημερίδα “Ελευθερία” της Λάρισας. Αν και αρχικά είχαμε κάποιον ενδοιασμό, μια και πριν από δύο χρόνια σε ανάλογη ενέργεια του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ημαθίας δεν υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η κίνηση τελικά μας δικαίωσε», αναφέρει.

Από οντισιόν

Το ενδιαφέρον ήταν πραγματικά μεγάλο και αυτό εξέπληξε τη διοίκηση και τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιάννουλης. Τις τρεις μέρες που η αγγελία ήταν δημοσιευμένη στην εφημερίδα οι αιτήσεις στη γραμματεία του συνεταιρισμού έφτασαν τις 420, για τις 80 θέσεις στις εποχικές καλλιέργειες της περιοχής. Ανδρες και γυναίκες ηλικίας από 18 έως 62 ετών και κάθε μορφωτικού επιπέδου, από απόφοιτους γυμνασίου έως πτυχιούχους πανεπιστημίων, κατέθεσαν αίτηση προκειμένου να εργαστούν -έστω και εποχιακά- για ένα αξιοπρεπές μεροκάματο τις δύσκολες αυτές εποχές που η ανεργία έχει χτυπήσει κόκκινο.

Να λοιπόν που λυγίζει ο Έλληνας και σε λίγο θα πάει και με λιγότερα να δουλέψει. Μέσα στο ευρώ; Έξω από το ευρώ; Ενδιάμεσα στο ευρώ; Τι σημασία έχει; Απολύτως καμία. Η ελίτ θα θρέψει κι άλλο τα οπίσθια της κι εμείς θα ζήσουμε τη λιτότητα όσο ποτέ άλλοτε – μέχρι τώρα ήταν τα προκαταρκτικά.

Αλλά το σιχαμένο της όλης υπόθεσης είναι το βρώμικο παιγνίδι που παίζεται απ’ όλες τις πλευρές.

Δηλώσεις Γιούννκερ (όπως αναφέρονται σε δεξιά δημοσιεύματα):

Γιούνκερ: Λέει ψέματα η κυβέρνηση – Μαξίμου: Ιδού τα μέτρα των θεσμών

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εμμέσως πλην σαφώς, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα στους Ελληνες πολίτες για τα μέτρα που πρότεινε η πλευρά της Κομισιόν και ιδίως για την αύξηση στο ΦΠΑ στα φάρμακα και στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο κ.Γιούνκερ αρνήθηκε ότι ζήτησε από την Ελλάδα να εφαρμόσει κάποια σκληρά μέτρα που παρουσιάστηκαν από τα μέσα ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες. «Θα ήταν τεράστιο λάθος η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα και το ηλεκτρικό ρεύμα», δήλωσε σε έντονο ύφος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η αύξησή αυτή δεν ήταν κάτι που ζητήθηκε από τους θεσμούς.

«Δεν με νοιάζει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά ο ελληνικός λαός», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι δεν έχει επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την Κυριακή, αφού οι συνομιλίες δεν κατέληξαν πουθενά.

«Δεν υποστηρίζω, και το γνωρίζει ο πρωθυπουργός, την αύξηση στο ΦΠΑ στα φάρμακα και στο ηλεκτρικό ρεύμα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Γιούνκερ και πρόσθεσε ότι πιστεύει πως θα ήταν μεγάλο λάθος αν η Ελλάδα υποχρεωνόταν να κάνει αυτές τις αυξήσεις. Αντίθετα, είπε ο κ.Γιούνκερ, πρότεινα στην ελληνική κυβέρνηση να αντικαταστήσει τα μέτρα αύξησης του ΦΠΑ με ισοδύναμα, μεταξύ των οποίων η μείωση των αμυντικών δαπανών.

Και πως απαντάει η κυβέρνηση:

Γ. Σακελλαρίδης: «Θετικό που ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ διαφοροποιείται από τις προτάσεις των θεσμών για αυξήσεις σε φάρμακα και ηλεκτρικό ρεύμα»

«Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, [η αύξηση 10% του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και η αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα], αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας στις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν.

«Το κείμενο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη Τετάρτη επισήμως από τους θεσμούς περιλάμβανε 10% αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση 4,5% στο ΦΠΑ στα φάρμακα, κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ κατά 1,8 δισ. και μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ. 

Ρε μας δουλεύετε όλοι μαζί κι ένας ένας μόνος του; Ο Γιούνκερ ΕΊΝΑΙ ο ένας θεσμός!

Λυπάμαι αν γίνομαι Κασσάνδρα αλλά η φτώχεια μας είναι προ των πυλών. Είναι σχεδιασμένο και προαποφασισμένο και παίζεται παιγνίδι και θέατρο. Κι από μας εξαρτάται να μην χαζέψουμε με όλα αυτά που ακούμε, να μην πέσει το ηθικό, να μην βλέπουμε μπροστά μας ανύπαρκτους σωτήρες σε Δύση και Ανατολή, και να κρατήσουμε το Πνεύμα μας ακέραιο.

Δεν υπάρχει δεξιά κι αριστερά να βρείτε τίποτα αν κοιτάζετε. Μόνο Πάνω και Μέσα…

Κι έχουμε και μεγάλη ευθύνη. Αν πεινάσει η Ελλάδα, θα πεινάσει όλος ο ντουνιάς. Είμαστε το κέντρο της γης, ο ομφαλός της γης, το Νάμπι τσάκρα της γης, που προσφέρει την αίσθηση της υλικής ικανοποίησης ώστε να μπορεί κανείς να έχει επιθυμία και κουράγια να ανέβει πνευματικά. Μεγάλη ευθύνη!

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη