ΔΝΤ: Το κλείσιμο των τραπεζών θα εκτινάξει το ελληνικό χρέος πάνω από το 200% του ΑΕΠ

Δ

Η συμπληρωματική ανάλυση του Ταμείου • Η βιωσιμότητα του χρέους έχει επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω των capital controls 

«Τα γεγονότα των δύο τελευταίων εβδομάδων, δηλαδή το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων έχουν επιβαρύνει σημαντικά τον τραπεζικό τομέα και την οικονομία συνολικά, οδηγώντας σε περαιτέρω σημαντική επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους σε σχέση με όσα προβλέπονταν στην προσφάτως δημοσιευμένη ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Με αυτή τη δραματική διατύπωση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μεταβάλλει επί τα χείρω την πρόβλεψη που είχε διατυπώσει μόλις προ δύο εβδομάδων όπου προειδοποιούσε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι μέσα στην επόμενη διετία το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 200% του ελληνικού ΑΕΠ και αυτό στην περίπτωση που θα υπάρξει σύντομα συμφωνία για νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Στην ίδια έκθεση -συμπλήρωμα της ανάλυσης για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους – το ΔΝΤ τονίζει ότι η προκαταρκτική (κοινά αποδεκτή) εκτίμηση των τριών θεσμών είναι ότι οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι το τέλος του 2018 αυξάνονται στα 85 δισ.ευρώ, ή αλλιώς 25 δισ. ευρώ πάνω από την πρόβλεψη που είχε ανακοινωθεί πριν από δύο εβδομάδες, κυρίως λόγω της εκτίμησης ότι ο ελληνικός τραπεζικός τομέας θα χρειαστεί μεγαλύτερη στήριξη μέχρι του ποσού των 25 δισ.ευρώ.

«Μια πλήρης και ολοκληρωμένη αναθεώρηση της συγκεκριμένης ανάλυσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί να γίνει μόνο σε μεταγενέστερο στάδιο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης ως αποτέλεσμα του κλεισίματος των τραπεζών και δεδομένου ότι δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Ωστόσο έχει γίνει ήδη ξεκάθαρο σε αυτό το στάδιο ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα αυξηθούν σημαντικά» επισημαίνεται στη συμπληρωματική ανάλυση του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε το πρωί της Τετάρτης. Με απλά λόγια, οι αναλυτές του Ταμείου αποκαλύπτουν ότι οι τελικές εκτιμήσεις για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας θα είναι πολύ χειρότερες από την πρόβλεψή τους ότι το χρέος θα φτάσει το 200% μέσα στην επόμενη διετία κι αυτό διότι ακόμη δεν έχουν συνυπολογιστεί οι επιπτώσεις από το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital cotrols που θεωρείται ότι έχουν στραγγαλίσει την δραστηριότητα στην πραγματική οικονομία…

ΔΝΤ: Το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 200% του ΑΕΠ την επόμενη 2ετία

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα φθάσει στο 200% του ΑΕΠ εντός της επόμενης 2ετίας και ως εκ τούτου υπάρχει ανάγκη «μεγαλύτερης ελάφρυνσης σε σύγκριση με αυτή που φαίνεται πρόθυμη να εξετάσει η Ευρώπη», ενώ προστίθεται ότι ακόμη και οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μπορούν να αποδειχθούν λανθασμένες, καθώς οι πτωτικοί κίνδυνοι για την οικονομία παραμένουν «ζωντανοί».

Κατά τους οικονομολόγους του ΔΝΤ εάν δεν υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, τότε θα πρέπει να δοθεί στη χώρα μίας περίοδος χάριτος 30 ετών για όλα τα κεφάλαια που η χώρα οφείλει στην Ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων και των νέων δανείων που μπορεί να λάβει.

Επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα στα 60 έτη προτείνει το ΔΝΤ, προκειμένου το χρέος της χώρας να καταστεί βιώσιμο.

Απόσπασμα της αναθεωρημένης έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους, την οποία ζήτησε το Brussels Group αναφέρει: «Οι χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι το τέλος του 2018 υπολογίζονται τώρα σε 85 δισ. ευρώ και το χρέος αναμένεται να κορυφωθεί στα επίπεδα του 200% του ΑΕΠ στα επόμενα δύο χρόνια, δεδομένου ότι θα υπάρξει μια έγκαιρη συμφωνία σε ένα πρόγραμμα».

Πρόκειται για ένα έγγραφο, το οποίο κατά πληροφορίες είχε μαζί της η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την πρόσφατη μαραθώνια Ευρωσύνοδο της Κυριακής.

Στο έγγραφο αναφέρεται: «Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει γίνει απολύτως μη βιώσιμο. Αυτό οφείλεται στη χαλάρωση των πολιτικών κατά τη διάρκεια της τελευταίας χρονιάς, ταυτόχρονα με τη χειροτέρευση στο εγχώριο μακροοικονομικό και οικονομικό περιβάλλον, εξαιτίας του κλεισίματος των τραπεζών, που έρχεται να προστεθεί στις αντίρροπες δυνάμεις. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι το τέλος του 2018 υπολογίζονται τώρα σε 85 δισ. ευρώ και το χρέος αναμένεται να κορυφωθεί στα επίπεδα του 200% του ΑΕΠ στα επόμενα δύο χρόνια, δεδομένου ότι θα υπάρξει μια έγκαιρη συμφωνία σε ένα πρόγραμμα. Το χρέος της Ελλάδας μπορεί να γίνει βιώσιμο μόνο με μέτρα ανακούφισης, τα οποία πηγαίνουν πολύ παραπέρα από αυτά που η Ευρώπη εμφανίζεται πρόθυμη να προσφέρει μέχρι τώρα».

Η επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους εστάλη στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης αργά χθες, μερικές ώρες μετά τη συμφωνία επί της αρχής μεταξύ της Αθήνας και των 18 εταίρων της να ανοίξουν τις διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, ύψους έως 86 δισ. ευρώ.

Κατά το ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα μια 30ετή περίοδο χάριτος για την εξυπηρέτηση όλου του ευρωπαϊκού χρέους, συμπεριλαμβανομένων και των νέων δανείων, και μια πολύ δραστική παράταση των περιόδων ωρίμανσης, ή διαφορετικά να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ετήσιες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις στον ελληνικό προϋπολογισμό είτε να δεχθούν βαθύ κούρεμα εκ των προτέρων των δανείων τους προς την Αθήνα, αναφέρεται στην έκθεση.

Δείτε το έγγραφο του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους:

πηγή: Π.Τ.

Σχετικά με την AllNewz

AllNewz

Υπεύθυνη σύνταξης - Γιάννα Μυράτ:
Μουσικός, συγγραφέας, αναλύτρια, ακτιβίστρια

Add comment

By AllNewz

Ακολουθήστε μας!

AllNewz – κύριο ιστολόγιο

Πρόσφατα στο ΝΕΑ AllNewz

Βρείτε μας στο facebook

Αθώωση της συντάκτριας της AllNewz για “διασπορά ψευδών ειδήσεων”

Σύνταξη