Σαρωτικές πλημμύρες στην Κίνα λόγω… νέφους!

Σ

Στο μαύρο πέπλο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη βιομηχανική κοιλάδα του Σετσουάν ρίχνουν την ευθύνη της φονικής πλημμύρας του 2013, μια από τις χειρότερες που είχε ζήσει η Κίνα σε διάστημα μισού αιώνα

Μάλιστα, το ίδιο φαινόμενο που έπληξε το Σετσουάν απειλεί δυνητικά και άλλα λεκανοπέδια που φιλοξενούν βαριά βιομηχανία, προειδοποιεί νέα μελέτη στην επιθεώρηση «Geophysical Research Letters».

Τον Ιούλιο του 2013, τα βουνά του Σετσουάν δέχτηκαν 73 εκατοστά βροχής σε διάστημα πέντε ημερών, με τη νεροποντή να φτάνει στην κορύφωσή της τα 29 εκατοστά την ημέρα. Ποτάμια υπερχείλισαν και εισέρρευσαν σε πόλεις, απότομες πλαγιές κατέρρευσαν και προκάλεσαν κατολισθήσεις. Περίπου 200 άνθρωποι πέθαναν και ακόμα 300.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η Τζιγουέν Φαν, ατμοσφαιρική επιστήμονας στο Pacific Northwest National Laboratory στην Ουάσινγκτον, αναρωτήθηκε (έτσι από μόνη της χωρίς καμία προτροπή) για το κατά πόσο η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να έπαιξε ρόλο. Η λεκάνη του Σετσουάν είναι διαβόητη για το νέφος από τις βιομηχανικές ζώνες της, το οποίο παγιδεύεται από ένα τείχος βουνών, αναφέρει η ερευνήτρια στο «Nature.com».

Οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στα αερολύματα -τα σωματίδια του καπνού- δεν είναι καλά κατανοητές, και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα σωματίδια αιθάλης μπορούν να περιορίσουν ή να καθυστερήσουν τις βροχές.

Ωστόσο η νέα μελέτη της Φαν και της ομάδας της δείχνει για πρώτη φορά το αντίθετο, ότι το νέφος μπορεί να επηρεάσει και την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, μεταβάλλοντας έμμεσα τα μοτίβα των βροχοπτώσεων.

Παλαιότερες παρατηρήσεις του Αϊζούν Ντινγκ, μετεωρολόγου στο Πανεπιστήμιο του Νανζίνγκ, σχετικά με τη θερμοκρασία, έδειχναν ότι οι βροχοπτώσεις είχαν περιοριστεί στην πόλη του Νανζίνγκ τον Ιούνιο του 2012, όταν οι αγρότες της περιοχές έκαιγαν μαζικά τα χόρτα στα χωράφια τους: οι καταιγίδες που είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι δεν ήρθαν ποτέ.

Φέτος, επίσης, δημοσιεύτηκε μελέτη που συνέδεε την αύξηση των ανεμοστρόβιλων στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ με τη μαζική καύση βιομάζας στην Κεντρική Αμερική.

Η δρ Φαν πιστεύει μάλιστα ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση θα έπρεπε να λαμβάνεται υπόψη στις μετεωρολογικές προβλέψεις. Στην Κίνα, επισημαίνει, το δελτίο καιρού δίνει «ανησυχητικά λανθασμένες» προβλέψεις για την ένταση και τη θέση των καταιγίδων.

Φαίνεται ότι δεν επαρκεί που χειραγωγούν τον καιρό, βάζουν και την επιστημονική κοινότητα να παίζει με το μυαλό μας…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη