Τέλος στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών – Κοινό ανακοινωθέν

Τ

Μετά από σχεδόν επτά ώρες ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο και από στιγμή σε στιγμή αναμένεται η κοινή ανακοίνωση την οποία υπογράφουν όλοι οι αρχηγοί πλην του γγ του ΚΚΕ

Ο πρωθυπουργός εξερχόμενος του προεδρικού μεγάρου απέφυγε να κάνει δηλώσεις, ενώ ο Π. Καμμένος τόνισε πως υπάρχει εθνική ομοψυχία και ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τον πρωθυπουργό στη διαπραγμάτευση που θα γίνει αύριο στη σύνοδο κορυφής.

Ο προεδρεύων στη Νέα Δημοκρατία, Ευ. Μεϊμαράκης, υπογράμμισε πως η ευθύνη της διαπραγμάτευσης είναι στα χέρια του πρωθυπουργού και τόνισε πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου θα πρέπει να επιδείξουν ψυχραιμία. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί δραματικά με ευθύνη της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κ. Μειμαράκη αυτή η συνάντηση έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό καθώς όπως είπε «χάσαμε χρόνο είς βάρος της ελληνικής οικονομίας και της χώρας».

Όπως δήλωσε η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη απ΄ότι ήταν πριν 10 μέρες, πολύ χειρότερη απ ΄ότι ήταν το Δεκέμβρη» και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση πως έχασε χρόνο. «Φτασαμε σε ένα σημείο να καλείται ο λαός μέσα από μια διχαστική διαδικασία να είμαστε στο και πεντε, με τράπεζες κλειστές, με τα ελλείμματα να επανέρχονται, οφείλουμε όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να ξαναβρούμε την ενότητα, την ψυχραιμία και να παροτρύνουμε την κυβέρνηση που έχει την ευθύνη να φέρει τη συμφωνία που υποσχέθηκε» δήλωσε ο κ. Μειμαράκης.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε πως ο Πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί στον ελληνικό λαό συμφωνία εντός 48 ωρών και ξεκαθάρισε πως θα ζητήσει την παρέμβαση του ΕΛΚ ενώ θα κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις εφόσον αποδειχθεί ότι η συμφωνία υπηρετεί τους πυλώνες που έχει θέσει η ΝΔ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, έκανε λόγο για ανταλλαγή απόψεων των αρχηγών για το τι πρέπει να διεκδικήσουμε ως χώρα και πρόσθεσε ότι αυτή την ώρα δεν χρειάζονται μικροκομματικές κόντρες. Μάλιστα αναφέρθηκε και στην πρότασή του να μην δημοσιοποιηθούν άμεσα τα πρακτικά της συνάντησης τουλάχιστον μέχρι να επανέλθει στη χώρα η ομαλότητα. «Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές, θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις και θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι», τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ευθύνες, είπε, επίσης και τόνισε πως θα πρέπει ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες κρίσιμες στιγμές και να έχουμε θετική κατάληξη τις επόμενες ώρες. «Αν τα πράγματα ηρεμήσουν», πρόσθεσε, «θα είμαστε εδώ για να κάνουμε πολιτική κριτική ο ένας στον άλλο».Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε, ακόμη, ότι κατά τη σύσκεψη επεσήμανε πως «η κατάσταση είναι πάρα πολύ κρίσιμη, αλλά θα πρέπει να διαψεύσουμε όλους αυτούς που θεωρούν ότι η ΕΕ μπορεί να συνεχίζει να υπάρχει χωρίς τους Έλληνες». Η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις ώστε να υπάρξει άμεσα συμφωνία για ένα πρόγραμμα κοινωνκά δίκαιο, τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Από την πλευρά του ο γγ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, δήλωσε: Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση στην Ευρώπη ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, εξερχόμενος, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, του Προεδρικού Μεγάρου, σημειώνοντας ότι το κόμμα του διαφώνησε συνολικά με το ανακοινωθέν που συμφώνησαν οι άλλοι πολιτικοί σχηματισμοί.

«Ακούσαμε για την πορεία των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων εκφράσαμε τις απόψεις του ΚΚΕ τόσο για τις εκτιμήσεις του αποτελέσματος όσο και για τα προβλήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός σε αυτή τη λυκοσυμμαχία της Ευρώπης» ανάφερε ο κ. Κουτσούμπας και συμπλήρωσε:«Το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το ανακοινωθέν που συμφώνησαν τα υπόλοιπα κόμματα. Η διαφωνία έχει να κάνει με το πώς εκλαμβάνουμε την ετυμηγορία αλλά και την πορεία».

Υπογράμμισε δε ότι «δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανένας κανέναν για να πάει να υπογράψει νέο μνημόνιο», ενώ εκτίμησε ότι «είτε θα υπογράψουν επώδυνη συμφωνία ή να δρομολογηθούν εξελίξεις κρατικής χρεοκοπίας. Και οι δύο αυτές εκδοχές θα είναι σε βάρος του ελληνικού λαού. Η ρήξη προϋποθέτει άλλη στρατηγική, λαϊκή εξουσία», είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, υπογράμμισε πως η σύσκεψη θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και καιρό και πρόσθεσε ότι η διαπραγμάτευση είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, που έχει εντολή για συμφωνία και όχι για ρήξη. Κατά την έξοδό της από το Μέγαρο Μαξίμου η Φώφη Γεννηματά είπε στους δημοσιογράφους ότι η πρωτοβουλία της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών ήρθε στο «και πέντε», με τις τράπεζες κλειστές, χωρίς ρευστότητα, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς προστασία και με την κοινωνία να ζει δραματικές καταστάσεις. Αν η συνάντηση αυτή είχε έρθει νωρίτερα όπως είχαμε ζητήσει πολλές φορές, θα είχαμε αποφύγει πολλά από αυτά που ζούμε σήμερα, υποστήριξε η κ.Γεννηματά. Σε κάθε περίπτωση είναι σήμερα επιτακτική η ανάγκη της συνέχισης των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης, για εξεύρεση λύσης με μία βιώσιμη συμφωνία που θα διασφαλίζει την ισότιμη παρουσία της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ευρώ, συνέχισε η κ.Γεννηματά. Είναι επιτακτική η άμεση αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, η άμεση αποκατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Είναι υποχρέωση της κυβέρνησης χωρίς άλλη καθυστέρηση καθώς δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη, ο λαός πρέπει να δικαιωθεί για τις προσπάθειες που έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια, κατέληξε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Το κοινό ανακοινωθέν των 5 αρχηγών

Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

  • Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας,
  • Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,
  • Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,
  • Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,
  • Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος
  • Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», κα Φώφη Γεννηματά.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος.  Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.

Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.  Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

  • Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.
  • Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.
  • Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.
  • Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.»

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη