ΔΝΤ: Το Grexit δεν θα καθυστερήσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

Δ

Παρά την αυξανόμενη πιθανότητα ενός «Grexit», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απέρριψε τους φόβους ότι η ελληνική κρίση θα επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Το ταμείο επίσης ελαφρώς αναβάθμισε την προοπτική του για την ευρωζώνη

Σε μια εξαμηνιαία ενημέρωση για την Παγκόσμια Οικονομία, το ΔΝΤ άφησε την παγκόσμια πρόβλεψη για το 2016 για ανάπτυξη αμετάβλητη στο 3,8 τοις εκατό, αλλά υποβάθμισε τις προβλέψεις του για το 2015 σε 3,3 τοις εκατό από 3,5 τοις εκατό.

Παρά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη το συντομότερο την επόμενη εβδομάδα, το ΔΝΤ ήταν εκπληκτικά αισιόδοξο, δηλώνοντας ότι “οι εξελίξεις στην Ελλάδα έχουν, μέχρι στιγμής, δεν είχαν ως αποτέλεσμα σημαντική μόλυνση».

Αναφερόμενο στην ευρωζώνη, το ΔΝΤ σημείωσε ότι «μια γενικά ισχυρή ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης και του πληθωρισμού αρχίζει να αυξάνει.”

Η έκθεση εκτιμά ότι η κρίση θα λάβει “ένα βαρύτερο φόρο” απ’ ό, τι αναμενόταν για την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα, αλλά αναβάθμισε τις προβλέψεις της για αρκετά άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Ειδικότερα, η Ισπανία και η Ιταλία αναμένεται να επεκταθεί γρηγορότερα το 2015 και το 2016 από ό, τι πιστευόταν παλαιότερα.

Το ταμείο λέει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, συμπεριλαμβανομένης αναβίωσης οικονομικής πίεσης στην ευρωζώνη.

Εν τω μεταξύ, η πρόγνωση για το ΑΕΠ της Ρωσίας το 2015 έχει βελτιωθεί σε 3,45 τοις εκατό πτώση, αν και οι προοπτικές για το 2016 ήταν ακρωτηριασμένες.

Το ΔΝΤ μείωσε επίσης το 2015 προβλέψεις ανάπτυξης για την οικονομία των ΗΠΑ, από 3,1 τοις εκατό σε 2,5 τοις εκατό. Επιπλέον, το Ταμείο υποβάθμισε τις προοπτικές της για την Ιαπωνία και τη Βρετανία, με μείωση κατά 0,2 και 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε 0,8 και 2,4 τοις εκατό, αντίστοιχα.

Το Ταμείο εξήγησε τις ενημερωμένες εκδόσεις ως αποτέλεσμα των διαφόρων παραγόντων κατά το πρώτο τρίμηνο, όπως οι σκληρές καιρικές συνθήκες το χειμώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εν τω μεταξύ, το ΔΝΤ ήταν λιγότερο αισιόδοξο για το μέλλον των αναδυόμενων αγορών, περιμένοντας την ανάπτυξη να επιβραδύνεται από το περσινό 4,6 τοις εκατό σε 4,2 τοις εκατό το 2015. Αυτό είναι λίγο πιο αργό από ό, τι αναμενόταν τον περασμένο Απρίλιο.

Οι προβλέψεις για τις χώρες BRICS της Κίνας και της Ινδίας παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ οι προβλέψεις της Βραζιλίας μειώθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες το 2015 και κατά 0,5 εκατοστιαίες μονάδες το 2016.

Εν κατακλείδι, το ταμείο ζήτησε από τις κεντρικές τράπεζες στις προηγμένες οικονομίες να διατηρήσουν τη νομισματική πολιτική χαλαρά και να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα. Δήλωσε ότι οι αναδυόμενες αγορές θα πρέπει να επεκτείνουν τη δημοσιονομική πολιτική, όταν είναι δυνατόν, περνώντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας.

Αυτάαα… πολλά τα καρφιά:

  1. Οι καιρικές συνθήκες και πως αυτές επηρεάζουν την οικονομία, κάτι που θα το ρίξουν στην κλιματική αλλαγή
  2. Το Grexit δεν μας καίει κανένα καρφάκι (αυτό για όσους νομίζουν ότι θα λάβουν εκδίκηση από τις αγορές δαγκώνοντας το πουλί τους)
  3. Μεταρρυθμίσεις – Μεταρρυθμίσεις – Μεταρρυθμίσεις – Μεταρρυθμίσεις -Μεταρρυθμίσεις… Να τους πάρουμε δώρο ένα παπαγάλο να μην κουράζονται να το επαναλαμβάνουν…

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη