Η «έντιμη» συμφωνία ολοκληρώνεται

Η

Τα βρήκανε, τα συμφωνήσανε και παραμένει αγκάθι το Ταμείο Εσόδων

Η Σύνοδος Κορυφής έχει διακοπεί για πολλοστή και λογικά τελευταία φορά και πάλι για διαβουλεύσεις. Οι δύο πλευρές, μετά από αλλεπάλληλες διακοπές της συνεδρίασης της Συνόδου, φέρονται να έχουν μειώσει τα θέματα που τους χωρίζουν από συμφωνία, σε μόλις 2. Τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο νέο πρόγραμμα και το Ταμείο Εσόδων που προτείνει ο Σόιμπλε. Τελευταίες πληροφορίες λένε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει ως ενεργός δανειστής της ελληνικής οικονομίας.

Οι πρωθυπουργοί της Σλοβενίας και της Λιθουανίας αποχώρησαν από τη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, απαντώντας “σχεδόν, σχεδόν” στους δημοσιογράφους που τους ρωτούσαν αν υπάρχει συμφωνία, σύμφωνα με μηνύματα δημοσιογράφων στο Twitter.

Η προοπτική του “Grexit” φαίνεται να έχει πλέον απομακρυνθεί οριστικά, ενώ σταδιακά αρχίζουν και διαμορφώνονται οι συνθήκες που θα επιτρέψουν την οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, όχι μόνο μεσοπρόθεσμα, αλλά και βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για τις επόμενες εβδομάδες.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας τις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την οριστικοποίηση του νέου προγράμματος, προβλέπεται να τεθούν στη διάθεση της Αθήνας κονδύλια, τα οποία περιέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM), ο οποίος ιδρύθηκε το 2010. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, στον EFSM παραμένουν ανενεργά 60 δις ευρώ, αλλά για να εκταμιευθούν χρήματα χρειάζεται έγκριση από τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Υπό συζήτηση είναι και η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχει αποκομίσει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs), ενώ υπό συζήτηση είναι και το ενδεχόμενο να συνάψει η Ελλάδα βραχυπρόθεσμα διμερή δάνεια με χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά τις μονομερείς ενέργειες σχετικά με τις επαναπροσλήψεις εργαζομένων στο ελληνικό δημόσιο (ΔΕΚΟ, ΕΡΤ κ.α.), φαίνεται πως υπάρχει βάση συμβιβασμού και προβλέπεται η απόσβεση του αριθμού των επαναπροσληφθέντων, από το συνολικό αριθμό προσλήψεων που θα γίνουν ως το 2020.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων, καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους που θα μεταφερθούν σε εταιρεία που αυτό έχει δημιουργήσει στο Λουξεμβούργο, δεν θα πρέπει σωρρευτικά να είναι 50 δισ. ευρώ. Εν προκειμένω θα αναφέρεται ότι τα 50 δισ. ευρώ είναι η οροφή.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι οι θεσμοί αξιολογούν ως ανέφικτο το στόχο των 50 δις. ευρώ, σημειώνοντας ότι ο εφικτός στόχος είναι 7 δις ευρώ το πολύ.

Πληροφορίες αναφέρουν, επίσης, ότι αν υπάρξει συμφωνία είναι εξαιρετικά πιθανό η ΕΚΤ να χορηγήσει στο εγγύς μέλλον εκ νέου ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό, ELA, στις τράπεζες. Οι ίδιες πηγές επανέλαβαν ότι για να διατηρήσει η ΕΚΤ τον ELA πρέπει να υπάρχει προοπτική μιας αξιόπιστης συμφωνίας με την Ελλάδα.

Τσίπρας
Δηλώσεις μετά το δημοψήφισμα. Αυτό που η AllNewz προειδοποιούσε τον κόσμο ότι πρέπει να ακυρώσει δια της αποχής γιατί είναι παραπλανητικό και την έβριζαν ως μνημονιακή με κρυφή ατζέντα. Οι συγγνώμες γίνονται δεκτές. Όχι για λόγους εγωιστικούς, αλλά για «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», όπως λένε και “οι δανειστές” lol

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη