Οι γάτες «ελέγχουν» τα ποντίκια με χημικές ουσίες στα ούρα τους

Ο

Οι γάτες, αποδεικνύεται, ότι έχουν ένα χημικό οπλοστάσιο στον πόλεμο τους κατά των ποντικιών, που περιέχεται στα ούρα τους

Οι ερευνητές βρήκαν ότι όταν πολύ νεαρά ποντίκια εκτέθηκαν σε ένα χημικό στα ούρα της γάτας, ήταν λιγότερο πιθανό να αποφύγουν τη μυρωδιά των γατών αργότερα στη ζωή.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην Society for Experimental Biology’s annual meeting στην Πράγα.

Οι ερευνητές, από το AN Severtov Ινστιτούτο Οικολογίας και Εξέλιξης στη Μόσχα, είχε διαπιστώσει στο παρελθόν ότι η ένωση – που εύστοχα ονομάστηκε felinine – προκαλεί τη ματαίωση της εγκυμοσύνης εγκύων ποντικιών.

Η Dr Vera Voznessenskaya εξήγησε ότι τα ποντίκια έχουν μια φυσιολογική αντίδραση σε αυτή την ειδική ένωση της γάτας.

Νευρώνες χημικής ανίχνευσης στον εγκέφαλο του ποντικιού πιάνει τη μυρωδιά, προκαλώντας μια αντίδραση που περιλαμβάνει αύξηση στα επίπεδα των ορμονών του στρες.

_84029360_cat_and_mouse-spl
«Είναι κάτι που υπάρχει ανάμεσα σε γάτες και ποντίκια για χιλιάδες χρόνια»… Προς τι τόσο ενδιαφέρον τώρα;

«Είναι κάτι που υπάρχει ανάμεσα σε γάτες και ποντίκια για χιλιάδες χρόνια», είπε η Δρ Voznessenskaya.

Αυτή η νέα μελέτη αποκάλυψε ότι τα μωρά ποντίκια που εκτίθενται στην ένωση κατά τη διάρκεια μιας “κρίσιμης περιόδου” στην ανάπτυξή τους, ως ενήλικες, θα αντιδρούν πολύ διαφορετικά σε μυρωδιά του εχθρού τους.

Η ομάδα εξέθεσε ποντίκια ηλικίας ενός μηνός στη χημική ένωση πάνω από δύο εβδομάδες. Όταν εξετάστηκαν αργότερα για την αντίδρασή τους, ήταν πολύ λιγότερο πιθανό να τραπούν σε φυγή μπροστά στη μυρουδιά.

«Η φυσική ευαισθησία τους [με τη χημική ένωση] ήταν πραγματικά πολύ υψηλότερη«, εξήγησε η Δρ Voznessenskaya εξήγησε. «Οι περισσότεροι των υποδοχέων τους ανίχνευσαν την ένωση παράγοντας υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες».

Παρά το γεγονός αυτό όμως, τα ποντίκια που μεγάλωσαν μέσα σε περιβάλλον με την αλάνθαστη μυρουδιά από το κατούρημα της γάτας, είναι λιγότερο διατεθειμένα να δείξουν σημάδια φόβου, ή φυγής όταν την οσφραίνονται.

«Βλέπετε μια υψηλότερη αντίδραση, αλλά λιγότερη συμπεριφορά», είπε η Δρ Voznessenskaya, «και η εξοικείωση σαν αυτή πιθανώς να είναι χρήσιμο για τα ποντίκια. Δεν μπορεί να τρέξουν μακριά, επειδή πρέπει να ζουν γύρω από τον άνθρωπο και τα τρόφιμα και τις γάτες [επίσης] που ζουν γύρω από τον άνθρωπο».

Όσο για τις γάτες: «Φαίνονται να είναι σε θέση να κρατήσουν γύρω τους τον αριθμό ποντικών που χρειάζονται», πρόσθεσε.

Κι επειδή μάθαμε να διαβάζουμε τα κείμενα μέσα από τις γραμμές: το ποντίκι είναι το πειραματόζωο που χρησιμοποιούν όταν θέλουν να κάνουν πειράματα για τον άνθρωπο και το ενδιαφέρον είναι να βρουν πως θα κρατήσουν γύρω τους «τον αριθμό ανθρώπων που χρειάζονται».

Εκτός κι αν πιστεύετε ότι η οικονομική και επιστημονική ελίτ νοιάζεται τι σχέση έχουν εδώ και εκατομμύρια χρόνια οι γάτες με τα ποντίκια και πετούν χρόνο και χρήμα για μελέτη.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη