Κίνα και Ελλάδα: Η ιστορία δύο κρίσεων

Κ

Ρίχνουμε συχνά ματιές στα κείμενα του Παγκόσμιο Οικονομικού Φόρουμ, καθώς εκεί βλέπουμε πως λειτουργεί και σκέφτεται ο εγκέφαλος της Παγκόσμιας Οικονομίας και Διακυβέρνησης

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που κάνει την ετήσια συνάντηση του πάντα την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου στο Νταβός της Ελβετίας, φιλοξενεί την παγκόσμια οικονομική και πολιτική ελίτ για να καταστρώσει “τε νέα σενάρια” και να αποτιμήσει τα παλιά, με μόνο σκοπό την εφαρμογή της Ατζέντας 21. Το δικό μας αφιέρωμα έχει ήδη ξεκινήσει από τη φετινή συνάντηση και συνεχίζεται.

Παραφράζοντας τον τίτλο του βιβλίου του Ντίκενς “Η Ιστορία Δύο Πόλεων”, άρθρο του ΠΟΦ (WEF) με τίτλο “Κίνα και Ελλάδα: Η ιστορία δύo κρίσεων” συγκρίνει την οικονομική κατάσταση των δύο χωρών σήμερα και την επίδραση της στην παγκόσμια οικονομία. Η επιλογή της φωτογραφίας καθόλου τυχαία με την λεζάντα: Σύρος μετανάστης κυματίζει τις σημαίες Ελλάδας και Συρίας κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά των μέτρων λιτότητας μπροστά από το κοινοβούλιο στο κέντρο της Αθήνας, Ελλάδα, 10 Ιουλίου, 2015. REUTERS / Γιάννης Μπεχράκης

Δύο κρίσεις κυριαρχούν στην ατζέντα των οικονομικών ειδήσεων αυτή την εβδομάδα: η ελληνική κρίση χρέους και η βουτιά στο κινεζικό χρηματιστήριο. Και οι δύο θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. Οι Έλληνες θα μπορούσε να επιταχύνουν τη διάλυση της Ευρωζώνης, οι Κινέζοι θα μπορούσε να προμηνύσουν μια συντριβή που δεν έχουμε ξαναδεί από εκείνη της Wall Street το 1929 . Αυτά τα δυο ζοφερά σενάρια έχουν οδηγήσει κάποιους να υποθέσουν για το ποια εκ των δύο έχει τη μεγαλύτερη σημασία. Έτσι, πώς αυτές οι δύο κρίσεις μπορούν να συγκριθούν;

chinavgreece

Τι διακυβεύεται;

Στην Ελλάδα, αυτό είναι το χρέος, που η κυβέρνηση οφείλει στους διάφορους πιστωτές της – € 320 000 000 000 ή περισσότερο από 170% του ΑΕΠ της χώρας .

Στην Κίνα, είναι η αξία των εισηγμένων μετοχών – μια απώλεια περισσότερων από 3000 δισ. από την κορυφή ή το 30% του ΑΕΠ.

Ποιος θα χάσει;

Στην Ελλάδα, δύο ομάδες θα μπορούσαν να επηρεαστούν: οι πιστωτές, αν η Ελλάδα μερικώς διασωθεί ή αρνείται να πληρώσει, ή οι Έλληνες, αν επιπλέον μέτρα λιτότητας ή φορολογικές αυξήσεις έρθουν από τους πιστωτές στην Ελλάδα που είναι κυρίως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κυρίως η Γερμανία, η οποία έχει δανείσει μερικά. € 55 δισ. ή € 650- € 700 ανά άτομο. Οι ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο είναι Έλληνες συνταξιούχοι, οι οποίοι βλέπουν τις συντάξεις τους να κόβονται, κυβερνητικοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να χάσουν τη δουλειά τους, και οι εταιρείες και οι καταναλωτές που αντιμετωπίζουν υψηλότερους φόρους.

Στην Κίνα, οι χαμένοι είναι οι άνθρωποι που κατέχουν μετοχές και εισηγμένες εταιρείες που έχουν δει οι αποτιμήσεις τους πέφτουν κατακόρυφα. Στην Κίνα οι χρηματιστηριακές αγορές είναι, ως επί το πλείστον  μια “μαμά και pop υπόθεση” -περίπου το 80% της διαπραγμάτευσης μετοχών είναι σε Κινέζους ιδιώτες, αλλά εξακολουθεί να επηρεάζει μόνο το πολύ 14% του πληθυσμούΜόνο το 15% των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών που πραγματοποιήθηκε στο αποθεμάτων και μόλις 1,5% των τραπεζικών δανείων υποστηρίζει τη δραστηριότητα.

Πώς η τρέχουσα κρίση δείχνει από μια πιο μακροπρόθεσμη προοπτική;

Η ελληνική οικονομία έχει μειωθεί κατά περίπου ένα τέταρτο  από το 2008 και το δημόσιο χρέος της, παρά τις δύο αναδιαρθρώσεις, έχει κατέβει μόνο κατά περίπου 10%, που σημαίνει ότι το χρέος ως προς το ΑΕΠ έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Στην Κίνα, παρά την πρόσφατη πτώση στις χρηματιστηριακές αγορές, η αξία των αποθεμάτων είναι απλά πίσω εκεί που ήταν το Μάρτιο και εξακολουθούν μέχρι και κατά 75% σε σχέση με το προηγούμενο έτος . Είναι σαν τα κινεζικά αποθέματα να έχουν απλώς κοπεί κατά ένα τέταρτο. Εν τω μεταξύ, το κινεζικό ΑΕΠ έχει διπλασιαστεί σε όρους δολαρίου από το 2008.

   Συμπεράσματα

  • Πρώτον, είναι εντυπωσιακό και καθόλου τυχαίο ότι το WEF συγκρίνει τις δυο κρίσεις Κίνας και Ελλάδας, και δεν συγκρίνει Ελλάδα και Πουέρτο Ρίκο, που έτυχε να χρεοκοπήσουν την ίδια μέρα.
  • Δεύτερον, αξίζει να προσέξουμε ότι η μια κρίση, της Ελλάδας, αγγίζει το μεγαλύτερο μέρος του λαού, αφήνοντας την ελίτ απέξω, ενώ εκείνη της Κίνας χτυπάει την ίδια την ελίτ που στο καπιταλο-κομμουνιστικό οικονομικό καθεστώς της Κίνας (το απόλυτο μπάσταρδο της οικονομίας) είναι αυτή που διαχειρίζεται τα κεφάλαια, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έχει αργότερα και τις επιπτώσεις της στα λαϊκά στρώματα. Η ελίτ από κει βγάζει τα σπασμένα
  • Τρίτον, δίνει σημασία και παραδέχεται ότι υπάρχει κρίση της ευρωζώνης, και η έξοδος θα “την επιταχύνει”, αναφέρει -άρα δεν είναι η Ελλάδα που την δημιουργεί. Που σημαίνει ότι η Ελλάδα παίζει ρόλο πολιορκητικού κριού, προκειμένου η ευρωζώνη να καταρρεύσει. Ποιοι όμως εύχονται την κατάρρευση της ευρωζώνης και πόσο αγαθών προθέσεων είναι; -τα γράψαμε χτες στο Αφιέρωμα για τον Βαρουφάκη. Πάλι, θα την πληρώσουν οι λαοί και πολύ άσκημα αυτή τη φορά. Το Κραχ και η Ευρωπαϊκή φτώχεια γέννησαν τον Χίτλερ και τον β’ ΠΠ. Καμία έκπληξη, λοιπόν, που όλα τα ακροδεξιά κόμματα επιθυμούν την άτακτη κατάρρευση της και όχι την οργανωμένη διάλυση της.
  • Τέταρτον, ούτε ο τίτλος είναι τυχαίος. Για τους μυημένους φανερώνει την πάλη “του καλού και του κακού”, το αγαπημένο παραμύθι των “πεφωτισμένων” δυνάμεων που, ανήκοντας στο δεύτερο, διεκδικούν τη θέση του πρώτου.

Το πως αρχίζει το πρωτότυπο του μυθιστορήματος Η Ιστορία των Δύο Πόλεων του Ντίκενς, γραμμένο το 1859 θα σας καταπλήξει. Και αναφέρεται στην “πεφωτισμένη” Γαλλική Επανάσταση. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Η Ιστορία όλων των πόλεων και χωρών επαναλαμβάνεται. Μέχρι να τη μάθουμε…

A Tale of Two Cities

It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity, it was the season of Light, it was the season of Darkness, it was the spring of hope, it was the winter of despair, we had everything before us, we had nothing before us, we were all going direct to Heaven, we were all going direct the other way—in short, the period was so far like the present period, that some of its noisiest authorities insisted on its being received, for good or for evil, in the superlative degree of comparison only.

Όλα είναι προσχεδιασμένα από την παγκόσμια ελίτ που ετοιμάζει ένα παγκόσμιο χάος προκειμένου να επισημοποιήσει την παγκόσμια διακυβέρνηση της.

© AllNewz

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη