«Ρολά» για μια εβδομάδα στις τράπεζες με 60 ευρώ όριο αναλήψεων

«

Το υπουργικό συμβούλιο, επικύρωσε την εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας. Κλείστες οι τράπεζες για μια βδομάδα. Το όριο ανάληψης στα 60 ευρώ. Θα υπάρχει πρόβλεψη για πληρωμή των συνταξιούχων

Παρότι, επίσημες ανακοινώσεις μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου, δεν έγιναν, αυτό φέρεται να έχει επικυρώσει την εισήγηση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας, για 6 μέρες κλείσιμο των τραπεζών και όριο ανάληψης από τα ATM στα 60 ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες, ανάμεσα στις ανακοινώσεις που θα γίνουν νωρίς το πρωί από το οικονομικό επιτελείο, σχετικά με το θέμα, θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε να πληρωθούν οι συνταξιούχοι που δεν έχουν κάρτα και υπό φυσιολογικές συνθήκες, θα πήγαιναν στα γκισέ ώστε να πληρωθούν.

Το κλίμα πριν το υπουργικό συμβούλιο, ήταν ιδιαίτερα βαρύ, καθώς προηγήθηκε η απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει στα ίδια επίπεδα την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

85ADC1D0D4ED6A69F9CD12BA26F4D8E7Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ανέφερε ότι «στο Συμβούλιο υπήρξε πολύ καλή συνεργασία, με ταύτιση απόψεων και απόλυτη σύμπνοια. Κάναμε πολύ καλή δουλειά».

Κυβερνητικός αξιωματούχος, διευκρίνιζε ότι λαμβάνονται μέτρα για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα, ενώ τόνιζε πως οι πιέσεις μέχρι το δημοψήφισμα θα είναι μεγάλες.

πηγή: Το Ποντίκι

Οδηγός τραπεζικής επιβίωσης

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου “το κλείσιμο των τραπεζών μπορεί να έχει μικρότερη ή μεγαλύτερη διάρκεια”. Σε ό,τι αφορά τους ξένους τουρίστες, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα, αφού θα μπορούν να κάνουν κανονικά αναλήψεις, εφόσον έχουν κάρτα ξένης τράπεζας.

Επίσης, προβλέπεται ότι δεν θα οφείλεται τόκος υπερημερίας για τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας σε ότι αφορά απαιτήσεις που καθίστανται απαιτητές στο διάστημα αυτό.

Αναστέλλονται για το ίδιο διάστημα οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων (επιταγές), καθώς και οι δικαστικές προθεσμίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα μπορούν να εγκρίνονται κατά τη διάρκεια της αργίας συναλλαγές, που κρίνονται αναγκαίες για την διαφύλαξη ενός δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος όπως π.χ. η πληρωμή ιατρικών εξόδων στο εξωτερικό ή η εισαγωγή φαρμακευτικών ειδών.

Εξαιρούνται οι συντάξεις

Θετική είναι η απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση για τις συντάξεις. Όπως αναφέρεται στην Πράξη Νομοθετική Περιεχομένου, η οποία πήρε ΦΕΚ στις 2.00 τα ξημερώματα, η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τους περιορισμούς στις συναλλαγές. “Οι διοικήσεις των τραπεζών θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα υποκαταστήματα που θα λειτουργούν για αυτό το σκοπό”.

Ξένες τράπεζες στην Ελλάδα

Κλειστά από σήμερα έως και την 6η Ιουλίου θα παραμείνουν και τα υποκαταστήματα των ξένων τραπεζών στην Ελλάδα. Επίσης, κλειστό θα παραμείνει και το Ταμείο Παρακαταθηκών.

Ποιες συναλλαγές θα γίνονται

– Χωρίς περιορισμούς θα γίνονται οι συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες (ανάλογα το όριο) για πληρωμή στο εσωτερικό, δηλαδή για πληρωμές με πίστωση λογαριασμού που διατηρείται στην Ελλάδα.

– Οι συναλλαγές με προπληρωμένες κάρτες θα γίνονται κανονικά αποκλειστικά και μόνο για το ποσό που εμφανίζονταν ως υπόλοιπο στην κάρτα πριν από την έναρξη της τραπεζικής αργίας. Δεν θα εκδοθούν νέες προπληρωμένες κάρτες.

– Οι συναλλαγές μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής ή διά της τηλεφωνίας για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας.

– Αναλήψεις μετρητών με κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό (δηλαδή είναι ξένων τραπεζών) από τα ATMs. Περιορισμοί στα όρια ανάληψης αυτών των καρτών μπορούν να καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Δεν μπορεί να γίνει, πλην των παραπάνω, καμία άλλη τραπεζική συναλλαγή.

πηγή: Real.gr

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη