Σόιμπλε: Προτείνει Grexit για 5 χρόνια

Σ

Η FAS σε προδημοσίευσή της αποκαλύπτει κείμενο θέσεων του Β. Σόιμπλε όπου γίνεται λόγος ακόμη και για δυνητική αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη ώστε να αναδιαρθρώσει το χρέος της

Ο γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσήλθε στο Eurogroup δύο ώρες νωρίτερα από την έναρξη των συνομιλιών προκειμένου να κάνει προπαρασκευαστικές συζητήσεις. Στις αποσκευές του είχε ένα κείμενο θέσεων, το οποίο βρίσκεται στην κατοχή της FAS και το οποίο παρουσιάζεται εκτενώς στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας.

Σύμφωνα με την προδημοσίευση της FAS υπάρχουν δύο δυνατότητες κατά τον Β. Σοιμπλε. Από τη μια μεριά η Αθήνα θα πρέπει να προχωρήσει σε ταχύτατες βελτιώσεις στο σχέδιο των μεταρρυθμίσεών της ή από την άλλη, θα πρέπει να αποχωρήσει από την ευρωζώνη για ένα διάστημα 5 χρόνων.

Μεγάλες εκκρεμότητες ακόμη

Σύμφωνα με το κείμενο Σόιμπλε, στις ελληνικές προτάσεις λείπουν ακόμη κεντρικοί τομείς μεταρρυθμίσεων για τον εκσυγχρονισμό της χώρας καθώς και για μια μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό οι ελληνικές προτάσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για ένα νέο πρόγραμμα μέσω του EMΣ διάρκειας 3 χρόνων.

Το γερμανικό υπ. Οικ., βάσει της FAS, περιγράφει δύο δρόμους που απομένουν για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον πρώτο δρόμο η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει άμεσα και εμπεριστατωμένα τις μεταρρυθμιστικές προτάσεις της με την πλήρη υποστήριξη του κοινοβουλίου της –μάλιστα το γερμανικό υπ. Οικ. προτείνει, μεταξύ άλλων, τη μεταφορά κρατικής περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ σε ένα Ταμείο Καταπιστεύσεων, η οποία θα πωληθεί στη συνέχεια για την ελάφρυνση του χρέους.

Ο δεύτερος δρόμος είναι η αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη για πέντε χρόνια προκειμένου να αναδιαρθρώσει τα χρέη της. Θα παραμείνει ωστόσο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα συνεχίσει να λαμβάνει αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια. Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, άγνωστο παραμένει ακόμη πόσοι από τους ομολόγους του Σόιμπλε θα στηρίξουν αυτό το κείμενο θέσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild το γερμανικό υπ. Οικονομικών δεν θέλησε να σχολιάσει το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Αυτά γράφει η Γερμανική dw.com και το παρακάτω η Αυγή

Το Μαξίμου διαψεύδει τα σενάρια περί πρότασης Σόιμπλε για 5ετες Grexit

Διαψεύδει το Μαξίμου το δημοσίευμα της γερμανικής FAZ, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να πρότεινε  κατά τη διάρκεια του Eurogroup πενταετή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, η εφημερίδα επικαλείται έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών το οποίο αναφέρει ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι “αρκετά καλές” ενώ εκφράζονται αμφιβολίες ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί. “Οι προτάσεις παρουσιάζουν ελλείψεις σε σημαντικούς τομείς των μεταρρυθμίσεων”, αναφέρει το έγγραφο και συνεπώς αναφέρει ότι “δεν αποτελούν βάση για ένα νέο 3ετές πρόγραμμα”.

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ προτείνει δύο επιλογές για την Ελλάδα. Πρώτον η Ελλάδα να βελτιώσει άμεσα και με περιεκτικό τρόπο τις προτάσεις της με την πλήρη στήριξη του κοινοβουλίου. Μεταξύ άλλων προτείνει να μεταφέρει η Ελλάδα assets αξίας 50 δις. ευρώ σε ένα trust fund . Δεύτερον να αποχωρήσει από την ευρωζώνη για διάστημα τουλάχιστον 5 ετών και να αναδιαρθρωθεί το χρέος της.

Σύμφωνα με το Reuters το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε να σχολιάσει το εν λόγω δημοσίευμα.

O εκπρόσωπος Τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού, Θεόδωρος Μιχόπουλος, σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι: “Διαψεύδονται πλήρως τα δημοσιεύματα της FAZ”.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη